StoryEditor

Výbuchy sopiek v minulom roku

16.05.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

30. január 2005 -- Aljašská sopka Augustine vychrlila oblaky popola až do výšky približne 15 kilometrov. Meteorológovia kvôli dymu z vulkánu, ktorý leží na neobývanom ostrove v Cookovej zátoke asi 280 kilometrov od mesta Anchorage, varovali ľudí žijúcich na východe Aljašky a priľahlých ostrovoch pred prípadnými dosahmi. Nikto však v súvislosti s erupciou 1 260 metrov vysokej sopky nebol zranený.
17. marec 2005 -- Sopka na odľahlom novozélandskom ostrove Raoul Island začala chrliť bahno, skaly a paru. Živel si vynútil evakuáciu okolia, v ktorom sa pohybujú predovšetkým ochrancovia prírody. Vulkán s tromi krátermi sa nachádza v prírodnej rezervácii na súostroví Kermadecs v južnom Pacifiku. K činnosti sa prebudil kráter známy ako Green Lake, Zelené jazero. Samotnú erupciu sprevádzalo mierne zemetrasenie so silou tri až štyri stupne Richterovej stupnice.
22. apríla 2005 -- Sopka Ubinas na juhu Peru chrlila popol a plyny, ktoré vyvolávajú kyslé a sírnaté dažde. V ohrození sa ocitlo okolo 35 000 obyvateľov v hornatej oblasti v okolí vulkánu. Z obce Querapi evakuovali asi dvesto obyvateľov. Popol a plyny obťažovali obyvateľov piatich dedín až do vzdialenosti šiestich kilometrov. K obetiam na životoch však nedošlo.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 08:54