Reuters
StoryEditor

Moldavsko sa otriasa v politickej kríze. Vyvolal ju spor o účasť vojakov na manévroch v Ukrajine

08.09.2017, 20:04
Autor:
TASRTASR
Moldavský prezident Igor Dodon žiada rezignáciu ministra obrany Galburu a avizoval vyšetrovanie vedúcich osobností ozbrojených síl.

Vo vnútropolitickú krízu v Moldavsku prerástol dnes spor o účasť moldavských vojakov na medzinárodnom vojenskom cvičení pod krycím názvom Rapid Trident, ktoré sa dnes začalo na Ukrajine.

Moldavský prezident Igor Dodon totiž vyhlásil, že nesúhlasí s účasťou príslušníkov ozbrojených síl krajiny na týchto manévroch, na ktorých nechýbajú pravidelne od roku 1996.

Úradujúci šéf rezortu obrany Gheorghe Galbura však o deň neskôr napriek tomu oznámil, že do dejiska cvičenia pocestuje 57-členný moldavský armádny kontingent.

Na manévroch Rapid Trident sa podľa informácií na webovej stránke moldavského rezortu obrany zúčastňujú vojaci 14 krajín: Bulharska, Estónska, Gruzínska, Litvy, Kanady, Moldavska, Nórska, Poľska, Rumunska, Talianska, Turecka, USA, Veľkej Británie a hostiteľskej Ukrajiny. Cieľom je nácvik plynulej spolupráce pri nasadení v budúcich mierových misiách.

Moldavský prezident Dodon na dnešnej tlačovej konferencii ostro kritizoval postup vládneho kabinetu a označil za neprijateľný fakt, že sa postavil voči prezidentskému dekrétu. Súčasne požadoval rezignáciu ministra obrany Galburu a avizoval vyšetrovanie vedúcich osobností ozbrojených síl. Ich vrchným veliteľom je práve hlava štátu a tak Dodon argumentoval, že došlo vlastne k porušeniu jeho zákazu účasti moldavských ozbrojených síl na akýchkoľvek aktivitách mimo územia krajiny bez výslovného súhlasu prezidenta.

V prezidentskom systéme by premiér v takejto situácii bol podľa Dodona už vo štvrtok večer, keď sa vojaci vydali do Ukrajiny, podal demisiu. Moldavsko je parlamentnou republikou. Dodon súčasne pohrozil, že na nič a na nikoho nezabudne.

Najvyšší moldavský predstaviteľ má dobré vzťahy s prezidentom Ruskej federácie Vladimirom Putinom, čo dokumentoval už vo februári, keď dôrazne protestoval proti otvoreniu kancelárie Severoatlantickej aliancie (NATO) v Moldavsku.

Viacero členov súčasnej moldavskej vlády reprezentuje proeurópsky kurz niekdajšej sovietskej zväzovej republiky.

Moldavská vláda vyzvala v auguste Organizáciu Spojených národov (OSN), aby na septembrovej schôdzi Valného zhromaždenia OSN prerokovala možnosť stiahnutia ruských vojakov z moldavského separatistického regiónu Podnestersko.

Rusko udržuje v tomto regióne približne 2000 svojich vojakov, ktorí tam podľa Moskvy strážia značné armádne zásoby pochádzajúce zo sovietskej éry a dohliadajú na krehké prímerie, ktorým sa ukončil krvavý konflikt medzi moldavskými vládnymi silami a podnesterskými separatistami. Kremeľ sa v roku 1999 na summite Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) zaviazal, že ruskí vojaci sa stiahnu z Podnesterska do roku 2002.

Podľa prorusky orientovaného prezidenta Dodona, ktorý výzvu vlády ostro kritizoval, je ruská "mierotvorná" misia úspešná a musí sa v nej pokračovať. Na vládu v Kišiňove apeloval, aby vyvinula tlak na obnovenie dlhodobo pozastavených mierových rokovaní s Podnesterskom.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov kritizoval začiatkom septembra Moldavsko za spomínanú výzvu adresovanú OSN. Pre moldavský rozhlas povedal, že Kišiňov pristúpil k tejto výzve na základe "podnetu zvonka". Súčasne poznamenal, že takýto krok povedie k destabilizácii celej oblasti.

01 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 14:43