StoryEditor

Hodujte tradične aj netradične. Na najlepších jarmokoch leta

03.07.2015, 00:02
Autor:
apnapn
Korbáčiky a kapustníky, ale aj lukostreľba či oranie s volmi. Prinášame vám desať tipov na hody či trhy, kde si dosýta užijete tieto aj iné radosti.


V Zázrivej sa s korbáčikmi aj súťaží. Snímka: Jozef Jurík

Keď sa povie Zázrivá, väčšine z nás ako prvé napadnú výborné korbáčiky. Ak si ich chcete užiť dosýta, tak navštívte túto rázovitú obec 18. a 19. júla, keď vypuknú Zázrivské dni. „Súťaž v ťahaní, pletení, ale aj jedení našich korbáčikov a pití žinčice bude jedným z hlavných ťahákov aj tento rok,“ pozýva starosta obce Matúš Mních. „Snažíme sa nielen turistom, ale aj domácim priblížiť, ako sa kedysi u nás žilo. A keďže Zázrivá bola založená na valašskom práve, chov oviec a tradície s ním spojené sú u nás silné.“ S nimi súvisia aj ďalšie akcie – napríklad súťaž v pílení dreva, otvorenie Včelárskeho minimúzea, výstava drobných chovateľov či výstava gazdovské dvory Štefana Prílepku, ktoré si budete môcť počas dvoch dní prezrieť. Samozrejme, nebude chýbať košiar so všetkým, čo k nemu patrí.


A užijete si tu aj nevšednejšie zápolenie. Snímka: Jozef Jurík

Už niekoľko rokov sa počas Zázrivských dní jeho obyvatelia obliekajú do krojov. „Je to už taká súčasť osláv alebo výnimočných dní v obci. Najprv sa v nedeľu ráno zídeme na omši a potom krojovaný sprievod prejde dedinou. Následne sa slávnostným otvorením začne hlavný program,“ vysvetľuje Matúš Mních. V rámci neho prebehne aj zrátavanie krojovaných účastníkov a zápis do kroniky. V rámci programu počas dvoch dní vystúpia folklórne súbory a skupiny zo Zázrivej a okolia, kočovné divadlo Drak či hudobné skupiny Družina a Denebolis. A sobotný večer môžete stráviť ľudovou zábavou pri vatre.

 

Folklórne slávnosti Dolnej Oravy a Veličniansky jarmok
Kedy: 4. júla
Kde: Veličná
Za koľko: zdarma
Tradičný Veličniansky jarmok, ktorý o rok oslávi štvrťstoročie, bude spojený s 18. ročníkom folklórnych slávností Dolnej Oravy. Núdza nebude o spev, tanec a ani o typické slovenské remeslá.

 

Stredoveké dni v Hlohovci
Kedy: 4. – 5. júla
Kde: Hlohovec, Zámocká záhrada
Za koľko: zdarma
Historické kostýmy, scény zo 17. storočia, Turci v Hlohovci, boje v dobových kostýmoch, súťaže a ešte omnoho viac na stredovekej slávnosti. Tento rok na vás bude čakať aj tábor obávaných severanov známych pod názvom Vikingovia. Tí pred očami divákov zvedú neľútostné súboja na život na smrť. A dámy určite poteší stredoveká módna šou.

 

Škapuliarsky jarmok
Kedy: 17. júla
Kde: Trstená, Námestie M. R.Štefánika
Za koľko: zdarma
Viete, čo je to škapuliar? Volá sa tak vrchná časť habitu, ktorý sa nosí v mnohých reholiach, vznikol zo zástery, ktorá sa používala pri práci, aby boli ochránené ostatné časti oblečenia. Škapuliar je tiež znamením putovania. A práve putovanie by vás malo doviesť na tradičný jarmok spojený s kultúrnym programom do oravskej Trstenej.


Novohradský folklórny festival
Kedy: 24. júla
Kde: Lučenec, amfiteáter
Za koľko: zdarma
Na folklórnom festivale na juhu Slovenska sa okrem domácich tanečníkov a hudobníkov predstavia aj súbory z Maďarska a Srbska. Krojovaný sprievod vyvrcholí galavečerom v miestnom amfiteátri.


