StoryEditor

Tvrdohlavý samouk, ktorý zmenil naše mestá. Radikálne

28.08.2015, 00:00
Zakladateľ funkcionalizmu a jeden z najvýznamnejších architektov 20. storočia Le Corbusier zomrel pred 50 rokmi.

Úzkoprso neoblomný, arogantne drzý a ignorantsky presvedčený o svojej neomylnosti. Ale aj geniálne predvídavý, prekvapivo nenáročný a vraj aj láskavý a nežný (k svojim blízkym). Plánoval dokonalé mestá budúcnosti v ateliéri pripomínajúcom drevenú krabicu. No najmä načrtol princípy smeru, z ktorého čerpajú architekti dodnes. Charles-Édouard Jeanneret alias Le Corbusier.

Záhrady na streche
Predstavte si dom – veľké okná tienia dômyselné slnkolamy, ktoré dovnútra púšťajú veľkorysú dávku svetla, no nie spaľujúce lúče. Strecha porastená trávou ponúka príjemnú klímu a čerstvú zeleninu a bylinky z vlastnej záhradky. A vnútornú dispozíciu obydlia si môžete určiť celkom sami. Ak vám to pripomína moderné trendy v architektúre, nie ste ďaleko od pravdy.

No zároveň sú tieto nápady staré už deväťdesiat rokov. Snom ich autora, rodáka zo švajčiarskeho La Chaux-de-Fonds, bolo vytvoriť ideálne miesto pre život – s dostatkom priestoru, zelene, a najmä, dostupné pre všetkých bez ohľadu na pôvod či príjmy. Veril, že prostredie, ktoré nás obklopuje, formuje aj naše myšlienky a postoje. 

Ako to myslí v praxi, Le Corbusier vo veľkom po prvýkrát ukázal vo francúzskom Marseille. Obytný blok Unité d´habitation stelesňoval všetky jeho zásady: vysadený na stĺpy uvoľnil miesto pohybu a zeleni. Pásové okná zabezpečili dostatok svetla. Záhrada, detské jasle, knižnica či bazén na streche zas komfort pre 1 600 obyvateľov. A pestré farby na priečelí zjemnili betónovú masu. To sa písal rok 1952 a „Corbiho“ sláva naberala na sile.

Napriek tomu (alebo možno práve preto) sa s rovnakou intenzitou na jeho výtvory znášala aj vlna kritiky. Vyčítali mu, okrem iného, aj nedostatok architektonického vzdelania. „Som samouk a nemám žiadnu školu, nemusel som sa teda pracne odnaúčať to, čo by som sa v nej učil,“ odvrkol im na to.

Žiariace mestá budúcnosti
Keď v roku 1908 označil v rovnomennej eseji Adolf Loos ornament za zločin, mladý Charles-Édouard Jeanneret cestuje po Európe a rýchlo sa s týmto tvrdením stotožňuje. Chce vytvoriť niečo nové, oslobodené od zbytočných samoúčelných ozdôb a zamerané na jediné: na správnu funkciu. Na život. Prvú  inšpiráciu mu ponúkajú bratia Perretovci, ktorých ateliér si obľúbil vtedy novátorský železobetón. V ňom nájde Jeanneret (ktorý si podľa vtedajšej parížskej umeleckej módy zmení meno na Le Corbusier) ideálny materiál na realizáciu svojich ideí. Na ich konci by mala byť moderná architektúra a v rámci nej Žiariace mesto či Karteziánske mrakodrapy.  

Za na pohľad zvláštnymi názvami sa skrývali predstavy o ideálnych mestách. Tie mali byť prehľadné a vzdušné – pravouhlé usporiadanie a široké autostrády mali zabezpečiť rýchle presúvanie sa medzi jednotlivými sektormi. V tých sa mali odohrávať tri základné činnosti – bývanie, práca a oddych. A mali nahradiť preplnené mestské centrá s krivoľakými uličkami. Hoci vyhradené miesta pre taxi vrtuľníky dnes ešte stále vyznievajú skôr utopisticky (a úsmevne), široké pásy zelene, ktoré osviežia ovzdušie a kde sa dá stráviť napríklad príjemná obedná pauza, by mnohé metropoly určite privítali.

