Reuters
StoryEditor

Nadávky, piskot i zdvihnuté prostredníky. Kampaň bude najťažšia v mojej kariére, hovorí Merkelová

27.08.2017, 00:00
Autor:
ČTKČTK
S politikou nemeckej kancelárky nesúhlasia všetci Nemci, čo dávajú aj patrične najavo.

Piskot, zdvihnuté prostredníky aj nadávky čakali v sobotu nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú pri predvolebnom vystúpení v meste Quedlinburg v Sasku-Anhaltsku. Podobnú skúsenosť premiérka rozhodne nezažila prvýkrát, terčom nahnevaných odporcov sa stala najmä v spolkových krajinách bývalého východného Nemecka.

Šéfka Kresťanskodemokratickej únie (CDU) sa už pred začiatkom volebnej kampane nechala opakovane počuť, že tá tohtoročná bude najťažšia v jej kariére. Doterajšie prieskumy verejnej mienky, v ktorých konzervatívna únie CDU / CSU jasne vedie, tomu síce príliš nenasvedčujú, situácia na uliciach a námestiach miest, kam Merkelová zavíta, ale jej slová potvrdzuje.

Zradkyňa národa

Tak sa aj inokedy pokojné hlavné námestie historického mesta Quedlinburg, ktoré leží necelé tri hodiny cesty autom juhozápadne od Berlína, premenilo vo vriaci kotol, v ktorom sa stretli odporcovia Merkelovej s jej priaznivcami. Medzi mnohými stovkami podporovateľov bola zhruba päťdesiatka predstaviteľov opačného tábora, ktorá hlasno dávala najavo, čo si o vládnej politike myslí.

"Merkelová musí preč", "klamárka", "Zradkyňa národa" znelo so striedavou intenzitou z davu po celú dobu približne polhodinového prejavu šéfky nemeckého kabinetu. Skandovanie sprevádzali miestami ohlušujúci piskot, časté nadávky alebo zdvihnuté červené karty a prostredníky.

Islam ako téma

Merkelová, ktorú naopak silným potleskom podporovali jej priaznivci, sa protest snažila prekonať veľmi hlasným prejavom. Správanie demonštrantov, medzi ktorými boli najmä priaznivci Alternatívy pre Nemecko (AFD), niekoľkokrát komentovala, keď poznamenala, že títo ľudia nevedia nič iné ako kričať, alebo že ich správanie ukazuje, ako by riešili problémy. Keď začala hovoriť o migrácii a piskot ešte zosilnel, poznamenala len "no jasné", akoby sa s podobnou reakciou rozhodne nestretla prvýkrát.

Práve migrácia alebo islam boli častou témou plagátov, ktoré demonštranti priniesli. "Islam nikdy nepatril k Nemecku alebo k Európe. Neexistuje nepolitický islam, "povedala jedna z protestujúcich Coline Westphalová, ktorá držala plagát s nápisom" Islam patrí k Merkelovej, nie k Nemecku."

Rôzne reakcie a názory

"Keď sa postavím proti islamu, musím sa tiež postaviť proti moslimom," povedala. "Pani Merkelová je podvodníčka a klamárka," vyjadril zase svoje presvedčenie dôchodca Gerhard Kroos, podľa ktorého sa šéfka nemeckej vlády napríklad v utečeneckej politike rozhoduje proti záujmom nemeckého národa.

Celkom iný názor mal 30-ročný Oliver Hösler, ktorý prišiel na podporu Merkelovej. "Nesúhlasím s ňou vo všetkom, ale v tom dôležitom áno. Napriek všetkým problémom, ktoré máme v Nemecku, to robí výborne," hovorí. "Pre mňa je to pozitívna postava, najmä pokiaľ ide o svetovú politiku," povedal Bernard Schmiede zo západného Nemecka.

Pokrčené ramená

Na protesty proti Merkelovej pozeral s nadhľadom. "Môžeme byť hrdí na skutočnosť, že každý v Nemecku môže vyjadriť svoj názor. Nech si kľudne pískajú a držia nad hlavami svoje plagáty." Menej pochopenia mala 52-ročná obyvateľka Quedlinburgu, podľa ktorej títo protestujúci "nerozumejú tomu, čo je to demokracia."

Hoci kanceláta teraz rozdeľuje Quedlinburg a väčšinu Nemecka, zrejme viac ako kedykoľvek predtým, jej priaznivci aj odporcovia odpovedajú na jednu otázku rovnako. Otázka, čím je Merkelová taká mimoriadna, že je jasným favoritom septembrových volieb aj po dvanástich rokoch pôsobenia, najčastejšie spôsobuje reakciu v podobe pokrčených ramien.

01 - Modified: 2024-04-28 13:00:18 - Feat.: - Title: Nemecká ministerka vyzvala univerzity, aby prehodnotili väzby s Čínou 02 - Modified: 2024-04-28 12:22:20 - Feat.: - Title: Pre zrejme nevybuchnutú muníciu evakuovali dedinu na severe Nemecka 03 - Modified: 2024-04-28 12:02:12 - Feat.: - Title: Prieskum: Parlamentné voľby by vyhral Smer, PS skončilo pred Hlasom 04 - Modified: 2024-04-28 08:50:00 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zo zabitia dvoch Ukrajincov podozrieva ruského občana 05 - Modified: 2024-04-28 08:40:00 - Feat.: - Title: V Nemecku začne proces so skupinou, ktorá čelí obvineniam z prípravy puču
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 17:11