Dobový tábor na Trenčianskom hrade
Kedy: od 1. júna do 31. augusta
Kde: Trenčiansky hrad
Za koľko: 5,10 eura dospelí, 3,10 eura študenti
Tešiť sa môžete na historické interaktívne stanoviská, ako napríklad streľba z luku alebo kuše, fotografovanie v stredovekom brnení, kŕmenie sedemhlavého draka (priestor pre najmenších), hod vencom na meč, streľba z minirepliky katapultu na terč, drevený minikolotoč a fotenie s dravými vtákmi. Každé dve hodiny budú prebiehať striedavo v amfiteátri dolného hradu vystúpenia sokoliarov a scénka s derešom.


Oaza International Gastrofestival
Kedy: 6. – 8. augusta
Kde: Komoča, okres Nové Zámky
Za koľko: od 13,50 eura
Najväčší gastrofestival na Slovensku ponúka pestrú paletu kulinárskeho umenia. Ochutnať tu môžete tradičné jedlá, ale aj rôzne regionálne pochúťky, sledovať ich prípravu a precítiť tradíciu, na základe ktorej ich poznáme až dodnes. Srdcom akcie je – ako inak – súťaž vo varení. V rámci desiatich kategórií sa na nej každoročne zúčastní 200 až 250 družstiev, pričom v minulých ročníkoch sa tu objavili aj Maďari, Nemci, Rumuni, Fíni, Česi, Turci či Indovia. Hlavným hodnotiteľom bude aj tento rok Jaroslav Žídek. A čestné členstvo zas prijal Tuli Vojtek. Degustácie bude, samozrejme, sprevádzať bohatý hudobný program.


Ružbašské trhy folklóru
Kedy: 9. augusta
Kde: Vyšné Ružbachy
Za koľko: zdarma
Akcia, ktorá sa z roka na rok teší väčšej obľube, pripomenie tradičné remeslá, ktorými sa tento kút Slovenska niekedy živil: rezbárstvo, výroba košíkov, hrnčiarstvo, výšivkárstvo, kováčstvo. Celé trhy sprevádza ľudová muzika v podaní okolitých súborov a, samozrejme – typické kulinárske špeciality: kapustníky, syrovníky či iné dobrôtky našich starých mám.


Hontianska paráda
Kedy: 21. – 22. augusta
Kde: Hrušov
Za koľko: 10 eur na oba dni
Unikátny festival, ktorý vytvorili samotní miestni, sa teší záujmu celého Slovenska. Čakajú vás tu ukážky ručnej žatvy, mlátenia obilia, pečenia chleba v kamenných peciach či kresania dreva, ale obdivovať budete aj zručnosť remeselníkov z celého Slovenska a zahraničia. Nehovoriac o bohatom folklórnom programe a miestnych gastronomických špecialitách, ktorých sú tu zakaždým plné dvory.


Gazdovanie na Hriňovských lazoch
Kedy: 22. augusta
Kde: Hriňová – Slanec
Za koľko: zdarma
Zámerom festivalu je zachytiť typickú atmosféru zvykov a obyčajov v regióne: fašiangov a tradičného jarmoku. Návštevníkov doslova vráti v čase: budú si tu môcť nielen pozrieť, ale aj vyskúšať oranie s volmi, kosenie a mlátenie obilia, vyberanie zemiakov či bielenie plátna. Súčasťou akcie je tradičný jarmok, na ktorom sa prezentuje tradičná, ale aj medzinárodná kuchyňa.

01 - Modified: 2007-07-12 09:20:00 - Feat.: 0 - Title: Najlacnejší benzín v rámci EÚ už tradične tankujú Estónci
01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-03-29 17:46:49 - Feat.: - Title: Meteorológovia očakávajú cez víkend prvý letný deň tohto roka, teplo bude aj v pondelok 04 - Modified: 2024-03-21 12:30:00 - Feat.: - Title: Aké bude počasie toto leto? Poznáme prvú predpoveď, vedci na ňu použili neobvyklú metódu 05 - Modified: 2024-03-20 19:26:24 - Feat.: - Title: Guvernér lotyšskej centrálnej banky súhlasí s odhadmi trhov na tri redukcie sadzieb ECB v tomto roku
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 06:03