StoryEditor

Začína sa hokejový šampionát v tieni diktátora

09.05.2014, 00:00
Hokejové majstrovstvá sveta sa prvýkrát od pádu komunistického režimu v Európe uskutočnia v krajine s tvrdým režimom autoritatívneho vodcu.



Veľký desaťstranový špeciál dnes v HN:

Rozhovor so slovenským trénerom Vladimírom Vůjtkom a českým trénerom Vladimírom Růžičkom
Kto podporuje slovenské hokejové talenty a ako to vyzerá v praxi
Koľko peňazí tečie do nášho hokeja
Program šampionátu a originálny test

__________________________________________________________________________________

Brutálne zákroky proti demonštráciám odporcov režimu, pravidelné zatýkanie opozičných lídrov a povolené iba provládne médiá. Aj taká je realita v Bielorusku, kde sa už dnes začínajú majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji.
Šampionát sa tak prvýkrát od pádu komunistického režimu v Európe pred štvrťstoročím bude konať v krajine, ktorá je považovaná za diktatúru so všetkým, čo k tomuto pojmu patrí. „Prezident Alexander Lukašenko síce po posledných voľbách na nátlak Západu poprepúšťal politických väzňov, ale autoritatívny režim zostáva v krajine aj naďalej,“ potvrdil pre HN Alexander Duleba, šéf Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku.

Autoritatívny vládca
Bielorusko pritom začínalo po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991 na rovnakej štartovacej čiare ako ostatné postsovietske krajiny vo východnej Európe, teda pobaltské štáty, Ukrajina a Moldavsko. Problém nastal v júli 1994, keď sa k moci dostal tvrdý zástanca Sovietskeho zväzu Lukašenko. Ľudí si na svoju stranu získal sľubmi okamžitého ukončenia divokej privatizácie, bojom proti korupcii i avizovaným zblížením s Ruskom.

Vtedy však nikto netušil, že Lukašenko (na snímke v strede) počas nasledujúcich dvoch desaťročí vymaže opozíciu z aktívneho politického života a sám seba vyhlási za takmer neobmedzeného panovníka.
Najkrutejšie vyrovnávanie si účtov s protivníkmi prišlo na prelome tisícročí. V roku 2001 za záhadných okolností zmizli zhruba tri desiatky opozičných lídrov. Bývalí vysokopostavení predstavitelia Lukašenkovho režimu, ktorí z krajiny utiekli a získali azyl na Západe, neskôr uviedli, že týchto ľudí pozabíjali vládne tzv. oddiely smrti. Lukašenkovi kati sa mali postarať aj o likvidáciu nepohodlných novinárov či ďalších odporcov režimu.


 

Odporcovia za mrežami
V posledných rokoch už režim od krutých praktík voči opozícii upúšťa. Naďalej však tvrdo trestá akýkoľvek náznak neposlušnosti. Na vlastnej koži to pocítil najmä líder zjednotenej bieloruskej opozície Alexander Milinkievič, ktorý v roku 2006 prehral s Lukašenkom v prezidentských voľbách. Tie Západ označil za jasne zmanipulované. O štyri roky, v decembri 2010, už Milinkievič ani nemohol kandidovať. Ostatných súperov polícia brutálne zmlátila či zatkla. Táto akcia vyvolala masové protesty v Minsku, ktoré režim opäť potlačil hromadným zatýkaním.




Hoci dnes už je väčšina politických väzňov na slobode, stále platí, že ak sa niekto čo len pokúsi o náznak odporu, skončí za mrežami. Naposledy polícia v januári zadržala prominentného člena bieloruskej opozície Anatolija Lebeďka za údajné porušenie pravidiel organizovania masových podujatí. Zatkli ho vo chvíli, keď v Minsku zbieral podpisy proti plánovanému zavedeniu dopravnej dane v Bielorusku.

Devalvácie o desiatky percent
Lukašenko však nebojuje iba proti opozícii. Európska únia zaviedla proti krajine prísne sankcie, ktoré ekonomiku doviedli na pokraj bankrotu. „Krach bol skutočne blízko. Lukašenkovi došli peniaze na základné fungovanie štátu,“ komentoval pre HN Sergej Čalyj, ekonomický expert z Minska. Krajinu vtedy zachránila len miliardová injekcia z Ruska, ktoré si aj prostredníctvom záchranných pôžičiek udržiava kontrolu nad Lukašenkom.

