StoryEditor

Mali by sme viac využívať Dunaj

15.04.2011, 00:00
Autor:
aszasz

Vladimír Hrdý je druhým človekom, ktorého odborná komisia odporučila ako možného kandidáta na hlavného architekta Bratislavy. Síce dostal menej hlasov ako jeho konkurentka Ingrid Konrad, no on si z toho ťažkú hlavu nerobí. "Šance máme podľa mňa rovnaké, Konrad má síce skúsenosti zo zahraničia, ale ja zase nejaký čas pracujem na magistráte a vidím do výkonu niektorých oddelení. Dlho robím v oblasti architektúry a urbanizmu, prax mám za sebou dobrú." Z dvoch kandidátov si mestské zastupiteľstvo vyberie v posledných aprílových dňoch.

Užívajme si Dunaj
Naše hlavné mesto musí podľa neho zapracovať najmä na tom, aby bolo kompaktné. "Bratislava začala prudko rásť, tesne po druhej svetovej vojne pribrala ďalšie časti a aj okolité obce. Myslím si, že by sa plocha mesta nemala rozširovať." Aj preto, že má podľa Vladimíra Hrdého veľký potenciál v rámci svojej rozlohy -- ako príklad ukazuje staré fabriky ako Závod Mieru, bývalú Dimitrovku či Matadorku, kde sa výroba utlmila a tieto priestory sa dajú zrekonštruovať tak, aby slúžili mestu i ľuďom.

"Bratislava má podklad v podobe rieky Dunaj, ktorá sa na pravom brehu takmer vôbec nevyužíva. Na jednej strane sme Petržalku ochránili od Dunaja, no na druhej sme sa pripravili o život pri rieke."

Vyššie nie, stačí
Bratislavu rovnako ako iné hlavné mestá vo svete trápi fakt, že do centra alebo po meste jazdia autá, v ktorých sedí jeden človek -- šofér. Preto je podľa Hrubého veľmi dôležité popracovať na lepšej organizácii dopravy. "Čím viac ľudí je v električkách a autobusoch, tým máme voľnejšie mesto." A prečo ho už rovno nenapojiť aj na príjemnú a komfortnú dopravu, aby každé ráno tisícky ľudí nestáli v zápchach...

Bratislava by viac do výšky nemala ísť, takéto vysoké budovy stačia. "Na Bratislavu je to až-až." Pre zlepšenie panorámy pre oko našinca i turistu sa dá toho urobiť dosť. Ak napríklad urobíme niečo s farebnosťou roztrúsených mrakodrapov -- vytvoríme farby, ktoré by sa zlievali s farbami oblohy, nebudú také pichľavé.

Hrdý by doprial Bratislave aj viac zelene a ako hovorí -- nič nie je stratené, mesto už nemá veľa voľných pozemkov, no môže naďalej spolupracovať na projektoch, ktoré by ju pokryli zelenou farbou.

Žiadne superveto, diskutujeme
Vladimír Hrdý verí, že budúci architekt nebude len doplnkom na magistráte a bude mať viac právomocí ako jeho predchodca Štefan Šľachta. "Nehovorím, že chcem rovno právo superveta, hlavný architekt nie je nejaká jedinečná osobnosť architektúry, je to normálny člen kolektívu, ktorý má vyššie slovo, ale spolupracuje s magistrátom i odborníkmi z praxe a spoluvytvára niečo."

menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 00:12