StoryEditor

O pamäti, medailách a fikcii

24.10.2008, 00:00

Pamäť, nostalgia a stereotypy. Asi tri hlavné faktory, ktoré ovplyvňujú náš pohľad na to, čo sa pred 90 rokmi udialo. Vzniklo Československo.
Na 28. október 1918 spomíname v dvoch dnes samostatných štátoch rozdielne. Ilustruje to aj fakt, že v Česku je 28. október štátnym sviatkom. Na Slovensku je to len pamätný deň.
Prieskumy ukazujú, že ani 15 rokov od rozdelenia nepanuje na Slovensku jednoznačný názor na to, čo sa udialo na prelome rokov 1992 a 1993. Len necelá polovica ľudí považuje za správne, že sa spoločný štát Čechov a Slovákov rozpadol. Do tejto skupiny patria najmä mladí, vzdelaní a dobre zarábajúci ľudia. Približne rovnaký počet ľudí má presne opačný názor. Túto skupinu reprezentujú najmä dôchodcovia a ľudia s nižšími príjmami.
Ukazuje sa, že mladí ľudia, ktorí spoločný štát nezažili a ľudia, ktorým sa podarilo v nových podmienkach uspieť, nemajú až taký dôvod za bývalou krajinou smútiť. Počas minulej vlády sa po rokoch podarilo prelomiť aj pocit malosti, či hanby, ktorý si časť spoločnosti pestovala v súvislosti s existenciou samostatného Slovenska. Slováci začali byť pomaly ale isto hrdí. Na seba, na svoju krajinu, na úspechy, ktoré dosiahli. Či už to boli zlaté medialy z hokejového šampionátu alebo rastúca životná úroveň.
Napriek tomu netreba zabúdať na to, čo sa stalo 28. októbra 1918. Nebyť vzniku Československa, je celkom možné, že by dnes nebolo samostatné Slovensko. Aj preto sme sa rozhodli pripraviť pre vás mimoriadnu prílohu. Okrem pohľadov historikov, rozhovoru s prvým prezidentom Slovenskej republiky, reportáže z miest, kde spoločný štát existuje dodnes, sme sa rozhodli vydať aj na pôdu fikcie -- pozreli sme sa na povestné "čo by bolo, keby..." Keby pred 90 rokmi nevzniklo Československo a keby v 1. januára 1993 nezaniklo.
Príjemné čítanie.

menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 12:21