Reuters
StoryEditor

Návrat k sovietskej cenzúre? Moskva chce trestať šírenie nepovolenej zahraničnej tlače

04.08.2017, 19:00
Autor:
ČTKČTK

Ruské ministerstvo spojov navrhuje trestať šírenie zahraničnej tlače na území Ruskej federácie bez osobitného povolenia. Vyplýva to z informácie, ktorú úrad zverejnil na vládnom webe. Pokutami navrhuje postihovať fyzické a právnické osoby, ktoré by v Rusku šírili tlačené médiá bez náležitej licencie. Podľa kritikov ide o návrat k cenzúre zo sovietskej éry.

Navrhovaný zákon ukladá vinníkom pokutu až 30 000 rubľov (420 eur) a konfiškáciu zhabaných periodík. "Technické opatrenie" by postihovalo aj prípady, keď by ruské médiá prevzali články neschválených novín. Podľa ministerstva spojov by zákon nebol v rozpore s medzinárodnými zmluvami, ktoré Rusko podpísalo. Štátnu pokladnicu by nič nestál.

Navrhovaný zákon vyvolal udivenú kritiku odborníkov a otázky, či nejde o žart. Člen prezidentskej Rady pre ľudské práva Pavel Čirikov v rozhovore pre denník Moskovskij komsomolec ironicky odporučil, že občania by mali na ministerstve spojov povinne registrovať aj svoje domáce tlačiarne a kopírky.

Šéfredaktor rozhlasovej stanice Echo Moskvy Vladimir Varfolomejev pripomenul, že zákaz šírenia "nepriateľskej" zahraničnej tlače široko uplatňoval komunistický režim Sovietskeho zväzu.

Za nezmyselný v dobe internetovej komunikácie označil návrh opozičný politik Dmitrij Gudkov. "Veď už máme 21. storočie. Okrem tlačených novín by mohli zakázať aj iné dosluhujúce médiá, napríklad vinylové platne s liberálnou propagandou, morzeovku alebo napríklad uzlové písmo," poznamenal na Facebooku.

Ruské ministerstvo sa kritike bráni. Publikovanie článkov návrh nijako neobmedzuje, povedal dnes agentúre Interfax námestník ministra Alexej Volin, avšak pokuty za šírenie neschválených novín pripustil.

Nedávno podľa Volina vstúpil v Rusku podpisom prezidenta do platnosti zákon, ktorý šírenie zahraničných médií dáva do súladu s distribučnou praxou ruskej tlače. Pretože na vydávanie a rozširovanie ruských novín musí byť povolenie, začalo platiť to isté aj pre médiá zahraničné. "A kde je zákonná norma, musí byť i trest," vyhlásil ruský činiteľ.

01 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 02 - Modified: 2024-04-22 16:16:54 - Feat.: - Title: Ruský súd odsúdil hovorcu spoločnosti Meta v neprítomnosti na 6 rokov väzenia 03 - Modified: 2024-04-22 13:06:24 - Feat.: - Title: Rusko a Čína vo vzájomnom obchode takmer prestali používať dolár, vyhlásil Lavrov 04 - Modified: 2024-04-22 12:42:03 - Feat.: - Title: Moskovčan dostal za interview pre Rádio Sloboda päť rokov verejnoprospešných prác 05 - Modified: 2024-04-22 12:33:59 - Feat.: - Title: Nový balík pomoci pre Ukrajinu nezmení situáciu na fronte, tvrdí Kremeľ
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 12:54