StoryEditor

Koka ako zdroj alternatívnej medicíny a výživy

09.06.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Listy koky, základná surovina na výrobu kokaínu, sa stali zdravou potravinovou alternatívou. Výťažok z koky v Peru pridávajú do chleba, zmrzliny, cukríkov a cukroviniek, a to vôbec nehovoriac o mydlách a zubnej paste.

Niekoľko firiem v peruánskom meste Cuzco chce napraviť celosvetovú zlú povesť posvätnej rastliny andských národov. Koka podľa nich nielenže potláča tzv. vysokohorskú chorobu (problémy s adaptovaním sa na vysokú nadmorskú výšku) a tvorí súčasť starobylých predkolumbovských rituálov, ale je rovnako jedlá a možno ju využiť v kozmetike i na liečenie, ktoré prispieva zdravému životu.
"Problémom nie je koka, ale jej využitie," upozornil majiteľ obchodíka Coca Shop Christo Deneumostier. Zlé meno vo svete robia kokovým listom prebytky z pestovania, ktoré končia v rukách obchodníkov s drogami. Riešenie podľa neho je v industrializácii a komercionalizácii rastliny - treba využiť jej vlastnosti na výrobu kvalitných výrobkov prospešných zdraviu a s vynikajúcou chuťou.

Koka Shop
Coca Shop vznikol v roku 2004 v Cuzcu z iniciatívy Deneumostiera, pôvodom Belgičana, ktorý sa usadil v Lime a Talianky Emmy Cucchiovej, zakladateľky spoločnosti Kuychiwasi (v kečuánskom jazyku Dom dúhy). Za prvý rok existencie obchod zvýšil príjmy o 75 percent. Podľa majiteľa sú kľúčom úspechu zamestnanci, medzi ktorými sú aj invalidi.
Pracovníkov obchodu školia v pestovaní tejto rastliny, vo výrobe derivátov a v neposlednom rade aj v celkovom marketingu. Okrem toho sa zisk znovu investuje. Výsledkom je pult plný potravín vyrobených z listov koky vrátane čokolády či zmrzliny.
To však z ponuky výrobkov z koky nie je všetko. Casa Ecológica (Ekologický dom), ktorá vznikol pred dvoma rokmi v bývalej metropole ríše Inkov, ponúka i chlieb, sušienky, mydlá, a dokonca aj zubnú pastu - to všetko je dielom doktorky Marie Escobedovej. Majiteľka domu je Rina Gutiérrezová, ktorá prezradila, že jej mydlá majú pílingové vlastnosti a zubná pasta predchádza zubnému kazu.

Zachráňme koku
Hlavnými zákazníkmi týchto obchodov v historickom centre Cuzca sú turisti, lebo tieto produkty im pomáhajú pripravovať organizmus na dlhé vysokohorské túry a výlety do posvätného údolia Inkov a po andských svahov. Predaju, samozrejme, prospieva aj ich exotický podtón.
Podľa upozornenia Gutiérrezovej, komercionalizácia kokových listov má väčší zmysel než len predaj originálnych produktov. Podľa nej ide aj o "zachovanie starých andských kultúr a ich spôsobu života".
Ekológovia, vedci a odborníci brániaci koku však majú pred sebou ešte dlhú cestu k očisteniu zlej povesti kokových listov. OSN totiž stále uvádza koku na zozname škodlivých rastlín.

Listy koky obsahujú 14 alkaloidov, ale do zahraničia sa vyváža iba jeden - ten, z ktorého sa vyrába kokaín. Zostávajúcich 13 alkaloidov poskytuje popri iných základných zložkách vyváženej diéty aj bielkoviny, vitamíny, uhľovodíky, tuky, vlákninu, kalórie, vápnik, fosfor a železo, upozorňujú rôzne vedecké štúdie. Jednu vypracovala i prestížna Harvardova univerzita v Spojených štátoch už v roku 1975.
Koka vysušuje dýchací aparát, formuje svalové bunky, predchádza vredom a gastritíde, má analgetické účinky, riedi krv, potláča príznaky vysokohorskej choroby, zlepšuje činnosť pečene a žlčníka, je močopudná, urýchľuje trávenie, reguluje kožný melanín a zabraňuje zubnému kazu, zdôrazňuje doktor Fernando Cabises v časopise Opción Ecológica.

01 - Modified: 2003-03-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: EADS opäť prepúšťa
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. december 2025 03:46