StoryEditor

Čína a Taiwan: Zostrenie vzťahov

15.01.2006, 23:00
Nadchádzajúci čínsky Nový rok akoby znovu upriamil pozornosť sveta na vzťahy Číny a Taiwanu. Napriek tomu, že sa znovu chystá obnovenie priamych letov medzi mestami na pevnine a mestami na ostrove, Joseph Wu, predseda taiwanskej Rady pre záležitosti pevniny, hovorí teraz o zostrení vzťahov.

Nadchádzajúci čínsky Nový rok akoby znovu upriamil pozornosť sveta na vzťahy Číny a Taiwanu. Napriek tomu, že sa znovu chystá obnovenie priamych letov medzi mestami na pevnine a mestami na ostrove, Joseph Wu, predseda taiwanskej Rady pre záležitosti pevniny, hovorí teraz o zostrení vzťahov. Tvrdí, že Čína zosilnila tlak aj vojenskú hrozbu. V súčasnosti vraj už na ostrov mieri okolo 780 rakiet krátkeho doletu.
Čína považuje Taiwan za odštiepenú provinciu a pred rokom prijala zákon, namierený proti snahe tohto ostrova o vyhlásenie nezávislosti. Zákon predvída aj použitie vojenskej sily. Pri takomto scenári však hrozí priama konfrontácia s americkými jednotkami - USA totiž v roku 1979 Taiwanu v prípade potreby prisľúbili vojenskú pomoc.
Taiwan prerušil styky s Čínskou ľudovou republikou ešte v roku 1949. Cestujúci z pevninskej Číny, a naopak, musia od 50. rokov lietať cez Hongkong, čo už nezodpovedalo potrebám doby. Pred rokom sa preto mestá Peking a Tajpej prvýkrát dohodli na priamo leteckom spojení v období osláv Nového roka. Tohto roku si gesto dobrej vôle zopakujú. Od 20. januára do 13. februára ponúkne priame lety šesť taiwanských a päť čínskych leteckých spoločností.
Pravda, skutočné politické zblíženie nie je na obzore. Na prelome rokov situáciu opäť priostril taiwanský prezident, keď v novoročnom prejave nevylúčil všeľudové hlasovanie o nezávislosti Taiwanu v roku 2007. Čínsky premiér odpovedal obratom ruky - možné je vraj iba riešenie podľa zásady z roku 1992, podľa ktorej existuje len jedna Čína.
Hoci viaceré vlády vo východnej Ázii pociťujú isté obavy z čoraz mocnejšej Číny, ku koordinovanej taktike to zatiaľ neviedlo. "Sme opatrní, aby sme posilňovali napríklad naše kontakty s Japonskom," hovorí Wu. Peking by totiž podobný prístup mohol považovať za provokáciu, čo by sa negatívne odrazilo na bilaterálnych vzťahoch. A skutočne, Peking reagoval veľmi citlivo na nedávno ohlásený plán bývalého taiwanského vodcu Leea Tenga-Huia, ktorý sa chce vybrať do Tokia v máji. Za jeho éry - do roku 2000 - bol taiwanský kurz smerom k získaniu nezávislosti veľmi markantný. Čínske ministerstvo zahraničných vecí teraz Japoncov varovalo pred tým, aby taiwanskému expolitikovi udelili vízum.
Wu vyhlásil, že terajšia taiwanská vláda si želá užšie vzťahy s pevninou - avšak v úzkych hraniciach. "Pokiaľ ide o možnosť, aby čínske firmy investovali u nás, sme veľmi skeptickí," povedal. Dôvodom sú obavy, že takéto podniky by sa neskôr mohli zmeniť na akési predsunuté hliadky Pekingu na ostrove.
Tajpej sa súčasne snaží aj o obmedzenie aktivity taiwanských firiem na pevnine. Oficiálne môžu z každého hospodárskeho odvetvia v Číne pôsobiť len tri podniky. Taiwanskí podnikatelia sa cítia preto znevýhodnení, keďže potom nie sú schopní držať krok s lacnejšou čínskou konkurenciou. Výsledkom je, že zainteresované spoločnosti hľadajú cestu, ako obísť vládne nariadenie. Podľa Wua na pevnine investujú až príliš. Oficiálne taiwanské investície v Číne prekročili sumu 50 miliárd amerických dolárov, no v skutočnosti je táto suma pravdepodobne až trojnásobná. "To je asi polovica všetkých taiwanských vkladov v zahraničí - naša závislosť od Číny je tak príliš veľká," varuje Wu. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 11:59