StoryEditor

Honey story sa začala písať v Trnave a pokračuje v celom svete (foto)

10.11.2011, 23:00
Svetový záujem o malú krajinu pod Tatrami môže vyvolať buď bývalý predseda parlamentu, ktorý sa občas hrá na supermana, teda pardon Supersulíka (a nepodporí euroval)..., alebo nás môžu presláviť včely. Áno, čítate dobre...

Teda presnejšie dedinka Dolná Krupá, ktorá produkuje Trnavskú medovinu. Pretože práve tá je opäť  oficiálne najlepšou medovinou na svete! Pripravte si chuťové poháriky, vyrážame na miesto, kde sa rodí malá slovenská legenda. 

Nič viac, len... klasika
Firma Apimed, kde sa táto slovenská jednotka vyrába, nie je na prvý pohľad výnimočným miestom, no hneď po príchode pocítite to najdôležitejšie – vôňu medu. V pozadí počuť akési bzučanie, no romantická predstava veľkého úľa sa rozbije o pragmatickú realitu – zvuk vydáva plnička fliaš.
Špirálovými schodmi sa dostávame k mozgu celej firmy a v riaditeľni nás vítajú Peter a Mária Kudláčovci. A tento manželský pár sa na málo sladký spoločný život sťažovať nemôže. Med a medovinu vyrábajú už trinásť rokov.
„Teraz tu máme frmol. Viete, už sa pripravujeme na Vianoce,“ hovorí s úsmevom šéf firmy a ako skúsený biznismen prejde hneď k veci – pozýva do miestnosti, kde možno produkt ochutnať. Neodoláme, čaká  nás nová svetová jednotka.
Do ruky dostávame vínový pohár, z ktorého na nás „vykúka“ nápoj svetlojantárovej farby. Atmosféra v miestnosti je presne taká, ako si viete predstaviť – stoly zo svetlého dreva,  barový pult a nízke skrine. Na jednej z nich stojí ručne vyrezaná socha včelárskeho patróna svätého Ambróza (asi má túto firmu naozaj v obľube), steny zdobí množstvo ocenení a logo.
„Je to moja srdcovka, lebo táto medovina je historicky prvou, ktorá  na celosvetovej včelárskej výstave Apimondia získala v kategórii komerčných medovín zlatú medailu. Bolo to v Dubline v roku 2005,“ pýši sa pohľadom do pohára Peter Kudláč. Vtedy  totiž vyrazili títo podnikatelia na súťaž takéhoto formátu prvýkrát. Odvtedy však dolnokrupským závodom pretieklo veľa medoviny. I tej, ktorá tento rok získala zlato pre Slovensko. Doniesol si ho až z argentínskeho Buenos Aires.
Tajomstvo? No predsa bylinky
Takže ako si vychutnať medovinu? Návod je jednoduchý, rovnako ako víno. V svojej podstate je totiž medovina vínom z medu. Pije sa vychladená na teplotu 10 až 16 stupňov, môže byť aj s plátkom citrónu, no „vtedy radšej použijeme vínový pohár. Ak je zohriata asi na 50 až 60 stupňov, lepšie vynikne jej aróma a radšej použijeme whiskáč alebo hrubší keramický pohár,“ odporúča skúsený šéf.
Aby ste pocítili  buket, k medovine si treba najskôr privoňať. Potom si malý dúšok preváľať v ústach a... nechať ho rozplynúť na jazyku. Jednoduché však?
„Chutiť by mala po mede a po ingredienciách, ktoré uvádza výrobca. Ak je medovina z lipového medu, mali by sme to cítiť.“ 
Tá, ktorú držíme v rukách, sa vyrába z vybraných druhov kvetového medu a so štipkou bylín a korenia. No presná receptúra ako v správnom rodinnom podniku zostáva tajomstvom. Dozvieme sa len toľko, že pochádza zo Slovenska.
„Je to naše know-how,  ktoré neprezrádzame. Ak ste šikovná gazdinka, viete variť a aspoň trocha sa vyznáte v bylinkách, tak to ľahko uhádnete,“ usmieva sa Mária Kudláčová. Tak si teda zahráme hru? Škorica, klinčeky, koriander, muškátový oriešok, chili, zázvor, badián, vanilka, pomarančová kôra, echinacea a mäta... pravdu sa nedozvieme, no všetky tieto zložky môžu ovplyvniť charakter medoviny. A pozor, lúhujú sa v nej asi dva mesiace.

