Jewish Journal
StoryEditor

Mossad hrubo chyboval pri hľadaní Mengeleho, ukázali odtajnené dokumenty

06.09.2017, 07:33
Autor:
ČTKČTK

Izraelská tajná služba Mossad premárnila dve príležitosti k dolapeniu Josefa Mengeleho, ktorý vykonával na väzňoch v koncentračných táboroch genetické experimenty a posielal ich do plynových komôr. Izraelskému rozhlasu o tom v utorok povedal bývalý agent Mossadu Rafi Ejtan. V Izraeli majú byť tento týždeň zverejnené odtajnené dokumenty Mossadu, ktoré okrem iného odhaľujú detaily neúspešných operácií na dolapenie Mengeleho.

Ejtan povedal, že Mossad zistil adresu, na ktorej žil Mengele v Buenos Aires, keď v roku 1960 v Argentíne agenti dopadli nacistu Adolfa Eichmanna, povereného nacistickým režimom konečným riešením židovskej otázky.

"V čase, keď sme dopadli Eichmanna, žil Mengele v Buenos Aires. Našli sme jeho byt a sledovali sme ho," povedal Ejtan, ktorý má teraz 90 rokov. Vtedajší veliteľ Mossadu Iser Harel podľa neho Ejtanovi nariadil, aby využil príležitosť a zatkol takisto Mengeleho. Ejtan bol ale proti. "Nechcel som robiť dve operácie naraz. Podarila sa nám tá prvá a mal som skúsenosť, že keď sa snažíte o ďalšiu, môžete zmariť obe," povedal Ejtan.

Napriek tomu ale súhlasil s tým, že zatiaľ čo agenti odvezú Eichmanna do Izraela, kde bol nacista odsúdený a v roku 1962 popravený, Ejtan zostane v Argentíne a bude sledovať Mengeleho. "On už ale v byte nebol a susedia mi povedali, že sa má za týždeň vrátiť. Čakali sme týždeň, lenže medzitým sa celý svet dozvedel o Eichmannovom dolapení a Mengele sa na adrese v Buenos Aires už neukázal," povedal Ejtan.

Druhýkrát ho Mossad mohol dopadnúť v Brazílii. "Koncom roka 1962 ho s určitosťou uvideli na farme pri Sao Paule," vyhlásil Ejtan. Harel ale už však nebol vo funkcii a jeho nástupcovia dali prednosť iným operáciám než honbe za Menegelem.

Denník Jediot Achronot napísal, že dokumenty, ktoré budú zverejnené, ukážu aj ďalšie zlyhanie tajnej služby. Po Menegelem sa vraj pátralo v Paraguaji, zatiaľ čo nacista bol v Brazílii. Denník tiež opísal náročný plán, pri ktorom mala byť stopa získaná v roku 1983, kedy sa mal odpočúvať Mengeleho syn Rolf, ktorý žil v Berlíne. Až neskôr vyšlo najavo, že Mengele už bol vtedy štyri roky po smrti.

Utopil sa pri brazílskom pobreží v roku 1979 a jeho smrť bola potvrdená v roku 1985. Bol pochovaný pod falošným menom, ale po exhumácii bol identifikovaný. Izraelská tlač píše, že sa jeho kosti teraz využívajú pri štúdiu na univerzite v Sao Paule. Najprv vraj ležali niekoľko rokov v márnici saopaulského lekárskeho ústavu, bez toho, aby sa o ne niekto prihlásil. Neskôr doktora Daniela Muñoza, ktorý sa zaoberá súdnym lekárstvom, napadlo, že by Mengeleho kosti mohol používať pri svojich prednáškach.

Služba Mossad odtajnené dokumenty odovzdala pamätníku Jad vašom, ktorý zhromažďuje materiály týkajúce sa holokaustu. Udalosti okolo honby za Menegelem sú už známe z minulosti, ale tentoraz to bude prvýkrát, kedy ich potvrdí aj sama tajná služba.

01 - Modified: 2024-04-14 18:47:00 - Feat.: - Title: "Nechcú humanitárnu dohodu." Mossad uviedol, že Hamas odmietol návrh na prímerie v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-03-09 21:21:14 - Feat.: - Title: Rokovania o prímerí v Gaze pokračujú. Izrael tvrdí, že sa zišli šéfovia Mossadu a CIA 03 - Modified: 2023-12-18 13:10:47 - Feat.: - Title: Šéfovia CIA, Mossadu a katarskej vlády budú vo Varšave rokovať o rukojemníkoch 04 - Modified: 2023-12-11 12:00:00 - Feat.: - Title: Prežili experimenty Mengeleho či zlé zaobchádzanie. Toto sú príbehy žien, ktoré prežili koncentračný tábor Osvienčim 05 - Modified: 2023-11-09 14:07:34 - Feat.: - Title: Šéfovia Mossadu a CIA sa stretli s katarským premiérom kvôli dohode o rukojemníkoch
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 03:19