StoryEditor

Vychutnajte si sviatočné fit menu

30.03.2012, 00:05
Krémová polievka zo žeruchy či mrkvový koláčik. Inšpirujte sa receptmi šéfkuchára hotel Crowne Plaza.


Varí: Rastislav Krampl, šéfkuchár hotela Crowne Plaza 

 

 

 

 

 

 

Predjedlo:
Šalát zo špenátových lístkov s varenou šunkou a vajíčkom

Čo treba: 250 g lístkov mladého špenátu, 4 PL opražených sezamových semienok, 4 PL vínneho octu, 2 PL vývaru, 6 PL sezamového oleja najlepšie tmavého, 1 strúčik cesnaku (bez stredného klíčka), soľ, biele mleté korenie  na dochutenie, 100 gr kvalitnej varenej šunky zo stehna, 4 varené prepeličie vajcia (možno nahradiť slepačími).
Príprava: Umyté lístky špenátu zľahka premiešame s opraženým sezamom a zálievkou, naložíme na tanier a ozdobíme štvrtkami vareného vajíčka a pásikmi šunky. Zálievku pripravíte tak, že vínny ocot spolu s vývarom, cesnakom (môžeme podľa chuti vynechať), soľou a korením mixujeme ponorným mixérom a postupne po malých množstvách pridávame sezamový olej.

Polievka:
Krémová polievka zo žeruchy s celozrnnými krutónikmi

Čo treba: 0,8 l vývaru, 0,2 l kyslej smotany 16 %, 0,2 l bieleho vína, 2 PL olivového oleja, 2 malé šalotky, soľ a biele mleté korenie, žerucha podľa chuti (odporúčam 2 tácky), 2 plátky čierneho celozrnného chleba, 1 PL masla.
Príprava: (základné velouté): Na zohriatom oleji urestujeme šalotky do sklovita, poprášime hladkou múkou, zalejeme bielym vínom a necháme zovrieť. Zalejeme vývarom, ochutíme soľou, prípadne korením. Po 5 minútach varu pridáme kyslú smotanu a necháme prevrieť. Ponorným mixérom mixujeme na hladkú konzistenciu.
Krutóny: celozrnný chlieb opečieme nasucho v panvičke do chrumkava, nakoniec pridáme roztopené maslo a odstavíme z plameňa. Týmto postupom zabránime, aby sa nám maslo prepálilo počas opekania krutónikov.
Tesne pred podávaním do horúcej polievky s pomocou ponorného mixéru vmiešame žeruchu,  dozdobíme krutónikmi, prípadne pár stonkami žeruchy.

Hlavný chod:

Plnený jahňací chrbát s jarnou zeleninou

Čo treba: 2  jahňacie korunky (chrbát s rebrovými kosťami), 1 bageta (najlepšie z predošlého dňa), 1 vajce, 2 PL čerstvej sekanej vňate (napr. petržlen, pažítka, tymian, rozmarín), soľ, čierne mleté korenie, muškátový orech mletý, 2 strúčiky cesnaku (bez stredného klíčka), 1 malá cibuľa, 100 g jemného tvarohu, 200 ml olivového oleja, 8 mladých karotiek, 4 červené  reďkovky, 4 malé šalotky, 1 menšia cuketa, 1 ČL kryštálového cukru, pomocný materiál – potravinársky špagát.
Príprava: (Plnka) na 3 PL oleja opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku do zlatista a odstavíme. Bagetu úplne zbavíme kôrky a nakrájame na malé kocky, pridáme cibuľku, sekanú zmes byliniek, tvaroh, žltko a vyšľahaný bielok. Ochutíme soľou a mletým muškátovým orechom a zľahka, ale dôkladne premiešame. Necháme odstáť v chlade.
Jahňa: Jahňacie korunky zbavíme nadbytočného tuku a blaniek. Opečieme na 100 ml oleja a odložíme vychladnúť, ochutíme soľou a drveným korením. Korunky priložíme kosťami k sebe a vtlačíme medzi ne plnku, pritlačíme zľahka k sebe, spevníme špagátom, aby sa nerozchádzali. Mäso vložíme do vyhriatej rúry a pri 130 °C pečieme 25 minút.
Zeleninová príloha: Očistenú zeleninu dáme do vriacej osolenej vody povariť na 2 – 4 minúty, potom ju scedíme a vložíme do rozohriatej panvice s olivovým olejom a cukrom. Zeleninu prehrejeme,  prípadne ochutíme soľou a muškátovým orechom.

Dezert:
Mrkvový koláčik

Čo treba: 2 vajcia, 2 stredne veľké mrkvy, 80 g kryštálového cukru, 60 g masla, 80 g hladkej múky, 1 ČL prášku na pečenie, 40 g mletých lieskových orechov alebo mandlí, 150 g práškového cukru, 1 bielok, 1 ČL citrónovej kôry z neošetreného citróna.
Príprava: Očistenú mrkvu nahrubo nastrúhame a vytlačíme z nej nadbytočnú šťavu. Vajcia, strúhanú mrkvu, cukor a rozpustené maslo zmiešame, pridáme preosiatu múku, prášok na pečenie a mleté orechy. Vymiešame na hladké cesto, ktoré rozdelíme do vymastených foriem. Pečieme v rozohriatej rúre pri 170 °C asi 25 minút. Po miernom vychladnutí ozdobíme bielou glazúrou, ktorú si pripravíme z bielka, práškového cukru a zo strúhanej citrónovej kôry.
 

menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 19:29