StoryEditor

Slovák v Soči: Je aj na mne, aby sa turisti vracali

06.02.2014, 23:00
Slovák Tomáš Gregor je riaditeľom obchodu a marketingu hotela Radisson Blu Paradise Resort & Spa v ruskom Soči.

„Prečo Soči? Samozrejme, pre zimné olympijské hry, moje vôbec prvé a tiež aj pracovné,“ jasne vysvetľuje Slovák Tomáš Gregor svoju ambíciu pracovať v Soči s tým, že za jeho rozhodnutím bola kombinácia rôznych faktorov. V októbri sa tam budú konať aj preteky F1 a iné športové a biznis podujatia. „A to všetko v kombinácii subtropickej klímy a mora s horským novovybudovaným lyžiarskym strediskom. A tiež som si chcel skúsiť rezortový hotel po skúsenostiach s mestskými hotelmi.“

V Soči tak dnes pracuje ako riaditeľ obchodu a marketingu hotela Radisson Blu Paradise Resort & Spa, ktorý je už v tomto momente zaplnený na sto percent a okrem iného ubytúva aj hostí troch významných medzinárodných sponzorov Visa, Omega a NBC.



Ruská exotika
Gregor sa už po štúdiu na Ekonomickej univerzite v Bratislave a nejakom čase v Londýne, kde sa zdokonaľoval v jazyku, dostal do bratislavského hotela Carlton, ktorý prevzala medzinárodná hotelová sieť Radisson Blu. Tam pracoval na rôznych pozíciách 10 rokov a potom sa presťahoval do Prahy, kde v hotelierstve pokračoval. „Časom som však začal hľadať niečo ,exotickejšie’, tak som skončil v Soči. Keďže pracujem pre medzinárodnú sieť, štandardy sú všade rovnaké, ale tu neboli doteraz medzinárodné hotely. Preto verím, že prinesieme na juh Ruska kvalitu služieb najmä ruskej klientele, musíme totiž bojovať s blízkymi obľúbenými destináciami, ako je Turecko, Egypt alebo Grécko,“ vysvetľuje.

Ako človek z postkomunistickej krajiny a Slovák to má omnoho ľahšie ako jeho západní kolegovia, jazyk ani zvyky sa mu nezdajú až také zvláštne. Čo ho vie však veľmi prekvapiť, sú niektoré, hlavne administratívne, úkony. „Na všetko je potrebná zmluva, doklad, potvrdenie. Administratívna náročnosť je vysoká a hlavne ubíjajúca. Banka napríklad rozhoduje o tom, či platba bude preplatená alebo nie. Vy dáte príkaz na úhradu, ale banka môže vyžadovať od vás ďalšie doklady, bez ktorých vaše vlastné peniaze nebudú poukázané. Preto tu fungujú v sto percentách predplatby,“ vysvetľuje mladý hotelier, ktorý je v Soči od júna minulého roka.



Z lyží na pláž
„V hoteli mám na starosti komunikáciu s klientmi – skupinami alebo individuálnymi turistami, tiež s cestovnými kanceláriami či agentúrami a kongresovými turistami. Riešim aj prezentáciu hotela na rôznych výstavách alebo podujatiach a v neposlednom rade je to marketingová komunikácia,“ vysvetľuje. Keďže kvôli olympiáde sa v Soči vybudovalo aj horské stredisko s veľkou hotelovou kapacitou, Gregor verí, že mesto tak bude atraktívne pre hostí tak v zime, ako aj v lete. „My sme priamo na pobreží mora s vlastnou plážou a obrovským spa (2 500 m2) a wellness centrom.“ Od nich z hotela je to len približne 40 minút vlakom do hôr, kde sa dá lyžovať. „Vrátiť sa z lyžovačky späť k moru je podľa mňa luxusná kombinácia.“

Keď však prišiel do Soči, aj ich hotel bol jedno obrovské stavenisko, ale ako jeden z mála hotelov otvorili už pred koncom roku 2013 a so všetkými prevádzkami – spa, reštaurácie, ako aj kongresové priestory. Pred dnešným otvorením olympiády mali ešte mesiac na to, aby vychytali všetky detaily, ktoré súviseli s otvorením hotela.




Soči po ZOH
Soči doteraz bolo skôr kúpeľné mesto ako klasické hotelové rezortové miesto na dovolenku. Aspoň tak to vnímajú domáci. „Samozrejme, bolo to spôsobené aj tým, že iné možnosti tu neboli. Teraz je na nás, hotelieroch, presvedčiť ľudí, aby Soči vnímali ako miesto pre dovolenku – celoročnú.“ Po olympiáde tak bude podľa jeho slov ich snaha sústredená hlavne na domáci trh. Najväčším lákadlom pre turistov tak bude určite práve kombinácia hôr a mora.


Snímky: archív hotela a Tomáša Gregora
 

01 - Modified: 2006-01-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Klasické predvolebné evergreeny
01 - Modified: 2024-03-21 16:03:17 - Feat.: - Title: Hľadaného Slováka priviezli z Čiernej hory. Zneužíval pandemickú pomoc 02 - Modified: 2024-01-11 08:35:24 - Feat.: - Title: Do hotelov a penziónov na Slovensku v novembri 2023 zavítali hlavne domáci návštevníci 03 - Modified: 2023-12-14 12:09:46 - Feat.: - Title: FOTO Pozri si najkrajšie zábery polárnej žiary za tento rok. Medzi najlepších na svete sa dostal aj slovenský fotograf 04 - Modified: 2023-11-27 14:18:39 - Feat.: - Title: Ruským letoviskom Soči sa po búrke prehnali obrie vlny. Na Kryme veľká voda zničila zákopy 05 - Modified: 2023-11-05 18:20:04 - Feat.: - Title: Americká sieť hotelov Marriott, do ktorej patria značky ako Sheraton či Ritz-Carlton, zvýšila zisk takmer o pätinu
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 15:26