Reuters
StoryEditor

Poľsko sa mení na policajný štát. Tajní špehujú demonštrantov aj opozíciu

27.07.2017, 10:26
Autor:
ČTKČTK
Samotní aktivisti tvrdia, že vedia o tom, že ich "tajní" sledujú už niekoľko mesiacov.

Poľská polícia, podriadená konzervatívnej vláde, špehuje opozičných politikov a občianskych aktivistov organizujúcich demonštrácie proti kontroverznej súdnej reforme, tvrdí dnes na titulnej strane opozičný denník Gazeta Wyborcza. Polícia samotná sa k tomu ešte nevyjadrila.

Denník tvrdí, že dostal elektronickou poštou od neznámeho odosielateľa dôkazy, že podriadení ministra vnútra Mariusza Błaszczaka sa dopúšťajú nelegálneho špehovania oponentov vlády, ako je Ryszard Petru, Wojciech Kinasiewicz a Tadeusz Jakrzewski.

Konkrétne e-mail obsahoval nahrávky rozhovorov policajtov, ktorí sledovali oponentov vlády počas protestov v čase, keď poslanci schvaľovali návrh zákona o najvyššom súde.

Podľa právnikov sa strážcovia zákona mohli dopustiť prekročenia svojich právomocí, keď "sledovanie opozície odporuje demokratickej kultúre aj cieľom zákona o polícii".

"Teraz si už žiadny občan nemôže byť istý, či ho nelegálne nesleduje špicel," zdôraznil denník, podľa ktorého štát v podaní vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) pristupuje k občanom a opozičným poslancom, využívajúcich ústavné právo na protest, ako k "verejným nepriateľom".

"Posiela na nich špehov, ktorí potom spíšu hlásenie. Napríklad, s kým sa Petru stýkal, ako sa správal a čo hovoril. Hlásenie si prečíta minister Błaszczak a - pokiaľ v ňom nájde niečo zaujímavé - bude to môcť zašepkať do ucha predsedu (PiS Jaroslawa Kaczyńského), a vládne médiá vo vhodnej chvíli 'odhalia škandál'," napísal denník.

Varoval, že súdy, podriadené ministrovi spravodlivosti, budú môcť onedlho takéto špicľovanie povoľovať. Demokratické Poľsko sa tak mení v štát policajné, všemocný a beztrestný voči bezbrannému občanovi.

Záverom denník pripomenul, že si počína rovnako ako v marci 1993 vtedy opozičný poslanec Jaroslaw Kaczyński, keď zverejnil dôverné nariadenia tajnej služby, ktoré podľa neho malo slúžiť na infiltráciu politických strán.

Pozrite si rozhovor s analytikom o situácii v dnešnom Poľsku:

01 - Modified: 2024-04-16 12:44:58 - Feat.: - Title: Čaputová poďakovala Dudovi za spoluprácu počas náročného obdobia. Dostala najvyššie štátne vyznamenanie 02 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 03 - Modified: 2024-04-15 16:11:47 - Feat.: - Title: Na území Žilinského kraja zistili 22 vodičov pod vplyvom alkoholu 04 - Modified: 2024-04-15 13:11:49 - Feat.: - Title: Príspevok na opatrovanie detí s ŤZP by sa mohol zvýšiť zo 100 na 300 eur, navrhuje opozícia v parlamente 05 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 20:39