StoryEditor

Prosím, počkajte. Päť rokov

04.09.2012, 00:00
Podľa zistení HN sa na bedrový kĺb najdlhšie čaká vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Prešove

Presne päť rokov. Toľko si podľa zistení Hospodárskych novín počkajú pacienti na výmenu bedrového kĺbu. Rekordérom v dĺžke čakacieho zoznamu je Prešovská fakultná nemocnica s poliklinikou. Podľa hovorkyne nemocnice Renáty Cenkovej, termín operácie závisí od zmluvných vzťahov so zdravotnými poisťovňami, aj od kapacitných možností ich pracovísk. Aj keď bedrový kĺb menia takmer denne jednému človeku, momentálne majú na zozname takmer 1 560 čakateľov.

Najhoršie sú na tom kĺby
Zoznamy sa podľa ministerstva zdravotníctva vedú na operácie očí, bedrového a kolenného kĺbu, vrodených chýb,  kardiovaskulárneho systému, na vyšetrenie na mamografe a liečbu rádiojódom. Pacienta do nich zapíšu, ak zákrok nie je možné vykonať do troch mesiacov. Práve bedrový a kolenný kĺb robia našim nemocniciam najväčšie starosti. Z celkového počtu 20-tisíc ľudí na čakačkách viac ako polovica z nich podľa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou čaká na nový kolenný kĺb (6 210) alebo nový bedrový kĺb (6 160). „Na totálnu endoprotézu bedrového alebo kolenného kĺbu sa na Slovensku priemerne čaká približne 15 mesiacov a na operáciu sivého zákalu približne tri mesiace,“ vypočítal Roman Mužík z HPI vo svojej Analýze nedostupnosti zdravotných služieb, meranej čakacími listinami.

Vysoko nad slovenským priemerom je aj Trenčianska fakultná nemocnica. Aj keď mesačne zvládnu 12 kolenných a 14 bedrových kĺbov, na výmenu si záujemcovia počkajú aj tri roky. „Spôsobené je to tým, že v Trenčianskom kraji pracujú len dve plnohodnotné ortopedické pracoviská – Trenčín a  Bojnice, na rozdiel od ostatných krajov Slovenska,“ vysvetľuje dlhé čakanie riaditeľ nemocnice Ján Dubovský.
Trenčianska aj Prešovská fakultná nemocnica pritom majú patriť od 1. októbra do koncovej siete poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Ministerstvo zdravotníctva do nej navrhlo celkovo 36 štátnych nemocníc, ústavov a liečení.
 

Na poisťovni záleží
To, ako dlho zostanete na čakacom zozname, závisí aj od vašej zdravotnej poisťovne. Najdlhšie zoznamy má štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa, ktorá je zároveň aj najväčšou na Slovensku. Najmenej čakajúcich  na zoznamom má zas najmenšia zdravotná poisťovňa, súkromna Union. Podľa údajov Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou čakalo na konci marca na operáciu  16 310 poistencov Všeobecnej zdravotnej poisťovne, kým v Unione to bolo len 157. Dôvera mala 3 074  čakateľov. Podľa Romana Mužíka z HPI však je na tom štátna poisťovňa najhoršie aj v prípade zohľadnenia veľkosti poistného kmeňa. „Najviac poistencov na čakacích listinách vzhľadom na poistný kmeň má Všeobecná zdravotná poisťovňa a najmenej má zdravotná poisťovňa Union, pričom Všeobecná má na čakacích listinách v porovnaní s Unionom 12,5-násobne viac poistencov,“ napísal vo svojej analýze.
 

Tri skratky
Dostať sa skôr na operáciu je možné tromi spôsobmi. Môžete napríklad zaplatiť. Oficiálne peniaze fungujú len v súkromných klinikách, prípadne nemocniciach, ktoré neovláda štát. Za pár desiatok až tisícok eur sa dostanete vyššie v poradí. Záleží na diagnóze a konkrétnom zdravotníckom zariadení. Druhou možnosťou, ktorá vás dostane vyššie v poradí, prípadne rovno „pod skalpel“, je zhoršený zdravotný stav. Všetko záleží na rozhodnutí vášho ošetrujúceho lekára. Poslednou a zároveň najlacnejšou možnosťou je zmena nemocnice. Zdravotné poisťovne majú prehľad o tom, kde sa ako dlho čaká. „Pacientovi vieme odporučiť zdravotnícke zariadenie s nižším počtom poistencov na čakacej listine na rovnakú operáciu. Sám sa môže rozhodnúť, či operáciu alebo zákrok v danom zariadení absolvuje,“ povedal nám Judita Smatanová, hovorkyňa Union zdravotnej poisťovne.

Prieskum HN: Ako dlho si počkáte?

 

 

 

Rovnako postupujú aj ďalšie poisťovne, no pacienti túto možnosť využívajú málo. Radšej čakajú na operáciu tam, kde im to odporučil ich ošetrujúci lekár, prípadne z počutia vedia, že tam im urobia zákrok najlepšie. Kvalitného lekára i zariadenie pritom vie odporučiť aj zdravotná poisťovňa.


Na aké zákroky sa u nás čaká
Choroby oka vyžadujúce implantáciu zdravotníckej pomôcky
Choroby obehovej sústavy
Choroby svalovej a kostrovej sústavy a spojivového tkaniva vyžadujúce implantáciu zdravotníckej pomôcky
Rutinné rádiologické vyšetrenie – mamograf
Vrodené chyby, deformácie a chromozómové anomálie
Tyreotoxikóza –zvýšená funkcia štítnej žľazy
Zdroj: Zbierka zákonov č. 151/2011

01 - Modified: 2004-09-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slováci už v kompletnom zložení 02 - Modified: 2004-09-02 07:45:04 - Feat.: 0 - Title: Autorom víťaznej trofeje dizajnér Gehry
menuLevel = 2, menuRoute = style/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
21. september 2024 05:20