Výsledok v indexe sociálneho progresu: 89,30Flickr/Bernard Spragg
StoryEditor

Nový Zéland bojuje s epidémiou samovrážd. Život si berú hlave mladí

03.09.2017, 22:06
Autor:
fkafka
Posledné čísla zverejnené v tomto týždni ukazujú, že počet samovrážd v krajine je z roka na rok väčší. 

Pre mnoho ľudí je Nový Zéland predstavou raja. Krajina Pána prsteňov a vtákov kivi sa však potýka s najvyššou mierou samovrážd mladých ľudí vo vyspelom svete. Nelichotivá štatistika navyše stále rastie. Okrem mládeže sa silno dotýka aj etnika Maorov. 

Samovraždy sú na Novom Zélande "tichou epidémiou", píše denník The Guardian. Miera samovrážd mládeže je päťkrát vyššia ako vo Veľkej Británii a dvakrát vyššia ako v Austrálii. Posledné čísla zverejnené v tomto týždni ukazujú, že počet samovrážd v krajine je z roka na rok väčší. 

Tri roky v rade sa počet ľudí, ktorí si vzali život, zvyšoval. Posledný rok to bolo 579, tento rok už 606 ľudí. Na stotisíc Novozélanďanov pripadá 12,64 samovrahov. Pomerovo pripadá najviac samovrahov na mladých ľudí vo veku 15-19 a 20-24 rokov, v tej prvej je dokonca počet samovrážd podľa správy organizácie Unicef ​​najvyšší z 41 krajín OECD. 

Pre porovnanie, na Slovensku za celý rok 2016 spáchalo samovraždu 545 ľudí. Na stotisíc Slovákov tak pripadá približne 10 samovrahov.

Mnoho samovrážd pripadá aj na Maorov, ktorí v smutnej štatistike vedú medzi etnikami. Začiatkom augusta napísali tri matky, ktorých deti spáchali samovraždu, list politickým stranám, v ktorom vypísali šesť návrhov, ktoré by mali viesť k zlepšeniu situácie. 

"Ako rodiny, ktoré stratili kvôli samovražde svojej milovanej, vieme niečo o odvahe. Museli sme si položiť zložité, nepríjemné otázky," napísali. Podľa nich je problém hlavne v tom, ako sa zdravotný systém vysporiadava s psychickými problémami pacientov. 

Samovraždy ničia rodiny

Georgia MacBeathová zomrela pred viac ako rokom, keď bola odpojená od prístrojov, ktoré jej udržiavali životné funkcie. Predtým ju našli v bezvedomí v garáži v jej dome, kde devätnásťročná dievčina spáchala samovraždu. Trpela psychickými problémami a brala antidepresíva. 

Pre jej matku Suzy Taylorovú to bola mučivá skúsenosť. "Je to ako keby zomrela 365 krát. Zakaždým, keď sa zobudím, som prinútená žiť v tomto svete. Nie je žiadny liek, ktorý môžem vziať, nič, čo môžem piť, žiadne miesto, kam ísť... nič sa nezmení. Je to odsúdenie na doživotie," popisuje svoje útrapy Taylorová. 

Okrem jej dcéry spáchal v roku 1995 samovraždu aj jej manžel a v roku 2001 najlepšia priateľka. Šestnásťročná Samara Readová, ktorá stratila kvôli samovražde troch kamarátov a sama trpí depresiami, verí, že jedinou cestou je otvorene o probléme hovoriť a dať mladým ľuďom nádej do budúcnosti. 

Aby na problém upozornila, rozmiestnila Taylorová na pláži 606 párov topánok, ktoré symbolizujú rovnaký počet samovrahov. Aj politikov už problém začína zaujímať. Labouristi v predvolebnej kampani napríklad sľubujú do zdravotníctva naliať o niekoľko miliárd viac. 

Ministerstvo zdravotníctva zase pripravilo novú stratégiu k redukcii počtu samovrážd. 

Prečo práve Nový Zéland? 

Dôvody vysokého počtu mladých samovrahov sú podľa expertov rozličné a pre tak bohatú krajinu, akou Nový Zéland je, tiež dosť prekvapivé. "Je tu kombinácia dôvodov a je dôležité sústrediť sa nielen na jednu štatistiku," cituje stanica BBC doktorku Prudence Stoneovú z pobočky UNICEF pre Nový Zéland. 

Jedným z dôvodov je podľa nej chudoba detí, vysoký počet tehotenstiev v mladom veku alebo rodiny, kde ani jeden z rodičov nemá prácu. Nový Zéland sa potýka tiež s vysokým počtom prípadov šikanovania v školách - jedným z najvyšších na svete, hovorí Shaun Robinson z Nadácie mentálneho zdravia. 

Dodáva, že je v krajine "toxický mix" domáceho násilia, detského zneužívania a chudoby, ktoré musia byť vyriešené, aby počet samovrážd mohol klesnúť. 

01 - Modified: 2022-04-27 07:19:12 - Feat.: - Title: Hraničné kontroly na Novom Zélande v súvislosti covidom boli protizákonné 02 - Modified: 2022-01-23 08:44:36 - Feat.: - Title: Opatrenia sa sprísnili, novozélandská premiérka zrušila svadbu. Pandémia zasiahla mnohých oveľa horšie, tvrdí 03 - Modified: 2022-01-23 05:25:01 - Feat.: - Title: Koronavírus prinútil novozélandskú premiérku Ardernovú zrušiť vlastnú svadbu. Nelíšim sa od ostatných, povedala 04 - Modified: 2021-11-14 23:03:29 - Feat.: - Title: Novozélanďanov prekvapil tučniak na pobreží. Preplával cez 3-tisíc kilometrov z Antarktídy 05 - Modified: 2021-10-31 09:27:30 - Feat.: - Title: Rozhodli sa konať. Nový Zéland zníži do roku 2030 emisie skleníkových plynov o 50 percent
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 16:35