Reuters
StoryEditor

Bezmocnosť, strach a panika. Japonci popisujú chvíle, keď ich smerom letela Kimova raketa

29.08.2017, 18:57
Autor:
ČTKČTK
V mnohých severojaponských mestách sa rozozneli sirény a reproduktory vyzývali obyvateľov, aby prijali preventívne opatrenia.

KĽDR prvýkrát odpálila vojenskú raketu schopnú niesť jadrovú hlavicu do mora za Japonskom. Test v Japonsku vyvolal zdesenie. Obyvateľov ostrova Hokkaido skoro ráno zobudili výstražné správy, v mnohých mestách sa rozozvučali sirény.

Ai Onoderovú na ostrove Hokkaido prebudilo v utorok o 06:02 miestneho času (pondelok 23:02 SELČ) pípnutie zlovestnej textovej správy na mobilnom telefóne: "Prelet rakety. Prelet rakety. Severná Kórea podľa všetkého odpálila raketu. Vyhľadajte úkryt v pevnej budove či v podzemných priestoroch."

30-ročná obyvateľka mesta Sapporo rýchlo telefonovala manželovi, ktorý bol v tej dobe na služobnej ceste. "Bála som sa, že ho už nikdy neuvidím," povedala agentúre Reuters.

​Štyri minúty predtým, o 05:58 miestneho času, Severná Kórea uskutočnila svoj prvý test balistickej rakety vyvinutej pre vojenské účely, ktorá preletela nad Japonskom. Test maximálne vystupňoval napätie v oblasti a vyvolal v Japonsku zdesenie.

Onoderová v záchvate paniky pustila televíziu. Na všetkých kanáloch blikala rovnaká správa: "Pred okamihom očividne preletela nad touto oblasťou raketa. Ak nájdete nejaké podozrivé predmety, prosím, nepribližujte sa k nim a ihneď privolajte políciu alebo hasičov." V mnohých severojaponských mestách sa rozozneli sirény a reproduktory vyzývali obyvateľov, aby prijali preventívne opatrenia. Mnohí ale priznali, že netušili, čo vlastne robiť.

Nemohli sme robiť nič

"Cítili sme bezmocnosť, pretože pri prelete rakety nad japonským územím sme nemohli robiť vôbec nič," vyhlásil 38-ročný zamestnanec nakladateľstva Hiroaki Kumasaka, ktorý sa na tokijskej stanici chystal na pracovnú cestu na sever krajiny. "Poslal som rodine správu, že v Japonsku už nie je bezpečne," zveril sa agentúre Reuters.

​Cestujúci, ktorí vtedy dobu stáli na jednej zo staníc metra v Sappore, si vypočuli stručnú správu: "Prevádzka narušená z dôvodu odpalu balistickej rakety." Krátko bola zastavená aj prevádzka vysokorýchlostných vlakov mieriacich z Tokia na sever a železničných spojov na ostrove Hokkaido.

O 06:12 miestneho času severokórejská strela schopná niesť jadrovú nálož dopadla do Pacifiku asi 1 180 kilometrov od brehov ostrova Hokkaido.

"Cítil som sa bezmocný"

24-ročný Američan Andrew Katz, ktorý vyučuje angličtinu v meste Kuširó na ostrove Hokkaido, uviedol, že mal strach z možnej odpovede Japonska a Spojených štátov. "Viem, že sa niečo podobné stalo už skôr, ale cítil som sa v tú chvíľu bezmocný. Zdá sa, že sa nedeje nič mimoriadne, ale je poznať, že ľudia sú otrasení," citovala Katza agentúra Reuters.

Učiteľka v materskej škole Juki Hiwatariová podobne ako ďalší Japonci zdôraznila, že krajina nie je na niečo podobné pripravená. Hiwatariová, ktorá mala dnes dovolenku, uviedla, že škôlka síce má podrobné plány reakcie na zemetrasenie a ďalšie prírodné katastrofy, ale nie na prípadný raketový útok.

"To, čo sa stalo dnes, sa stáva súčasťou nášho každodenného života. Musíme mať plán pre prípad raketových odpalov. Dúfam, že svetoví vodcovia situáciu vyriešia mierovými prostriedkami, nie silou," citovala 35-ročnú ženu agentúra AP.

Séria severokórejských raketových testov z poslednej doby prinútila nedávno niekoľko pobrežných miest na japonskom ostrove Honšú usporiadať cvičenie civilnej obrany. Na ostrove Hokkaido, ktorý je známy lyžiarskymi strediskami a morskými špecialitami, bolo také cvičenie plánované na tento piatok.

01 - Modified: 2024-04-26 11:30:00 - Feat.: - Title: RECENZIA: Konečne poriadny historický seriál. Šógun je plný intríg, krvavých katán a kurtizán 02 - Modified: 2024-04-25 07:10:38 - Feat.: - Title: Toyota zaznamenala rekordný celosvetový predaj, prvýkrát prekročila hranicu desiatich miliónov áut 03 - Modified: 2024-04-21 07:59:55 - Feat.: - Title: Po nehode dvoch vojenských vrtuľníkov v Japonsku je jeden mŕtvy a sedem nezvestných 04 - Modified: 2024-04-21 06:28:00 - Feat.: - Title: V Japonsku sa zrútili dva vojenské vrtuľníky, sedem ľudí nezvestných 05 - Modified: 2024-04-19 11:56:43 - Feat.: - Title: Päť japonských inžinierov prežilo pokus o atentát v Pakistane
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 20:26