Reuters
StoryEditor

Rasové nepokoje v USA si vyžiadali tri obete. Dve z nich sú policajti

13.08.2017, 09:06
Autor:
ČTKČTK

Najmenej traja ľudia zomreli pri sobotňajších nepokojoch spôsobených akciami belošských extrémistov v americkej Virgínii. Do davu na protirasitickej demonštrácii nabehlo auto, ktoré zabilo ženu.

Ďalšími obeťami sú dvaja policajti, ktorí zomreli pri páde vrtuľníka, ktorý zasahoval pri nepokojoch, uviedla agentúra AP.

Strety vypukli potom, čo niekoľko tisíc stúpencov nadvlády bielej rasy nadviazalo na piatkovú agresiu a na protest proti odstraňovaniu konfederačných symbolov v sobotu vyrazilo do mestského parku.

Ich početní odporcovia ich však nechceli nechať vykrikovať rasistické heslá a došlo k násilnostiam. Potom zasiahla polícia. Podľa tlačových agentúr sa zranilo najmenej 35 ľudí.

Do skupiny ľudí demonštrujúcich proti belošským extrémistom nabehlo auto, ktoré rozrazilo dav a niekoľko ľudí zranilo. V dôsledku nárazu zomrela tridsaťdvaročná žena, čo polícia vyšetruje ako zabitie a už zadržala dvadsaťročného vodiča vozidla pochádzajúceho z Ohia.

Policajná helikoptéra sa zrútila neďaleko Charlottesville krátko potom, čo zasahovala pri nepokojoch. Zomrel pri tom štyridsaťosemročný pilot a o osem rokov mladší člen posádky. Nikto ďalší nebol zranený, uviedla polícia.

Demokratický guvernér Terry McAuliffe vyhlásil kvôli násilnostiam mimoriadny stav a incidenty na twitteri odsúdil aj prezident Donald Trump.

Trump na twitteri vyzval k jednote a odsúdil "nezmyselný prejav nenávisti, bigotnosti a násilia mnohých" zúčastnených strán.

Jeho prejav vyvolal niektoré kritické reakcie. Starosta Charlottesville Michael Singer v zjavnej narážke na xenofóbne prejavy Trumpovho poradcu Steva Bannona uviedol, že časť viny možno hľadať "v Bielom dome a v okolí prezidenta".

Niektorí zákonodarcovia vrátane senátora Marca Rubia potom Trumpa vyzvali, aby nepokoje pomenoval jasne ako dielo belošských rasistov.

01 - Modified: 2024-04-18 14:04:40 - Feat.: - Title: Miliardový projekt mosta medzi Sicíliou a pevninou naráža na protesty miestnych obyvateľov 02 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 03 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 04 - Modified: 2024-04-09 16:30:00 - Feat.: - Title: Zrada v Budapešti. Člen orbánovskej elity dezertoval a vedie ľudí do ulíc 05 - Modified: 2024-04-05 06:35:26 - Feat.: - Title: Trump odsúdil konflikt na Blízkom východe. Izrael by mal rýchlo ukončiť vojnu v Pásme Gazy, vyhlásil
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 09:37