StoryEditor

Manželka slúži mužovi, vydať sa môže ako deväťročná, píše manuál pre Islamistky

06.02.2015, 23:00
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Život prežijete za múrmi domu. Vedu nepotrebujete, stačí štúdium náboženstiev. Z prostredia Islamského štátu unikol manuál, ako sa ženy majú správať.


Snímka: Reuters

Dokument v arabčine určený moslimkám preložila londýnska organizácia Quilliam, ktorá bojuje proti extrémizmu. Je legitímne, aby sa dievča vydalo v deviatich rokoch? Väčšina dievčat sa vydá v šestnástich alebo sedemnástich, keď sú ešte mladé a aktívne. Muži tiež nemajú viac ako dvadsať. Žena pritom nemá žiadnu väčšiu zodpovednosť ako byť čo najlepšou manželkou a existenciou jej života je svätá povinnosť materstva.

Ženy ženám. Zn.: tým ortodoxným
Takéto a mnohé ďalšie rady sa objavujú v manuáli Ženy islamského štátu: manifest a prípadová štúdia, ktorý vyšiel na jednom z džihádistických webov. Do angličtiny ho preložila londýnska organizácia Quilliam, ktorá k nemu doplnila aj výklad (dokument v angličtine si môžete prečítať tu). Dokument vraj spísala skupina aktivistiek Islamského štátu – brigáda Al-Chansáa, ktorá sídli v sýrskom meste Rakká.

Žena by podľa tohto dokumentu mala žiť sedavý, pokojný a stabilný spôsob života. Muž je jej opakom. Ak sa tieto roly zmiešajú alebo prehodia, ľudstvo bude uvrhnuté do nestability. Podstata spoločnosti sa otrasie, základy sa rozpadnú a múry sa zrútia.
Prečo skúmať vrany a zrnká piesku?
Správna moslimka podľa autoriek textu nemôže plniť svoju úlohu nevzdelaná a ľahostajná. Vzdelávanie dievčat by sa malo začať v siedmich a skončiť v pätnástich rokoch. Najskôr by sa mala vyučovať viera, matematika, arabčina a prírodoveda. Od desiatich rokov by sa dievčatá mali zaoberať okrem viery hlavne témami, ktoré súvisia so svadbou a s rozvodom.


Prečítajte si aj:


Znásilňovanie a teror. Islamskí radikáli ukázali návod na mučenie žien
Radikáli z hnutia Islamský štát vytvorili návod, ako zaobchádzať so svojimi zajatkyňami. Stúpencom radia, za akých okolností je možné ženy týrať.

 

Hrozba Islamského štátu sa dostala len sto kilometrov od hraníc EÚ
V bosnianskej dedine Gornja Maoča niekto v stredu vyvesil zástavy organizácie Islamský štát.



Nesmieš byť múdrejšia ako muž
Gro vyučovania však musí byť pletenie, tkanie odevov a varenie. V trinástich sa výučba mení, a zameria sa na právo šaría, výchovu detí a nevyhnutné základy vedy. Z dejepisu je dôležitá len islamská história, život proroka Mohameda a jeho nasledovníkov. Na Západe totiž ženy študujú zbytočné veci ako „mozgové bunky vrán, zrnká piesku a tepny rýb“…

Veda je v dokumente celkovo zbytočným odborom, uznáva sa iba to, čo je užitočné pre každodenný život a kritizuje sa západný systém vyučovania: „Ich podivné štúdiá trvajú mnoho rokov a bránia ženám vo svadbe. Získané znalosti im navyše prinášajú len problémy. Žena by sa vysokoškolskými titulmi nemala pokúšať dokázať, že je múdrejšia ako muž,“ píše sa v texte, ktorý má viac ako štyridsať strán.

Lakovanie nechtov je dielom Satana
Pre ženy je vhodnejšie, aby zostali skryté a zahalené a udržiavali teplo domova spoza svojho závoja, radia islamistky. Ženu prirovnávajú k režisérovi filmu, ktorý je najdôležitejšou osobou snímky, ale zostáva v pozadí. Dokument tiež uvádza, že odhaľovanie častí tela, ktoré by mali byť zakryté odevom, plastické operácie nosa, náušnice v ušiach, depilácia tela a lakovanie nechtov sú dielom Satana, ktorý na to ženy prehovoril.

