StoryEditor

Evakuácia sa skončila

24.08.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
Izrael včera vyhlásil evakuáciu 21 židovských osád v pásme Gazy a štyroch na Západnom brehu Jordánu za skončenú. Stalo sa tak po tom, ako izraelskí vojaci evakuovali zostávajúcich obyvateľov predjordánskych osád Sánúr a Homeš.

Izrael včera vyhlásil evakuáciu 21 židovských osád v pásme Gazy a štyroch na Západnom brehu Jordánu za skončenú. Stalo sa tak po tom, ako izraelskí vojaci evakuovali zostávajúcich obyvateľov predjordánskych osád Sánúr a Homeš. Celá evakuácia trvala len jeden týždeň, pričom pôvodné plány počítali s troma týždňami. Do osád v Sánúre a Homeši, v ktorých sa vojaci stretli s tvrdým odporom, sa infiltrovali stovky mladých židovských radikálov.
Posledným útočiskom odporcov odsunu v Sánúre bola strecha starej britskej pevnosti, na ktorej sa zabarikádovali za pomoci ostnatého drôtu. Políciu dopravili na strechu žeriavy v prepravných kontajneroch. Na príslušníkov polície sypali radikáli múku a vylievali farbu, kečup a jedlý olej. Na prepravu protestujúcich zo strechy na zem použili bezpečnostné jednotky rýpadlo obrovského buldozéra.
Protestujúci sa potom stiahli, zhromaždili sa okolo posvätného zvitku Tóry a začali sa modliť. Vodcovia osadníkov predtým prisľúbili, že počas evakuácie nedôjde k násilným zrážkam.
Palestínsky prezident Mahmúd Abbás zavolal včera izraelskému kolegovi Mošemu Kacavovi, aby ocenil izraelský odsun z pásma Gazy a časti Predjordánska. Obaja lídri sa zhodli v tom, že majú záujem kedykoľvek sa stretnúť. Abbás označil krok Izraela za odvážny, uvádza sa vo vyhlásení Kacavovho kabinetu. Izraelský prezident zdôraznil, že odsun je pre Izrael i Palestínčanov historickou šancou na mier a zmierenie.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 13:29