Reuters
StoryEditor

Celú Ameriku máme v dosahu. Kim nechal vytlačiť nové úderné plagáty

20.08.2017, 18:00
Autor:
ahaaha
Propaganda v KĽDR má k dispozícii nový materiál.

Jasné farby, dramatické scény a bombastické slogany. Toto sú hlavné atribúty severokórejskej propagandy. Režim Kim Čong-una v atmosfére zhoršených vzťahov so Spojenými štátmi prišiel s novými plagátmi, ktorými dáva najavo, že sa silných slov amerického prezidenta Donalda Trumpa len tak nezľakne.

"Celé americké vnútrozemie je na dosah!" hlása jeden z plagátov, v ktorých sa Kimove rakety rútia na USA. Na druhej strane sú rakety smerujúce k rozpadajúcemu sa Capitolu a roztrhané vlajky s hviezdami a pruhmi. Plagát vyhlasuje: "Vojenské riešenie. Preventívna vojna. Sankcie. Toto je kórejská odpoveď!"

Plagáty visia všade

Tretím plagátom je veľká červený tank s červenou raketou. Severokórejskí propagandisti sa na ňom posmievajú posledným sankciám OSN a oslavujú severokórejskú sebestačnosť: "Náš pochod vpred nič nezastaví!"

Najnovšia várka propagandistických plagátov a hesiel bola zverejnená minulý týždeň štátnou tlačovou kanceláriou KCNA v atmosfére eskalujúceho napätia okolo severokórejských raketových testov. Pchjongjang dal najavo, že by mohol zaútočiť na americký ostrov Guam, Trump začiatkom augusta Kimovi pohrozil "ohnivou zlobou".

New York Times uvádza, že politické plagáty sú dôležitou súčasťou severokórejskej kultúry a každodenného života. Nájdete ich na každom rohu: visia na školách, továrňach i kolchozoch a ich cieľom je posilňovať v obyvateľoch ideologická putá a lojalitu k režimu.

Pokrok v programe

Podľa odborníkov posledná dávka plagátov je primárne určená pre nepriateľských cudzincov. "Je to typický obrázok nezastrašitelnej a zúrivé Severnej Kórey, ktorú nemôžu kroky OSN alebo Spojených štátov nijako zastrašiť," povedal americkému denníku Koen de Ceuster, expert na Severnú Kóreu z univerzity v holandskom Leidene.

"Tieto plagáty majú posilniť dojem zo severokórejského pokroku v raketovom programe a zdôrazniť, že hrozbami voči svojej suverenite sa nenechá zastrašiť," dodáva de Ceuster.

Masívne cvičenie sa blíži

Plagáty podľa analytikov možno tiež čítať ako kód. Napríklad tank symbolizuje severokórejskú  politiku "bjungdžin", podľa ktorej totalitný krajiny súčasne usiluje o jadrový a hospodársky pokrok.

Na konci minulého týždňa napätie mierne kleslo. Kim objasnil, že útok na Guam sa odkladá, čo Trump nazval "veľmi múdrym rozhodnutím". Už v pondelok však v Južnej Kórei začínajú spoločné manévre juhokórejskej a americkej armády, prvé od chvíle, keď severokórejský režim otestoval raketu dlhého doletu schopnú zasiahnuť USA. Zostáva otázka, ako bude KĽDR reagovať na masívne cvičenie.

01 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 02 - Modified: 2024-04-08 11:48:00 - Feat.: - Title: Nemecký poslanec​ Bystroň po rokovaní AfD cíti jasnú podporu, chce vysvetlenie od českej vlády 03 - Modified: 2024-04-06 15:31:08 - Feat.: - Title: Rusko posielalo peniaze politikom cez Poľsko, tvrdí český poslanec 04 - Modified: 2024-04-04 16:46:17 - Feat.: - Title: Nemecký poslanec Bystroň popiera úplatky od proruskej platformy Voice of Europe, ktorá mala šíriť propagandu 05 - Modified: 2024-04-03 04:36:07 - Feat.: - Title: Severná Kórea tvrdí, že úspešne otestovala nadzvukovú strelu so stredným až dlhým doletom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 11:44