StoryEditor

Som pripravená zomrieť na Marse, hovorí mladá Češka

13.03.2015, 23:00
Mladá Češka Lucie Ferstová, ktorá je medzi poslednou stovkou ašpirantov o jednosmernú cestu na Mars, odpovedala na otázky Hospodárskych novín.

Len prednedávnom oslávila 25. narodeniny. Napriek tomu je rozhodnutá obetovať život pre niečo viac, ako je ona sama. Pre spoznávanie neznámeho a takmer neprebádaného Marsu. Bez cesty späť. Z 200-tisíc uchádzačov sa dostala medzi stovku, z ktorej 24 budúcich astronautov pristane na červenej planéte. Lucie Ferstová.


Prečítajte si aj o misii Mars One: Budeme jesť hmyz a rastliny. to je náš život na Marse


Keď sa povie „jednosmerná letenka na Mars“, každému napadne jediná otázka – prečo ste sa dali na túto misiu?

Vo chvíli, keď poznáte riziká a podmienky a akceptujete ich, je zdravé a normálne sa báť. Ten strach už však má inú podobu – namiesto aby vám v niečom bránil a desil vás, tak je vám radcom a pomáha vám správne konať. Je to jednoducho niečo, čo mi dáva zmysel a na čom by som sa chcela podieľať. Je to životná voľba, ktorú robím pre niečo väčšie, než som ja sama.

Ako vaše rozhodnutie prijali rodičia a priatelia?

Majú svoje obavy. Zároveň mi však dávajú najavo, že vedia, že je to pre mňa dôležité a že ma podporujú. Moji blízki majú vlastné životy a ďalších blízkych. Hoci mi budú chýbať a ja im, nenechávam tu nikoho, kto je emocionálne, finančne či inak závislý čisto odo mňa. Veľa som sa v živote sťahovala a premiestňovala, odlúčila som sa od priateľov i od celých komunít. S väčšinou z nich som stále aspoň vo virtuálnom kontakte. Som presvedčená, že to pôjde aj pri účasti na tomto projekte.

Do posledného užšieho výberu, kde vás zostalo už len sto, ste sa dostali aj po rozhovore s psychológom Norbertom Kraftom. O čom s vami hovoril?

Prvá časť pohovoru boli vedomostné otázky o projekte Mars One a o Marse ako takom. Približne mesiac pred začiatkom pohovorov sme k tomu dostali študijné materiály  asi na 30 stranách. Druhá časť pohovoru boli otázky o našej motivácii a prístupu k misii ako takej. Aj na internete možno nájsť rozhovory s Norbertom Kraftom, kde podrobne preberá jednotlivé otázky a aké odpovede považoval za najsprávnejšie – a ktoré, naopak, nevyhovovali a prečo. Stručne povedané, hľadal nesebecké, konzistentné odpovede, ktoré jasne prezentovali realistické vnímanie misie a schopnosť sebareflexie.

Do štartu prvej posádky zostáva ešte deväť rokov, čo je pomerne dlhý čas...

Áno, tento rok sa odohrá ešte tretie kolo výberového konania, teda následný tréning a samotný let teda ešte vôbec nemám istý, teraz sa len začína tá náročnejšia časť. Pravdepodobne niekedy v druhej polovici tohto roka sa odohrá ďalší výber. Bude mať podobu dvojtýždňového pobytu s ostatnými zvyšnými kandidátmi, kde bude preverená naša schopnosť fungovať v tíme, efektívne riešiť konflikty, rýchlo sa učiť a nové poznatky prakticky používať. Štvrté výberové kolo potom už budú izolačné simulácie. A z toho vzíde 16 až 24 kandidátov, ktorí sa stanú zamestnancami Mars One a začnú s deväťročným tréningom.

Viete už teraz napríklad, ako to bude vyzerať na Marse – sú už na svete nejaké prototypy ubytovacích jednotiek?

Ubytovacie moduly budú pravdepodobne podlhovasté, s rozlohou približne 200 štvorcových metrov – teda 50 metrov pre jedného obyvateľa. Vždy bude v zálohe jeden obytný modul navyše. Samozrejme, ešte neexistuje finálny dizajn – rovnako ako veľká časť techniky – je momentálne vo vývojovom procese. Obytné moduly ako také budú prekryté vrstvou miestneho regolitu, ktorý pomôže odtieniť škodlivé žiarenia. Interiér obytných modulov je zatiaľ navrhnutý iba predbežne. Mali by to byť menšie, ale vysoko funkčné bežné obydlia, kde budú navyše priestory pre pestovanie rastlín a systémy na podporu života spolu s ďalším technickým zázemím.

Čo budete dýchať a piť?

Voda na Marse je, a to v podobe zmrznutých čiastočiek v pôde. Pomocou špeciálnej pece budeme vodu zo zeme vyparovať a následne kondenzovať v zásobnej nádrži. Z vody sa dá pomocou elektrolýzy získať kyslík – ostatné plyny potrebné pre namiešanie dýchateľného vzduchu sú prítomné v miestnej atmosfére. Zásoby zo Zeme, samozrejme, mať budeme, ale budú použité iba v prípade núdze – hlavným zdrojom potravy bude pre nás hydroponický skleník, kde si budeme pestovať rastlinnú stravu. Tá je istotou a naša schopnosť takto produkovať potravu by mala prispieť k samostatnosti kolónie a jej nezávislosti od zásob zo Zeme, čo je dlhodobým cieľom projektu. Uvažuje sa aj o využití hmyzu a teoreticky aj rýb. Zatiaľ však ešte nie sú definitívne plány.

