Reuters
StoryEditor

Venezuela žije vojenským cvičením. Maduro kvôli Trumpovi povolal aj civilistov

27.08.2017, 13:51
Autor:
ČTKČTK
Venezuelský prezident Nicolás Maduro v sobotu vyhlásil celoštátne vojenské cvičenie a do Caracasu povolal okrem vojakov aj civilistov v zálohe.

Dvojdňové cvičenie je Madurovou odpoveďou na výroky amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten nedávno vyhlásil, že v prípade venezuelskej krízy zvažuje niekoľko možností vrátane vojenského riešenia.

"Všetci Venezuelčania vo veku od 18 do 60 rokov musia prispieť k obrane národa pred útočnými vyhrážkami Spojených štátov," stálo vo vyhlásení, ktoré v sobotu odvysielala venezuelská štátna televízia. Ukázala zároveň niekoľko záberov, ako sa civilisti učia zaobchádzať so zbraňami.

Venezuelské úrady o cvičení informujú pod heslom "Je čas chrániť vlasť". Podľa agentúry Reuters sa však akcie zúčastňujú predovšetkým zamestnanci štátnej správy a Madurovi stúpenci.

Opozičník a niekdajší prezidentský kandidát Henrique Capriles cvičenie na Twitteri označil za drahú zábavu a vyzval Madura, aby radšej bojoval proti kriminalite.

Trumpov výrok o možnom vojenskom riešení situácie vo Venezuele podľa Reuters hrá Madurovi do kariet. "Venezuela je katastrofa, veľmi nebezpečná. Máme veľa možností pre Venezuelu a je medzi nimi aj vojenské riešenie, ak je to nutné," vyhlásil americký prezident 12. augusta, keď odpovedal na otázky ohľadom KĽDR. "Máme jednotky po celom svete, v miestach, ktoré sú veľmi ďaleko. A Venezuela nie je tak ďaleko. A ľudia tam trpia a umierajú," dodal.

Socialistický prezident Maduro dlhodobo tvrdí, že Spojené štáty vedú proti Venezuele ekonomickú vojnu a chcú krajinu napadnúť s cieľom získať kontrolu nad jej ropným bohatstvom.

V piatok USA uvalili na Venezuelu ekonomické sankcie, ktorými chcú znemožniť tamojšej vláde prístup na americké finančné trhy. Ide o ďalšiu zo série sankcií, ktoré USA v posledných týždňoch vyhlásili voči socialistickej vláde prezidenta Nicolasa Madura kvôli potláčaniu opozície.

Proti vláde od apríla demonštrujú ľudia v uliciach. Protesty, ktoré venezuelský režim brutálne potláča, majú už do 130 obetí.

Napätie sa v krajine zvýšilo predovšetkým kvôli novému Ústavodarnému zhromaždeniu, ktoré prakticky prevzalo výkonnú moc od parlamentu. Vznik orgánu presadil Maduro a ľudia ho následne potvrdili vo voľbách.

Tie však boli podľa opozície, medzinárodných pozorovateľov aj zasvätenej IT firmy zmanipulované. Uznať legitimitu Ústavodarného zhromaždenia odmietli aj mnohé latinskoamerické krajiny.

Proti krokom sa postavili aj vojaci, ktorí vyhlásili v kasárňach v treťom najväčšom meste krajiny Valencia rebéliu. Vláda ju následne potlačila, pričom zomrel najmenej jeden človek. Maduro označil rebelov za teroristov.

01 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 04 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 05 - Modified: 2024-04-17 09:16:27 - Feat.: - Title: Južná Kórea uskutočnila cvičenia v blízkosti hraníc s KĽDR. Je to reakcia na provokácie, vraví armáda
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 01:42