Robert Fico a Jean-Claude JunckerÚrad vlády
StoryEditor

Slovensko v jadre únie. To je presne to, čo chceme, vyhlásil Juncker

27.07.2017, 11:24

Európska komisia privíta, ak krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) pripravia niekedy na jeseň užší summit s predstaviteľmi exekutívy EÚ venovaný budúcnosti Únie. Predseda EK Jean-Claude Juncker to povedal na dnešnej spoločnej tlačovej konferencii so slovenským premiérom Robertom Ficom.

Juncker na úvod pripomenul, že s premiérom SR diskutoval nielen o otázke dvojakej kvality potravín, čo bol hlavný dôvod návštevy Fica v Bruseli, ale aj o všeobecných otázkach spojených s budúcnosťou EÚ. "Som rád, že Fico zdôrazňuje, že chce byť v užšom jadre Únie. To je presne to, čo chceme," uviedol Juncker.

Namiesto bravčového mäsa kuracie, či prací prášok so slabším účinkom. S tým sa slovenskí spotrebitelia stretávajú na dennom poriadku, kým tí zo západných krajín nakúpili výrobky v rovnakom obale, ale v lepšej kvalite.

Slovenský premiér Robert Fico prisľúbil túto situáciu riešiť ešte počas rokovania krajín V4 ktoré sú nerovnými produktmi takisto postihnuté. Aj keď sa spočiatku hovorilo o zmene európskej legislatívy, zrejme sa tak nestane. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker tvrdí, že postačia usmernenia, aj keď tému neberie na ľahkú váhu.

"Nepáči sa mi, že by mal byť niekto občanom druhej kategórie. Komisia na tomto probléme pracuje a snaží sa ho vyriešiť," skonštatoval stroho Juncker.

Fico naopak ocenil, že sa téma rieši na najvyšších miestach a že predseda komisie uznal, že tu tento problém reálne je. "Mám radosť z toho, že prichádzajú prvé dobré správy aj od výrobcov, ktorí sa sami rozhodli, že zmenia svoje postoje," zhodnotil predseda vlády.

Takýto postup už v minulosti predpokladali aj obchodní analytici. Medzinárodné korporácie si nebudú môcť dovoliť, že ich spotrebitelia začnú odmietať. S týmto zrejme počítajú aj euroúradníci, keďže sa v téme spoliehajú skôr na usmernenia už existujúcej legislatívy.

Podľa podpredsedu Komisie Maroša Šefoviča budú smernice vydané v septembri a presadzovať ich budú národné orgány, ktoré kontrolujú kvalitu potravín a chránia spotrebiteľov. Ešte predtým však čaká zástupcov vlád, výrobcov a spotrebiteľov samit, na ktorom dohodnú presné podmienky implementácie nových pravidiel.

"Pre mňa je dôležité, aby sa táto téma vyriešila čím skôr. Prijatie novej legislatívy trvá aj roky," zhodnotil Juncker.

01 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 02 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 03 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 04 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu 05 - Modified: 2024-04-13 10:57:13 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 04:41