Okrem sankcií zasiahla centrálne riadenú bieloruskú ekonomiku, ktorá je vo veľkej miere závislá od exportu kovov či strojárenských výrobkov, aj globálna kríza. Problémy Ruska a európskych štátov sa vo veľkej miere odzrkadlili na prepade vývozu. Krajina sa pritom v nijakom prípade nezaobíde práve bez Ruska, s ktorým tvorí colnú aj politickú úniu.
Najväčšiu ekonomickú krízu posledného obdobia zažili Bielorusi pred troma rokmi. Centrálna banka v máji 2011 devalvovala bieloruský rubeľ v priebehu niekoľkých dní o 60 percent. V celom štáte sa začala šíriť panika, ľudia vo veľkom vykupovali valuty aj zásoby v obchodoch. K veľkej devalvácii o desiatky percent došlo aj v roku 2012. Inflácia predvlani dosiahla 60 percent.



Kritika za šampionát
Ekonomické problémy však Lukašenkovi nebránia v tom, aby sa podujal usporiadať šampionát. Práve rozhodnutie Medzinárodnej hokejovej federácie, ktorá odklepla majstrovstvá sveta Bielorusku, sa predvlani stretlo s obrovskou kritikou časti európskej politickej špičky. „Lukašenkov režim by nemal dostať odmenu v podobe organizácie svetového šampionátu, kým občania krajiny sú vo väzení za účasť na pokojnom proteste za dodržiavanie základných ľudských práv,“ uvádza sa vo vyhlásení, ktoré podpísal aj slovenský europoslanec a bývalá hokejová legenda Peter Šťastný.
 

Ako je na tom ukrajinská ekonomika
– inflácia vlani dosiahla 20,5 percenta
– HDP minulý rok vzrástol o pol percenta, tohto roku sa očakáva rast 2,6 percenta
– nezamestnanosť je oficiálne na úrovni jedného percenta
– hlavnými obchodnými partnermi sú Rusi, Ukrajinci a Poliaci
– krajina vyváža najmä kovy, minerálne látky, strojárenské výrobky a chémiu





Pohľad Slováka: Hokej je výkladnou skriňou Lukašenka
Bieloruský líder Alexander Lukašenko neváha investovať stovky miliónov dolárov do nákladných výstavných skríň svojho režimu. Jednou z takýchto vlajkových lodí je práve hokej. V ruskej Kontinentálnej hokejovej lige už niekoľko rokov úspešne vystupuje klub Dinamo Minsk, ktorého oficiálnym majiteľom je Republikové centrum športovej medicíny. Veľkým fanúšikom je tiež samotný Lukašenko, ktorý sa rád necháva fotiť, ako hrá hokej v drese bieloruskej národnej reprezentácie.
Veľa peňazí sa investovalo aj do rekonštrukcie zimného štadióna v Minsku, kde budú mať majstrovstvá sveta svoj hlavný stánok. „V Bielorusku je hokej dlhodobo športom číslo jeden. Priamo v Minsku cítiť obrovský záujem ľudí o majstrovstvá sveta, a to nielen v posledných mesiacoch, ale aj rokoch. Takmer od chvíle, keď sa rozhodlo o tom, že krajina bude šampionát organizovať,“ vysvetlil pre HN Ľubomír Pokovič, tréner Dinama Minsk. Podľa neho o záujme ľudí svedčí aj fakt, že zápasy sú vypredané dlhodobo dopredu.

_________________________________________________________________________________

Viac príbehov a analýz nájdete vo veľkej prílohe v dnešných tlačených HN.
Alebo si môžete jednoducho objednať pdf vydanie cez SMS na váš mail TU.

01 - Modified: 2006-05-09 07:24:00 - Feat.: 0 - Title: V Indonézii sa začal proces so štyrmi islamskými militantmi
01 - Modified: 2024-04-18 13:23:44 - Feat.: - Title: Obranca Marinčin prišiel o šampionát. Má prasknutý stavec, sezóna sa preňho skončila 02 - Modified: 2024-04-17 13:42:32 - Feat.: - Title: Kto príde z NHL na šampionát? Šatan počíta s Regendom, prvé posily majú doraziť už o týždeň 03 - Modified: 2023-11-23 21:42:52 - Feat.: - Title: Kremeľ ľutuje, že Arménsko vynechalo summit vojenskej aliancie v Minsku. Kritizuje uvažovanie o Západe 04 - Modified: 2023-08-02 08:39:29 - Feat.: - Title: Poliaci zúria, Varšava informovala NATO, že bieloruské vrtuľníky narušili hranicu. Účelová lož, reaguje Minsk 05 - Modified: 2023-05-25 20:36:50 - Feat.: - Title: Kanada zdolala Fínsko 4:1, postúpila do semifinále mieri už ôsmy krát
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 17:58