Reuters
StoryEditor

"Budem vyzerať strašne." Uniknuté rozhovory so štátnikmi ukázali Trumpovu neschopnosť vyjednávať

04.08.2017, 18:25

Donald Trump počas prvých rozhovorov so svetovými štátnikmi podľa denníka Washington Post nedokázal vyjednávať a staral sa len o to, ako budú rokovania vyzerať navonok. Žiadal mexického prezidenta, aby novinárom nehovoril, že nebude platiť za pohraničný múr, inak sa s ním nebude stýkať. Počas rozhovoru s austrálskym premiérom zase nepoznal fakty, o ktorých rokoval. Ukázali to uniknuté prepisy rozhovorov.

Donald Trump bol v čase telefonátov so štátnikmi Mexika a Austrálie iba sedem, respektíve osem dní v úrade prezidenta Spojených štátov. S mexickým prezidentom hovoril 27. januára 2017 a s australským premiérom o deň neskôr. Uniknuté prepisy zverejnil denník The Washington Post.

Pôvodne zdvorilostný rozhovor s mexickým prezidentom Enriquem Peňom Nietom, ktorého Trump v úvode oslovuje krstným menom, sa po chvíli zmenil na Trumpovo vysvetľovanie, prečo Spojené štáty budú chcieť zavádzať vyššie clá. Následne sa prezident USA dostal aj k otázke, kto zaplatí za múr na hraniciach, ktorý Trump hlasno presadzoval.

"Jediná vec, na ktorú sa opýtam, je ten múr," hovorí prezident Trump. "Ty a ja máme obaja politický problém. Moji ľudia budú hovoriť, Mexiko zaplatí za múr a tvoji ľudia budú hovoriť to isté, len trochu odlišným jazykom. Ale v skutočnosti máme obaja trochu politický záväzok."

"Pretože ja potrebujem, aby Mexiko zaplatilo za ten múr. Hovorím o tom už dva roky," pokračuje Trump. Podľa neho by mal Nieto na verejnosti hovoriť, že sa vec nejako vymyslí a nie že Mexiko platiť nebude. "Keď budeš ďalej hovoriť, že za múr platiť nebudete, tak sa s vami chlapi už nechcem stretnúť, s tým nemôžem súhlasiť."

Trump ďalej vysvetľuje, že aj on je ochotný na verejnosti hovoriť, že "to vymyslíme". V rozhovore potom označil múr za "tú najmenej významnú vec, o ktorej hovoríme, ale politicky je možno tou najdôležitejšou".

Odmietnutie a prosby

Nieto takýto návrh odmietol. "Moja pozícia bola a bude veľmi istá, keď hovorím, že Mexiko za ten múr platiť nebude," hovorí mexický prezident. Pripustil síce, že prezident má právo chrániť hranice svojej krajiny, ale odmietol akúkoľvek finančnú účasť na stavbe múru.

"Ale nemôžete to hovoriť tlači," oznamuje Trump Nietovi. "Nemôžete povedať toto tlači, pretože za takých podmienok nemôžeme vyjednávať," požaduje Trump od mexického náprotivka. Prezidenti sa nakoniec dohodli, že odsunú tému múru, kým neprídu s kreatívnym riešením.

Na budúcej spolupráci sa mali podieľať mexický minister obchodu Louis Videgaray a Trumpov poradca a zať Jared Kushner.

Exekutívny príkaz k stavbe múru Trump vydal krátko po prevzatí moci. Mexiko výstavbu i financovanie múru v dĺžke 3200 kilometrov odmieta, kvôli tomu sa vyhrotili aj vzťahy oboch krajín. Koncom marca Trump povedal, že projekt budú zatiaľ platiť Spojené štáty.

Rozhovor s premiérom Turnbullom

Denník Washington Post s prepisom rozhovoru prezidenta Trumpa s prezidentom Nientom publikoval aj telefonát s austrálskym premiérom Turnbullom. Diskusia sa primárne točila okolo otázky prijatia utečencov do USA. V rozhovore sa podľa denníka ukázalo, že prezident Trump vo svojej podstate nechápe dohodu medzi oboma krajinami.

Šéf Bieleho domu konverzáciu označil za "smiešnu". K takému záveru ho prinútila výmena názorov na dohodu, podľa ktorej Austrália poskytne azyl stredoamerickým utečencom výmenou za to, že Spojené štáty prijmú osoby z internačných zariadení v tichomorských ostrovných štátoch. Trump dohodu najprv označil za "hlúpu", neskôr na ňu ale pristúpil.

"Hovorím, budeme vyzerať strašne zle," uvádza prezident Trump. "Ja vydám zákaz vstupu do krajiny a potom nechám ísť kohokoľvek dovnútra a prijmeme dvetisíc ľudí?"

Austrálsky premiér následne vysvetlí prezidentovi Trumpovi, že Spojené štáty môžu všetkých utečencov preveriť a prezident môže prijať "tisíc alebo sto." "Je to čisto na vás," hovorí podľa prepisu Turnbull.

Neznalosť zmluvy

"A s veľkým rešpektom, ten počet nie je správny. Nie sú to dve tisícky," hovorí Turnbull.

"No, ale je to blízko. Počul som, že to môže byť aj päť tisíc," kontruje Trump. Premiér potom prezidentovi vysvetlí, že počet je jasne daný v dohode a ide iba o 1250 utečencov, ktorých si môžu USA preveriť.

Tón rozhovoru sa potom vyostril. "Neznášam prijímanie týchto ľudí," poznamenáva Trump. "Ubezpečujem ťa, že sú zlí. Preto sú teraz vo väzení. Nebudú skvelými ľuďmi, ktorí pôjdu pracovať pre miestnych mliekárov," hovorí. V rozhovore tiež podotkol, že utečenec sa môže "za päť rokov stáť atentátnikom z Bostonu".

Hovor s Turnbullom nakoniec označil Trump za ten najmenej príjemný za celý deň. Kým ho ukončil, vyzdvihol, že mal predtým "príjemný rozhovor" s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

"Chcete hovoriť o Sýrii, alebo Severnej Kórei?" pýta sa potom austrálsky premiér.

"To je šialenosť," reaguje americký prezident a časť jeho slov nebola podľa prepisu počuteľná. "Je to dôležité pre vás, je to trápne pre mňa. Je to trápnosť pre mňa, ale aspoň vás dostanem zo zložitej situácie," ukončuje Trump rozhovor.

Výsledok? Tri zásadné fakty

Podľa denníka The Washington Post zo zápisníc rozhovorov vyplývajú tri zásadné fakty. Po prvé je to neschopnosť prezidenta vyjednávať. Autori článku podkladajú toto tvrdenie časťou rozhovoru, kde Trump žiada mexického prezidenta, aby o platbe za múr nehovoril s novinármi.

Po druhé podľa denníka Trump nerozumie zmluvám, ktoré uzatvorila predchádzajúca administratíva a nie je tak schopný kvalitne vyjednávať. Po tretie je pre Trumpa dôležité, ako bude akékoľvek vyjednávanie vyzerať na verejnosti, nie k akým záverom sa dospeje.

01 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 02 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 03 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 04 - Modified: 2024-04-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova bulvárna odysea. Jeho verní z neho robili supersamca, súperov likvidovali 05 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 15:59