Na chodcov sa zabudlo
I keď takéto mesto nájdete dnes len na Corbusierových skicách, pomerne dobrú predstavu získate v indickom Čandígarhe. V novom administratívnom centre štátov Haríjana a Pandžáb sa mu totiž naskytla možnosť vystavať mesto doslova na zelenej lúke. So všetkými plusmi aj mínusmi. Čandígarh je miestami neindicky vzdušný – najmä veľkolepý centrálny Kapitol vraj často zíva prázdnotou.

Rozhodne sa tu nemusíte predierať masou tiel, tovaru, zvierat a pachov, ako je to v Indii bežné. Na druhej strane presun pešo je pomerne náročný – neexistujú tu takmer žiadne chodníky a priechody pre chodcov sú od seba vzdialené neraz aj kilometer. Miestni sú však naň nesmierne hrdí a hlavne budovy, ktoré projektoval sám Corbusier, sú pastvou pre oči.

Ak nemáte cestu do Indie, pokochajte sa napríklad slávnou kaplnkou vo francúzskom Ronchampe, kláštorom v La Tourette či nádhernou Villa Savoye v Poissy, ktorú pred zbúraním takmer nezachránil ani zápis do zoznamu UNESCO. 

Génius z „búdy“
Napriek tomu, že jeho stopy dodnes nájdeme po celom svete, o mnohé projekty sa pripravil sám svojou tvrdohlavou povahou a netaktným správaním. Vďaka nemu prišiel napríklad o viaceré stavby v Spojených štátoch či o Palác Spoločnosti národov v rodnom Švajčiarsku. Ale aj o priateľa maliara Amédéa Ozefanta. „Zabudol“ ho totiž podpísať pod spoločné dielo Vers une architecture, ktoré je považované za manifest funkcionalizmu a modernej architektúry vôbec.

Možno paradoxne najznámejšie Corbusierove stavby vznikali v sparťanských podmienkach jeho ateliéru. „Boli to tri debny 2 x 2 x 2,20 metra, v jednej pracoval Le Corbusier, v druhej sekretárka a v tretej bola šatňa,“ uvádza v spomienkach český architekt Jaroslav Vaculík, ktorý sa uňho učil. V samotnom ateliéri by ste okrem rysovacích stolov a hákov so skicami nenašli nič. 

Práve tu sa architekt samouk po smrti milovanej manželky Yvonne v roku 1957 naplno zažral do práce. Neznášal vraj napodobňovanie svojich návrhov, pri korigovaní žiakov s nimi viedol búrlivé diskusie. Svojhlavosť mu zabezpečila povesť jedného z najvýznamnejších architektov 20. storočia. No pravdepodobne ho stála aj život. Napriek odporúčaniam lekára sa totiž 27. augusta 1965 šiel kúpať. More však po infarkte vyplavilo už len jeho nevládne telo.

 

01 - Modified: 2007-09-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: MOL a INA rozšírili spoluprácu
01 - Modified: 2024-02-24 21:40:30 - Feat.: - Title: Horúčka sobotňajšieho popoludnia alebo diskotéka pre nevyspatých Britov. Ako vyzerá nočný život cez deň? 02 - Modified: 2023-12-28 10:00:00 - Feat.: - Title: Číňania chceli postaviť mesto budúcnosti za 100 miliárd dolárov. Výsledkom je však desivé mesto duchov zamorené krokodílmi 03 - Modified: 2023-11-26 10:00:45 - Feat.: - Title: Mestá nemajú plány na obnovu svojich budov, chcú však znížiť náklady na energie 04 - Modified: 2023-09-18 09:06:35 - Feat.: - Title: „Zázračné“ mesto Nagi. Ako je možné, že sa v ňom na rozdiel od celého Japonska, rodia deti? 05 - Modified: 2023-09-17 09:26:13 - Feat.: - Title: Bratislava preferuje bicykle, no aj tak pribudli autá. Takto sa plnia cesty hlavného mesta
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 20:05