Hviezdi aj u susedov
 „Základom špičkovej medoviny je kvalitný med, voda a vínne kvasinky,“ vysvetľuje zdanlivo jednoduchý výrobný proces štyridsaťtriročný podnikateľ. Okolo nás sú stovky zapečatených nádob. To, čo je  vnútri, vás asi neprekvapí. Med. A ako sa dozvedáme, je slovenský a overený Štátnom veterinárnym ústavom. Mimochodom, pán riaditeľ sa včelám venuje od svojich dvanástich rokov, hoci vyštudoval strojarinu, a už otvára dvere do výrobnej haly.
Niekoľko pracovníkov čaká kým stroj „vypľuje“ naplnenú fľašu s nastoknutým štupľom a nalepenými etiketami. „Plničku sme práve prestavali z pollitrových fliaš na sedmičkové,“ vysvetľuje nám mladý pracovník. V tom čase jeho kolegyne nalepujú na fľaše už len distribučné známky, hotový produkt totiž smeruje do susedného Česka. „V súčasností je po našej medovine veľký dopyt v Česku, ale aj v Rakúsku a Nemecku,“ chváli sa Kudláč. Má sa čím, ročná produkcia medoviny v jeho firme prevyšuje aj pätnásťtisíc litrov ročne.

Keď sa lepíte k zemi
V rohu haly je asi päťstolitrová špeciálna nádoba, v ktorej sa varí med. A práve varením sa všetko začína. Všade naokolo sú nádoby s najdrahším medom – medovicovým. „Pokojne ho ochutnajte,“ ponúka nás varič medu (ideálne povolanie, však?) Jožko. Nenecháme sa dlho prehovárať a ako v detstve, do nádoby ponoríme ukazovák a ťahavú hmotu olížeme rovno z prsta. Fantastický pocit.
Tmavý med je základom Staroslovanskej tmavej  medoviny. „Počas varenia sa na povrchu medu zbiera biela pena, čo sú nahromadené bielkoviny,“ vysvetľuje dobrosrdečný ujo Jožko. Med sa potom odvádza do plastových nádrží s vodou. Pridajú sa kvasinky, ktoré tri mesiace búrlivo kvasia.
Asi štyridsať týchto „minikvasiarní“ je v podzemí, odkiaľ cítiť medovo-kvasnú vôňu. A keďže ide o búrlivý proces – teplota kvasenia môže vyskočiť až na 22 stupňov, občas ešte celkom mladá a sladká medovina „utečie“ na podlahu. A na tú podlahu sa lepíme tak trochu aj my...
„Medovinu potom prečerpávame do antikorových tankov, kde sa čistí a dozrieva ešte deväť mesiacov. Potom sa prefiltruje a plní do fliaš,“ vysvetľuje majiteľ. Ta najlepšia medovina má teda minimálne rok. My sme ochutnávali až dvojročnú. Ak sa vám lepia prsty o novinový papier, je to preto, že... chutila.

Čo ste nevedeli o medovine
Medové víno je možno najstarším alkoholickým nápojom vôbec. Akúsi predchodkyňu medoviny naši predkovia vyrábali už na prelome 6. – 7. storočia pred naším letopočtom. A pozor! Medovina nie je výhradne slovenskou špecialitou. Odpradávna patrila na sviatočné stoly slovanských národov a spájala sa s rôznymi rituálmi. Popíjali ju aj v starej Číne. Germáni, Škandinávci a Gréci ju považovali za dar od Boha. Pre svoje blahodarné účinky ju považovali za nápoj nesmrteľnosti a najvyššej múdrosti. Najstarší opis medoviny sa objavil v básňach z Rigvedy, jednej z posvätných kníh hinduizmu. A pravdepodobne najstarší recept na nápoj lásky pochádza z diela De re rustica, ktoré v roku 60 n. l. napísal rímsky spisovateľ Lucius linius Moderatus Columella. V súčasnosti medovinu zaraďujeme medzi afrodiziaká.

menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 06:12