Reuters
StoryEditor

Podvod a krok k diktatúre. Voľby vo Venezuele spustili vlnu kritiky, reakcia Ameriky bude rýchla a silná

31.07.2017, 07:21
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Spojené štáty neuznajú výsledky volieb vo Venezuele. Opozícia spochybňuje účasť, ktorú uvádzajú oficiálne zdroje.

Venezuelská opozícia vyzvala k demonštráciám proti zriadeniu nového Ústavodarného zhromaždenia, ktoré Venezuelčania volili v nedeľu. Podľa volebnej komisie prišlo k urnám 41,53 percenta voličov. Opozícia, ktorá hlasovanie bojkotovala, tento údaj spochybnila.

Spojené štáty voľby v juhoamerickej krajine a násilnosti, ktoré ich sprevádzali, odsúdili. Americké ministerstvo zahraničia oznámilo, že reakcia Washingtonu bude "silná a rýchla".

Koľko ľudí hlasovalo?

Opozícia voľby označila za nedemokratickú snahu o upevnenie režimu socialistického prezidenta Nicolasa Madura. Oznámená účasť je podľa agentúry AP dvakrát väčšia, než uvádzali Madurovi oponenti, ale aj nezávislí pozorovatelia.

​Podľa volebnej komisie sa za to, aby sa v rukách Madura a jeho spojencov koncentrovala takmer všetka moc, vyslovilo vyše osem miliónov voličov. Opozícia a experti na druhej strane tvrdia, že svoj hlas odovzdali len dva až tri milióny ľudí.

V krajine v deň volieb podľa prokuratúry zahynulo pri stretoch medzi demonštrantmi a políciou desať ľudí, vrátane dvoch tínedžerov.

Stála americká zástupkyňa v OSN Nikki Haleyová na twitteri označila voľby za "podvod" a "krok k diktatúre". Dodala, že Spojené štáty "nezákonnú vládu" neprijmú. Podobne sa vyjadrili aj Peru, Argentína, Kanada, Španielsko, Mexiko, Peru a Kolumbia.

Neplatný preukaz prezidenta
Venezuelský prezident zažil počas nedeľňajších kontroverzných volieb nečakanú situáciu, keď elektronický skener odmietol jeho občiansky preukaz. 

Na videu zdieľanom tisíckami ľudí na sociálnych sietiach, Maduro priložil svoj občiansky preukaz ku skeneru, ktorému sa následne zjavilo na displeji: "Osoba neexistuje alebo občiansky preukaz bol zrušený".

Kurióznu situáciu odvysielala naživo štátna televízia, hoci kamery krátko po zaregistrovaní technickej poruchy vypli.

Možné uvalenie sankcií

Americkí činitelia, ktorých citovala agentúra Reuters, uviedli, že americká vláda zvažuje uvalenie sankcií na venezuelský ropný sektor. Washington ale podľa týchto predstaviteľov nesiahne k najtvrdšiemu možnému opatreniu, ktorým by bol zákaz dovozu venezuelskej ropy do USA.

Spojené štáty kupujú zhruba tretinu venezuelskej produkcie ropy a ich prípadný bojkot by mohol mať pre venezuelské hospodárstvo fatálne následky.

Opozícia vyzvala na protestný pochod v Caracase už dnes a ďalšie demonštrácie zvolala na deň, kedy sa nové zhromaždenie zíde. To sa má stať do 72 hodín od ohlásenia konečných výsledkov hlasovania, teda zrejme v stredu.

Krajinu zmáha ťažká kríza

"Neuznávame tento podvodný proces, pre nás žiadny nebol, neexistuje," uviedol líder opozície Henrique Capriles.

Venezuela prežíva najťažšiu politickú a ekonomickú krízu za dlhé roky a pri protivládnych protestoch tam od apríla zomrelo už 117 ľudí a viac ako 2000 osôb bolo zranených. V piatok a sobotu však davy v uliciach početne zoslabli potom, čo vláda protesty zakázala pod hrozbou až desaťročného trestu väzenia.

Veľká časť obyvateľov krajiny počas hlasovania vypočula volanie opozície ovládajúcej parlament, ktorá projekt prezidenta Madura bojkotovala, lebo ho považovala za nedemokratický krok smerujúci k zmene ústavy a zakotveniu autoritárskeho režimu.

Podľa Madura boli voľby ďalším krokom v boji proti násilnej opozícii snažiacej sa zvrhnúť vládu.

01 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 02 - Modified: 2024-04-16 08:39:39 - Feat.: - Title: OSN vyzýva Venezuelu a Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v spore o ropu 03 - Modified: 2024-04-12 16:58:28 - Feat.: - Title: Predstavitelia USA rokovali s Venezuelčanmi o prezidentských voľbách. Rozhodnú o sankciách 04 - Modified: 2024-04-04 07:31:47 - Feat.: - Title: Maduro obvinil USA z budovania tajných základní v regióne Esequiba, na ktorý si Venezuela robí nárok 05 - Modified: 2024-03-26 07:07:39 - Feat.: - Title: Opozičnému venezuelskému kandidátovi sa podarilo zaregistrovať do volieb
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 19:52