Toto je všetko len úvod. Ale čo tam budete robiť po desiatich alebo dvadsiatich rokoch?

Len čo sa aklimatizujeme, tak našou prvou úlohou bude prepojiť všetky moduly a pripraviť zázemie pre ďalšiu posádku. Ich zásobovacia misia pristane pár týždňov po nás. Potom začneme s testami, budovaním a so skúmaním. Naše úlohy možno zhruba rozdeliť do troch skupín – údržba, miestny rozvoj a kontakt so Zemou.

Mohli by ste to prosím rozviť?

V rámci údržby bude potrebné zabezpečiť každodenné fungovanie kolónie a naše prežitie – ide teda o starostlivosť o naše obydlie a techniku, ktorá filtruje vzduch, recykluje vodu, generuje elektrickú energiu a vykonáva ďalšie zásadné funkcie. Miestny rozvoj bude zahŕňať snahu kreatívne a funkčne využiť lokálne dostupné suroviny na rozvíjanie, rozširovanie a osamostatnenie kolónie – napríklad konštrukcie väčších, teoreticky i podzemných priestorov s dýchateľnú atmosférou. Kontakt so Zemou bude zahŕňať nielen bežnú komunikáciu s rodinou, priateľmi, ale aj vedcami z Mars One. Ďalej budeme natáčať a vysielať materiály na Zem, ale aj realizovať vedecké experimenty, o ktoré požiadajú vedci zo Zeme. Následne budeme zbierať a analyzovať zaujímavé vzorky a zdieľať ich. Samozrejme, budeme mať priestor aj pre voľnočasové aktivity a relaxáciu. Skutočným zmyslom misie je teda trvalá  kolonizácia červenej planéty a osamostatnenie kolónie.

Idete kolonizovať Mars, čo znamená založiť na neznámom mieste novú civilizáciu. Sex a rozmnožovanie budú dovolené?

V tejto chvíli nemáme žiadne dáta týkajúce sa toho, ako môže ľudská reprodukcia na Marse fungovať. Nevieme, ako tretinová gravitácia ovplyvní možnosť počatia alebo vývoj plodu v maternici. Nevieme, aký efekt bude mať zvýšená dávka radiácie na dieťa a ani ako sa bude dieťa v miestnych podmienkach fyzicky vyvíjať. Mars One v prvotnej fáze rozmnožovanie rozhodne neodporúča – v neposlednom rade aj preto, že počas prvých niekoľkých rokov bude kolónia neovereným a potenciálne veľmi nebezpečným prostredím, kde by bolo nezodpovedné vychovávať potomstvo alebo sa len starať o tehotné ženy. Zároveň je pre normálny sociálny vývoj dieťaťa potrebná vhodná a dostatočne veľká komunita, ktorá tam v začiatkoch kolonizácie jednoducho nebude. No rozhodne nikto z projektu Mars One nevzniesol žiadne stanovisko o zákaze sexu. Hoci verím, že väčšina kandidátov by bola ochotná sa tomu prispôsobiť.

Vy sama vediete dosť aktívny život, neobávate sa toho, že po čase vo vesmíre zavládne monotónnosť?

Pre nás bude hlavným vyžitím proces kolonizácie ako taký. Nebude to len nudná rutina. Objavovanie planéty a jej možností bude nesmierne zaujímavá a kreatívna činnosť, rovnako ako rozširovanie a budovanie kolónie. Budeme mať možnosť viesť vlastný vedecký výskum alebo zbierať dáta pre výskum navrhnutý vedcami zo Zeme. To všetko bude pre väčšinu kolonistov súčasťou vyžitia sa. Samozrejme, budeme mať čas aj na relaxáciu a možnosť robiť takmer akékoľvek voľnočasové aktivity – písať, maľovať, čítať si, sledovať filmy alebo televízne vysielanie, cvičiť, hrať spoločenské či počítačové hry, rozprávať sa, komunikovať s priateľmi či rodinou, spievať a hrať na hudobné nástroje, učiť sa navzájom jazyky, variť alebo spať. Samozrejme, nemôžem na sto percent povedať, že sa nebudem nudiť – ale s prihliadnutím na to, čo všetko budeme mať na programe, sa mi to zdá krajne nepravdepodobné.

01 - Modified: 2007-04-11 22:10:33 - Feat.: 0 - Title: Prílev peňazí do fondov ustal
01 - Modified: 2024-04-08 09:37:23 - Feat.: - Title: Na severoamerickom kontinente bude o pár hodín možné sledovať úplné zatmenie Slnka 02 - Modified: 2024-04-10 08:45:47 - Feat.: - Title: Blíži sa úplné zatmenie Slnka. A mohlo by vyriešiť zvláštnu záhadu 03 - Modified: 2024-04-05 08:52:37 - Feat.: - Title: Mesiac má mať vlastný čas, bude fungovať podľa jeho pohybu 04 - Modified: 2024-04-07 22:00:00 - Feat.: - Title: EÚ musí opustiť svoj kafkovský svet 05 - Modified: 2024-04-04 10:00:00 - Feat.: - Title: V čiernej diere miliardy svetelných rokov od Zeme našli vodu. Je jej toľko, ako na našej planéte vynásobené 140 biliónkrát
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 11:55