StoryEditor

Desať vecí, kvôli ktorým sa Steve Jobs obracia v hrobe

27.02.2015, 23:05
Tento týždeň by Jobs oslávil 60. narodeniny. Zlé Apple mapy, dizajn iPhonu 6 či kopírovanie Androidu sú veci, kvôli ktorým sa určite "chytá za hlavu".

1. Pokazené mapy od Applu mali byť revolučné

Každému doslova vyrazili dych. Apple si trúfol a roky vytvárané, kvalitné mapy od Googlu z iPhonu vymazal a nahradil ich vlastnými. Áno, výborný nápad, ak by to používateľom zjednodušilo navigáciu, no to sa nanešťastie nestalo.

Prvá ukážka z roku 2012 bola doslova otrasná. Chýbali desiatky ulíc, na unikátny 3D pohľad sa často ani nedalo kvôli zničenej mape pozerať, a dokonca polícia vyzývala, aby ľudia tieto mapy na navigáciu nepoužívali. Boli totiž schopné posielať ľudí cez odletovú dráhu na letiskách alebo do stredu parku namiesto do centra mesta.

 


Prečítajte si aj:
FIKCIA (ak by Steve Jobs, dnes už šesťdesiatnik, ešte žil):

Apple vyhadzuje človeka, ktorý stvoril iPhone 



 


2. Zmenšovanie tabletov

Podľa Steva Jobsa existovala na pohodlné používanie len jediná veľkosť tabletu. Tú, ktorú má klasický iPad. Apple to zmenil ihneď rok po jeho smrti a ukázal malý iPad mini.

Nie je to zlý výrobok, no Apple má na ňom oveľa menšiu maržu, akú si štandardne účtuje. Okrem toho je jeho aktuálna verzia obrovským sklamaním, a navyše sa špekuluje, že sa definitívne ukončí jeho výroba.

3. Zväčšovanie iPhonu a jeho plastová verzia

Toto je jedna z najčastejších polemík pri výrobkoch od Applu. Steve Jobs tvrdil, že 3,5 palca na obrazovke stačí, no to už dnes určite neplatí. Zväčšovanie iPhonu by muselo kvôli trhu prísť, no nie tak, ako to Apple ukázal po smrti Jobsa.

Čo sa však dá označiť za úplné fiasko, je farebný iPhone 5c. Plastové iPhony boli aj pred ním, no iPhone 5c jednoducho nebol produkt, ktorý by zapadal do prémiovky od Applu. A už od začiatku sa bral ako druhá liga.
 


4. Totálne chyby, nestabilita a sekanie

Čo sa týka spoľahlivosti iPhonov, sú stále na špičke, no určite nie tak ako v minulosti. Aj „vďaka“ poslednej aktualizácii sú nestabilné, zasekávajú sa, či dokonca nie je nič výnimočné, ak zažijete reštart systému. 

Za čias Jobsa niečo nemysliteľné. Systém je už natoľko zložitý s množstvom funkcií, že stráca svoju prehľadnosť a znižuje spoľahlivosť. Toto nie je iPhone, aký ste poznali, ešte keď Applu šéfoval Jobs.

5. Revolučná zmena dizajnu

Jobs vždy chcel elegantné a jednoduché prostredie, ktorému budú ľudia rozumieť. To, čo však Apple ukázal s iOS7 a úplne zmenil celý dizajn systému, to rozhodne nie je. Zvláštne, až detské farby či plochý dizajn nahnevali obrovské množstvo používateľov.
 


6. Rozdávanie peňazí

Jobs chcel, aby spoločnosť napredovala, zarábala a akcionárom nerozdávala peniaze. Slovo dividendy bolo počas jeho pôsobenia v Appli po celý čas tabu. Nový výkonný riaditeľ Tim Cook to však zmenil. Firmu obrátil na spoločnosť, ktorá je väčším hráčom na burze a viac spolupracuje s jej akcionármi.

7. Obrovská chyba v dizajne

Pobúrilo to fanúšikov a vyvolalo otázky. iPhone 6 a iPhone 6 Plus prišiel s úplne novým dizajnom, ktorý každého neoslovil, no čerešničkou na torte bol fotoaparát, ktorý vystupoval z tela. Môžete ho teda jednoducho poškodiť. Vtipné videá ukazovali, ako problém vyriešiť. Napríklad brúsením či vŕtačkou.
 


8. Kopírovanie konkurenčného Androidu

Po rokoch dostáva iPhone množstvo funkcií, ktoré by v minulosti nikdy neboli možné. A viac-menej ich používal najmä Android. Po tom, čo Jobs skončil, môže zrazu celý dizajn systému rozbíjať podivná klávesnica, ktorá nie je od Applu, animované pozadie a procesor zaťažovať multitasking. Teda beh viacerých aplikácii na pozadí.

9. Predávať horší produkt

Inovácia za každú cenu a rýchlo. Aj tak sa dá vyhodnotiť „zbrklé“ uvoľnenie iPadu tretej generácie. Ten mal síce lepšiu obrazovku, no bol hrubší, ťažší, zahrieval sa a množstvo používateľov s ním nebolo spokojných. Skrátka toto by za Jobsa neprešlo. Jednoducho by búšil do inžinierov, kým by sa to urobilo menšie a dokonalejšie.
 


10. Ospravedlňovanie Applu

Obrovská kauza antenagate, ktorá zastihla Jobsa pri iPhone 4 v roku 2010, bola skúškou Applu. Chyba konštrukcie spôsobila, že ak telefón chytíte do rúk, začne strácať signál.

Čo je pre mobil prakticky životne dôležité. Jobs však vtedy na kritiku odpovedal tým, že ukázal, že ostatní výrobcovia trpia podobným problémom. Síce to bolo „pritiahnuté za vlasy“, no fungovalo to. Čo však spravil Tim Cook, keď zlyhali Apple mapy alebo sa napríklad z iPhonu 6 nedalo telefonovať po aktualizácii? Ospravedlnil sa. Jobs porazeného nikdy nepriznal.

Snímky: Reuters, archív, thecount.com, synapsenews.com

01 - Modified: 2007-03-27 21:30:12 - Feat.: 0 - Title: Izraelský poslanec pri hrobke Chatáma Sófera
01 - Modified: 2023-08-24 15:35:53 - Feat.: - Title: Šesť týždňov pred smrťou odovzdal Steve Jobs svoje miesto nástupcovi. Ten mu dokonca ponúkal pečeň 02 - Modified: 2022-11-16 16:26:28 - Feat.: - Title: Staré sandále Steva Jobsa vydražili za rekordných takmer 220-tisíc dolárov 03 - Modified: 2022-10-26 06:31:00 - Feat.: - Title: Možno máte doma poklad. Za 15 rokov starý iPhone dal záujemca vyše 40-tisíc eur 04 - Modified: 2022-10-23 09:52:16 - Feat.: - Title: iPod oslavuje 21 rokov. Predalo sa ho vyše 450 miliónov kusov, v dnešnej dobe však nemá využitie 05 - Modified: 2022-09-08 11:00:00 - Feat.: - Title: Apple predstavilo nové iPhony, hodinky aj slúchadlá. Dcéra Steva Jobsa tvrdí, že mobily sú rovnaké ako predošlé
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 19:04