Reuters
StoryEditor

Severná Kórea skúma možnosti útoku na americký ostrov. Môže k nemu prísť hocikedy, odkazuje Kimov režim

09.08.2017, 07:18
Autor:
ČTKČTK
Americký prezident varuje KĽDR, aby sa prestala vyhrážať. Inak narazí na ohnivú zlobu, akú svet nevidel.

Severná Kórea "starostlivo skúma" možnosť raketového útoku na americký tichomorský ostrov Guam. Oznámila to dnes severokórejská agentúra KCNA. Plán podľa hovorcu severokórejskej armády môže byť realizovaný kedykoľvek po pokyne vodcu Kim Čong-una.

Vyhlásenie vydal Pchjongjang krátko po utorkovom varovaní prezidenta USA Donalda Trumpa, podľa ktorého by sa KĽDR radšej nemala ďalej Spojeným štátom vyhrážať. Pokiaľ ale bude, narazí podľa Trumpa na "ohnivú zlobu, akú svet nevidel".

V ďalšom dnešnom vyhlásení severokórejskej armády sa uvádza, že by mohla vykonať "preventívne operáciu", ak sa objavia náznaky, že USA pripravujú provokáciu.

KĽDR vykonala v poslednej dobe niekoľko raketových testov, pri ktorých vyskúšala novo vyvinuté medzikontinentálné balistické rakety, schopné údajne zasiahnuť kontinentálnu Ameriku. Testovanie sprevádzala ostrá kritika Spojených štátov a vyhrážky jadrovým konfliktom.

Denník The Washington Post v utorok navyše informoval o tom, že Severná Kórea už vyvinula miniaturizovanú jadrovú hlavicu, ktorou môže byť vyzbrojená balistická raketa. K takému záveru vraj dospeli analytici americkej armádnej rozviedky DIA.

Ak je informácia pravdivá, prekročila by podľa denníka KĽDR kritickú hranicu, za ktorou sa stáva jadrovou mocnosťou.

Akú veľkú hrozbu predstavuje v skutočnosti Kimov režim? Pozrite si rozhovor bezpečnostným analytikom Andorom Šándorom:

​Ostrú slovnú prestrelku medzi Washingtonom a Pchjongjangom v utorok komentoval vplyvný republikánsky senátor John McCain, šéf senátneho branného výboru.

Vyjadril pochybnosti, že sa Trump k akcii proti KĽDR odhodlá. "Veľkí vodcovia" sa svojim nepriateľom nevyhrážajú, ak nie sú odhodlaní konať, povedal McCain arizonskej rozhlasovej stanici KTAR News.

Guvernér Guamu Eddie Calvo dnes povedal, že severokórejské vyhlásenia nie sú žiadnou hrozbou. Ostrov je podľa neho pripravený na "každú eventualitu" a brániť ho sú pripravené strategické obranné prostriedky USA.

"Guam je americké územie ... nie sú tu len vojenské zariadenia," citovala guvernéra agentúra Reuters.

Guam, najjužnejší ostrov tichomorského súostrovia Mariany, je autonómne územie USA. Žije tu necelých 200-tisíc ľudí. Na ostrove je námorná a letecká základňa amerických ozbrojených síl.

Calvo vo videoklipe na sociálnych sieťach uistil spoluobčanov, že je v kontakte s Bielym domom. Bol vraj uistený, že úroveň ohrozenia ostrova sa nijako nemení.

01 - Modified: 2024-05-03 13:19:03 - Feat.: - Title: V USA vzniklo v apríli menej pracovných miest a vzrástla nezamestnanosť 02 - Modified: 2024-05-03 12:50:00 - Feat.: - Title: Američania kúpili Zelenskému jeden rok. Na čo sú Ukrajine dobré nové zbrane a čo Rusov najviac zabolí? 03 - Modified: 2024-05-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Fanatický antivaxer rozhodne. Kennedy je kľúčom k americkým voľbám, uškodiť môže všetkým 04 - Modified: 2024-05-03 07:24:08 - Feat.: - Title: Ruské jednotky vstúpili na leteckú základňu v Nigeri, ktorá hostí americké sily 05 - Modified: 2024-05-02 20:20:41 - Feat.: - Title: Akcie v USA po zasadnutí Fedu a výsledkoch vzrástli, dolár oslabil
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 10:29