StoryEditor

Brusel zvyšuje rozpočet o globalizačný fond

01.02.2006, 23:00
Európska komisia včera navrhla členským štátom, aby k sedemročnému rozpočtu EÚ na obdobie

Európska komisia včera navrhla členským štátom, aby k sedemročnému rozpočtu EÚ na obdobie
2007 -- 2013 pridali takmer päť miliárd eur (700 miliónov eur ročne) na takzvanú flexibilitu, teda na neočakávané výdavky. Stalo sa tak potom, ako Európsky parlament zamietol v januári v Štrasburgu decembrovú dohodu európskych lídrov o prvom rozpočte rozšírenej únie.

Nový fond
Doteraz tieto prostriedky, ktoré sa nezapočítavajú do schválených stropov rozpočtu, predstavovali 200 miliónov eur ročne. Peniaze sa využívali predovšetkým na nečakané udalosti pre vonkajšie vzťahy únie. Európska exekutíva tak čiastočne vypočula výkonného prezidenta EÚ rakúskeho kancelára Wolfganga Schüssela. Ten sa v januári v Európskom parlamente počas predstavovania priorít rakúskeho predsedníctva sťažoval na to, že " vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú politiku Javier Solana alebo komisárka pre vonkajšie vzťahy Bennita Ferrerová-Walderová dnes musia prosiť o peniaze, aby mohla únia udržiavať vo svete mier".
Nad rámec rozpočtu navrhuje EK vložiť ďalších 3,5 miliardy eur do takzvaného globalizačného fondu. Ten bude pomáhať regiónom, ktoré zápasia s odchodom firiem do zahraničia, okrem iného aj na rekvalifikáciu a hľadanie práce. EK sa zatiaľ nevyslovuje k samotným položkám rozpočtu, i keď nie je úplne spokojná s tým, ako najvyšší politici vlani v decembri rozdelili 862,4 miliardy eur, ktoré boli výsledkom kompromisu o sedemročnom hospodárení. Brusel chce navrhnúť okrem iného zvýšenie peňazí na programy pre školstvo a mládež, čo žiada aj EP. Podľa prvých reakcií z Bruselu chce EK získať podporu francúzskych a nemeckých poslancov EP.

Reforma financovania
Na záver dokumentu, ktorý neobsahuje zatiaľ žiadne iné konkrétne čísla, tak ako ich žiadal EP, sa komisia zaviazala, že v roku 2008 -- 2009 predstaví parlamentu "Bielu knihu o rozpočte EÚ". Tá by mala otvoriť debatu o budúcej reforme financovania únie, tak ako sa na tom dohodli európski lídri vlani v decembri v Bruseli a mala by obsahovať aj rozpracovanejší návrh európskej dane, o ktorú žiadal v januári Schüssel.
Politická zhoda na najvyššej úrovni nestačí, aby rozpočet začal platiť; preto je nevyhnutná dohoda Rady EÚ (predsedajúcej krajiny), Európskeho parlamentu a Európskej komisie. Predseda EK José Barroso včera zdôraznil, že je potrebné sa poponáhľať, aby ju dosiahli do apríla. Až potom bude možné začať s návrhmi a schvaľovaním vykonávacích predpisov, napríklad o poskytovaní dotácií chudobnejším krajinám a regiónom z fondov EÚ. Meškanie by spochybnilo realizáciu viacerých programov od januára budúceho roku, upozornil Barroso.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 16:29