StoryEditor

Baťa sa vracia. V hre sú Bojnice

29.11.2007, 23:00
Potomkovia očisteného Jána Antonína Baťu si nárokujú na vrátenie majetku v Čechách aj na Slovensku.

Československá podnikateľská legenda Ján Antonín Baťa sa vracia. Muž, ktorého komunisti v neprítomnosti odsúdili na 15 rokov za mrežami, sa po šiestich desaťročiach dočkal v týchto dňoch satisfakcie: súd ho očistil od nálepky nacistického kolaboranta. Obuvnícky kráľ mal majetok v Čechách aj na Slovensku. Celkovo ide o miliardy, jeho potomkovia si môžu začať uplatňovať nároky...

Pražskému tribunálu, ktorý Baťu odsúdil, predsedal - ako jediný právnik - istý generál Šrámek, ostatní prísediaci boli sudcovia z ľudu, zastupujúci jednotlivé politické strany. Všetci vedeli, že v monsterprocese s kapitalistom ide o jedinú vec: o majetok najbohatšieho muža vo vtedajšom Československu.

Dva dni pred vynesením verdiktu nad Jánom Baťom dokonca apelovali na porotu tribunálu verejne noviny, ktoré sa, paradoxne, tlačili v zlínskej tlačiarni Baťa. Tučné titulky na prvej strane hlásili: Oslobodenie Jána Baťu nás bude stáť stovky miliónov korún.
Režim sa zmenil, ale podobná situácia sa môže opakovať aj dnes. Definitívna rehabilitácia Jána Antonína Baťu totiž znamená aj navrátenie jeho majetkov. Ich cena sa v čase znárodnenia odhadovala na 50 miliárd československých korún.

Ticho v podzámku
Ján Baťa mal majetok aj na Slovensku. Vlastnil rozsiahle pozemky, pre stovky svojich robotníkov nechal postaviť typicky tehlové domy,
v Baťovanoch (dnešné Partizánske), v Bošanoch, v Nových Zámkoch a vo Svite postavil fabriky doslova na zelenej lúke. Kráľovi topánok dokonca niekoľko rokov patril aj najznámejší objekt na Slovensku - Bojnický zámok.
Na našej strane vládne predbežne pokoj. "Nevieme o podobnej snahe, žiadny podnet od prípadných dedičov sme zatiaľ nedostali," reagoval pre HN hovorca Ministerstva kultúry SR Jozef Bednár. Práve tento rezort ako zástupca štátu spravuje Bojnický zámok.
Podobne reagovali aj starostovia a primátori miest, v ktorých v minulosti Baťa podnikal, a kde jeho majetok ešte nestačili zdevastovať, predať alebo jednoducho rozkradnúť. Zatiaľ sa žiadny dedič neozval... znie unisono odpoveď.

Prichádza John Baťa Nash
John Baťa Nash z amerického Campbellu pri Bostone je vnuk Antonína Baťu a obrovský optimista. Nash nám potvrdil, že o majetok majú príbuzní, pochopiteľne, záujem. Tento 45-ročný muž dokonca verí, že príbuzní dostanú späť, čo im podľa zákona patrí. "Pôjde však s najväčšou pravdepodobnosťou len o finančné odškodnenie."
Do Campbellu však rozsudok o definitívnom rehabilitovaní Jána Antonína Baťu z Českej republiky ešte nedoručili. "Podľa vyjadrenia svojich právnikov by som ho mohol mať do konca týždňa," uviedol pre HN vnuk kráľa topánok.
John Nash sa očiste mena svojho starého otca venoval od roku 1993. Niektoré dôkazy o nevine Jána Baťu osobne doručil na Najvyšší súd ČR v Prahe. Na základe týchto dokumentov, ktoré majú k dispozícii aj HN, rehabilitoval súd najznámejšieho československého podnikateľa. Ide o listy, ktoré Baťa písal vtedajšiemu československému ministrovi financií Vavrovi Šrobárovi, ale aj dokumenty, podľa nich pomáhal československej exilovej vláde v Anglicku - poskytoval milióny korún na odboj proti Hitlerovi.
"Imponoval mi je jeho život a zároveň ma desil," hovorí John. Vlasť svojho starého otca navštívil niekoľkokrát. Bohužiaľ, na vlastné oči sa takto presvedčil, v akom žalostnom stave je majetok Antonína Baťu.

Obhajca aj žalobca
O očistenie mena a majetky svojho strýka sa zaujímal aj Tomáš Baťa junior. Najznámejší Baťa na svete, ktorého dodnes československí baťovci familiárne prezývajú Tomík, sa pritom so svojím strýkom niekoľko rokov predtým súdil o majetky v Brazílii.
V súdnych sporoch, ktoré sa ťahali dlhých 15 rokov, si napokon Tomík vysúdil majetok Jána Antonína, ktorý mu ešte zostal, a sám sa stal majiteľom obuvníckeho impéria Baťovcov. Jan sa údajne nemohol brániť, pretože všetky potrebné dokumenty o vlastníctve zostali pravdepodobne v československých trezoroch.
Paradoxne, práve synovec Tomáš ho v obnovenom procese obhajoval. Dnes tvrdí, že bude tiež požadovať odškodnenie. Pochopiteľne, pôjde o Baťove majetky aj na Slovensku.

Národná pamiatka ako istota
Jedna vec je verdikt pražského najvyššieho súdu, vec druhá zase právne prostredie na Slovensku. "Máme vlastné zákony a rozsudok Najvyššieho súdu v Prahe nie je automaticky použiteľný aj na Slovensku," zdôrazňuje známy právnik a bývalý predseda federálneho ústavného súdu Ernest Valko.
Nezabudne však dodať, že rozsudok českého súdu možno použiť ako pomôcku pri prípadných sporoch o navrátenie dedičstva. Ešte predtým musia dediči požiadavku na vrátenie majetku nastoliť na príslušných súdoch. "S istotou možno len povedať, že Bojnický zámok ako národnú kultúrnu pamiatku nemožno reštituovať," podotkol Valko.

Tajomný list u Harabina
Ďalšou prekážkou pre baťovskú dynastiu sa však môže stať identifikácia skutočného rozsahu celého majetku. "Uplynulo veľa rokov, obávam sa, že oceniť Baťov majetok by bolo dosť náročné, až nemožné," domnieva sa prognostik a ekonóm Pavol Kárász. Aj preto zostáva iba v rovine špekulácií skutočná hodnota Baťovho majetku na Slovensku - nami získané odhady sa pohybujú na úrovni niekoľkých stoviek miliónov korún.
Hodnotu Baťovho majetku, ktorý mu bol znárodnený na Slovensku, si netrúfol ohodnotiť, odhaduje sa na však na stovky miliónov korún. Napriek tomu, že žiadosti o navrátenie majetku ešte naše štátne orgány oficiálne neevidujú, prvé kroky už dediči preukázateľne urobili.
"Evidujeme len jeden dokument, ktorý doručil John Nash," tvrdí hovorca rezortu spravodlivosti Michal Jurči.
Viac sme sa však o obsahu listu nedozvedeli...

menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
11. máj 2024 20:42