Reuters
StoryEditor

Vojenské napätie dosiahlo extrémny vrchol. Odplata bude nemilosrdná, zúri Kim

22.08.2017, 14:47
Autor:
ahaaha
Atmosféra na Kórejskom polostrove je v posledných týždňoch mimoriadne napätá.

Spoločné manévre juhokórejskej a americkej armády sú generálkou na inváziu, hnevá sa severokórejský režim. Hnevlivá rétorika zo strany totalitného štátu nie je ničím neobvyklým, v časoch zvýšeného napätia na Kórejskom polostrove však priživuje obavy z ďalšej eskalácie. Pentagon a Soul manévre odmietajú zastaviť, píše agentúra AP.

Severná Kórea obvinila Spojené štáty, že v rámci manévrov rozmiestňujú "smrtiace" zbrane a nacvičujú operácie zamerané na odstránenie severokórejského vodcu Kim Čong-una.

"Vojenské napätie na Kórejskom polostrove dosiahlo extrémny vrchol. Nikto nemôže zaručiť, že tieto mohutné sily koncentrované v Južnej Kórei sa nezapoja do skutočnej vojnovej akcie," stojí v severokórejskom vyhlásení. "A čo viac, vysoko postavení bossovia imperialistického agresora z USA prileteli do Južnej Kórey, aby sa zapojili do tajných rozhovorov," znie z KĽDR.

Bezohľadný trest

Severokórejská armáda vyhlásila, že na 11-dňové manévre odpovie "nemilosrdnou odplatou a bezohľadným trestom". Podľa agentúry AP je však taká možnosť nepravdepodobná. Kim Čong-un dobre vie, že by vojnu rýchlo prehral a zo všetkého najviac mu ide o udržanie režimu.

Agentúra AP poznamenáva, že zúrivé reakcie zo strany KĽDR sú už tradičným koloritom každoročných cvičení juhokórejskej a americkej armády. Režim v zbedačenej krajine ich neznáša už z toho dôvodu, že sa vždy cíti zaviazaní sám usporiadať vlastné manévre, ktoré pochopiteľne stoja dosť peňazí.

Atmosféra na Kórejskom polostrove je v posledných týždňoch mimoriadne napätá. KĽDR tento rok otestovala dve medzikontinentálne rakety, ktoré by mohli zasiahnuť územie USA a pohrozila útokom na Guam. Americký prezident Donald Trump severokórejskému režimu pohrozil "ohnivou zlobou" a Soul sa obáva, že by sa mohol uchýliť k preventívnemu úderu na KĽDR.

Počítačové manévre

Súčasných manévrov sa zúčastňuje 17 500 amerických a 50 000 juhokórejských vojakov. Manévre nezahŕňajú ostrú paľbu, presuny tankov či akýkoľvek iný nácvik boja v teréne, uviedla agentúra AP. Dôstojníci namiesto toho sedia pri počítačov a nacvičujú, ako viesť bitku. Súčasťou sú aj simulácie, ktoré majú obe krajiny pripraviť na prípadnú vojnu s jadrovou diktatúrou.

Podľa veliteľa amerických síl v Pacifiku admirála Harryho Harrisa sú manévre pre udržanie bojovej pripravenosti voči agresívnej KĽDR úplne zásadné. "Silné diplomatické úsilie podporené vojenským úsilím je kľúčové. Diplomaciu by mala podporovať vierohodná bojová sila, nie naopak," vyhlásil Harris na základni Osan v Južnej Kórei.

Severná Kórea často na manévre reaguje zbrojnými testami. Vlani Pchjongjang počas manévrov otestoval balistickú strelu odpaľovanú z ponorky a týždeň po skončení juhokórejsko-amerického cvičenia uskutočnil svoju piatu, zatiaľ najväčšiu jadrovú skúšku.

Pozrite si aj rozhovor o kríze na Kórejskom polostrove s bezpečnostným analytikom Dušanom Fischerom:

01 - Modified: 2024-04-18 18:12:07 - Feat.: - Title: USA nepodporí palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Podľa Izraela nespĺňajú kritériá 02 - Modified: 2024-04-18 13:15:53 - Feat.: - Title: Počet prvých žiadostí o podporu v USA zotrval na pôvodnej úrovni 03 - Modified: 2024-04-18 11:13:38 - Feat.: - Title: Ďalšia americká pomoc pre Ukrajinu neovplyvní situáciu na bojisku, tvrdí Kremeľ 04 - Modified: 2024-04-18 10:34:05 - Feat.: - Title: Irán informoval USA, že sa nesnaží o rozšírenie napätia 05 - Modified: 2024-04-18 06:36:30 - Feat.: - Title: Michelangelov náčrt vydražili v Spojených štátoch za vyše 200-tisíc dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 20:39