StoryEditor

Najväčší rapper medzi rappermi. A chce ešte viac

30.12.2010, 23:00
Patrik Vrbovský, rapper Rytmus, ktorý predáva najviac albumov a bol prvýkrát nominovaný v ankete Slávik.

Keď sa povie meno Rytmus, polovica Slovenska sa prežehná a tá druhá padne na kolená. Len málo ľudí vyvoláva u nás také kontroverzné reakcie ako Patrik Vrbovský, rapper z Piešťan, ktorý tu takmer dvadsať rokov pomáhal formovať rappovú scénu a... dá sa povedať, že si minimálne tú komerčnú podriadil.

...a prišiel Kráľ
Stal sa porotcom v súťaži Česko Slovensko hľadá Superstar a dokonca bol nominovaný na Slávika v kategórii spevák. Jeho posledná sólová doska Kráľ sa stala platinovou hneď po prvom dni predaja, ešte nepovedala posledné slovo. Singel Príbeh (dueto, kde si prvýkrát zaspieval s Tinou) bol najhranejší v rádiách a jeho koncertné šnúry sú neustále vypredané. A Rytmus sa baví ďalej: "Mojim neprajníkom práve teraz musia vybuchovať hlavy,“ komentuje s úškrnom.

S hudbou si začal tykať už v roku 1992, no vo svojich začiatkoch bol breakerom pod dohľadom tanečníkov ako Fredy Ayisi či Laci Strike. Potom si "reč ulice“ vyskúšal v angličtine, no čoskoro zistil, že najlepšie v našich pomeroch bude predsa len fungovať slovenčina.
Svojich úspechov aj kvalít si je vedomý. Neváha sa označiť za najlepšieho, pretože za neho hovorí úspech. Pamätá sa však aj na svoje začiatky. "Musel prísť niekto, kto ukázal, ako sa to má robiť. V 90. rokoch nás bolo málo, museli sme prejsť vývinom, aby sme sa dostali až sem. Úspech mali tí, ktorí sa približovali k levelu zo zahraničia,“ povedal pre HN.

Ego + DJ Aneš + Rytmus = Kontrafakt
A k tomu levelu sa priblížil najmä po tom, ako sa stal zakladateľom Kontrafaktu. Rapperi Ego, DJ Aneš a Rytmus sa postupne zapísali nielen do hláv pubertiakov, ale aj širokých más. "Kontrafakt a ja sme museli vyšliapať cestu všetkým rapperom a zliznúť si to. Začínajúci rapperi si berú príklad od starších, ale neuvedomujú si, že ja to môžem povedať, pretože som to zažil. Ukázali sme im, ako sa to má robiť.“ Patrik Vrbovský nič vo svojej kariére nenechal na náhodu, v roku 2006 založil vlastné vydavateľstvo Tvoj tatko records a vydal debutový sólo album Bengoro. A bol to teda dobrý nápad, predal z neho vyše 15-tisíc kusov.

Od toho času sa veľa nemení. Pravidelne ho miluje a kupuje asi toľko ľudí, koľko ho posiela kvôli jeho vulgárnym textom do horúceho pekla. On však tvrdí, že sa vyjadruje ako 90 percent Slovenska. Mnohí ho majú v zuboch aj za politické a komerčné reklamy, kontruje tým, že zarába na svojom mene. Uplynulý rok 2010 hodnotí ako úspešný , ale... "v mojom merítku je to stále málo“. Aj preto pripravuje nový album, ktorý má byť iný a (asi to nikoho nešokuje) podľa Rytmusa aj najlepší.

A tento piešťanský talent neberie priveľmi vážne ani svoje porotcovanie v Superstar. Chcete vedieť, prečo sa na to dal? "Zmena, zábava, zárobok. Inak neočakávam nič, ideme ďalej...“

Jeho tip na tvár roka: Robo Vittek

menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 01:34