Žena by nemala opúšťať dom ani kvôli modlitbe, akokoľvek je to dôležitá súčasť dňa. Sú len tri dôvody, prečo môže správna moslimka vyraziť do ulíc: džihád vo chvíľach, keď je mužov málo, štúdium viery a záležitosti dennej potreby či povolanie lekárky či učiteľky. Aj ženy s týmto povolaním však musia dodržiavať pravidlá práva šaría.


Snímka: Reuters

Manželka musí padnúť k nohám
Keď už žena musí pracovať, mala by ísť o prácu primeranú jej schopnostiam a nemala by jej zaberať príliš veľa času – maximálne tri dni týždenne. Veľký zreteľ treba brať hlavne na deti. Žena sa musí postarať predovšetkým o ne, práca je až druhá v poradí. Že by ženy mali aj svoje záujmy a potreby, o tom nie je v dokumente ani zmienka. Podľa islamistiek neprináša túžba po rovnoprávnosti žien s mužmi „nič než tŕne“.

Vinu za zlyhanie dnešných žien vo svojej prirodzenej úlohe však dokument trochu „hádže“ aj na mužov. „Namiesto pravých mužov vidia ženy množstvo tých slabých, ktorí nevedia niesť zodpovednosť ani za svoj dom alebo synov,“ kritizujú autorky s tým, že sa muži majú o ženu kompletne postarať.“
„Je svätým právom manželov, aby im manželka padla k nohám. Dnes je však, bohužiaľ, málo takých žien okrem tých, nad ktorými sa Boh zmiloval. Keby muži boli muži, ženy by boli ženami,“ dodávajú.

Bežný moslim je dobrý moslim
Nie všetky časti manuálu sú však z perspektívy západného videnia sveta nenávistné alebo nepochopiteľné. „Bežný moslim by nemal zneužívať svoju pozíciu na to, aby niekoho premohol alebo ranil. Bežný moslim je dobrý a súcití so slabšími. Nemal by ubližovať ženám a mal by kritizovať tých, ktorí to robia,“ píše sa v ňom. Dokument často cituje Korán.
Jedna kapitola sa nazýva Ženy v Islamskom štáte – prípadová štúdia. Tá propagandistickým spôsobom porovnáva úroveň života žien v mestách Mosul v Iraku a Rakká v Sýrii a vo zvyšku sveta. Uvádza príklad, že od čias západného kolonializmu a útlaku v mene „slobody, humanity a rovnosti“ sa život moslimských žien radikálne zlepšil. Rovnaký podiel na nespravodlivosti pripisujú podpore tohto sunnitského Islamského štátu tiež šiitom.


Snímka: AP

Fotka v pase? Nemysliteľné
Autorky textu údajne cestovali do týchto miest a videli šťastné zahalené ženy v čiernych šatách. Kým boli predtým ženy nútené ukázať colníkom pas so svojou fotografiou, dnes po príchode „božích vojakov“ môžu cestovať zahalené, decentné.

Manuál však tvrdo kritizuje aj konzervatívne kráľovstvo v Saudskej Arábii. Tvrdí, že ženy sú tam znásilňované a za maličkosti odsudzované bez súdneho procesu. Navyše ich v krajine údajne nútia žiť západným štýlom života – s fotkou v pase a s mužmi po boku v bankách, obchodoch a školách, kde sa navyše kresťanskí študenti môžu učiť spolu s moslimskými. Saudskoarabské ženy sa odhaľujú v médiách a môžu verejne publikovať, za čo ich autorky textu nazývajú „padlé ženy“.

01 - Modified: 2007-03-08 08:08:00 - Feat.: 0 - Title: Microsoft a Kapsch chcú pre firmy zaviesť IP komunikáciu v reálnom čase
01 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 02 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 03 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 04 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 05 - Modified: 2024-03-28 18:57:40 - Feat.: - Title: Islamský štát sa opätovne prihlásil k útoku na koncertnú sálu pri Moskve, vyžiadal si viac než 140 obetí
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 11:32