Reuters
StoryEditor

Ruské správanie vyvoláva veľké obavy. Je to súčasť taktiky zvanej maskirovka, tvrdí expert

14.09.2017, 19:00
Prečítajte si rozhovor s odborníkom na postsovietsky región Janom Šírom.

Dnes začalo vojenské cvičenie armád Ruska a Bieloruska, ktoré má byť podľa zahraničných médií najväčším v histórii. V Poľsku i pobaltských štátoch vyvoláva veľké obavy. Podľa odborníka na postsovietsky región Jana Šíra z Univerzity Karlovej v Prahe Rusi v minulosti pod zásterkou cvičení vyvolali reálne konflikty. Tentoraz vraj najviac hrozí, že Rusi zostanú v Bielorusku natrvalo.

Čo v tejto chvíli vieme o plánovanom vojenskom cvičení armád Ruskej federácie a Bieloruska nazvanom Západ 2017?

Vieme len to, čo bolo oficiálne oznámené zástupcami oboch generálnych štábov v lete. Uverejnená bola hlavná legenda, pod ktorou bude cvičenie prebiehať. Podľa nej má dôjsť k útoku koalície troch nepriateľských štátov zo západu z fiktívnych krajín Vejšnoria, Vesbaria a Lubenia proti ruskému a bieloruskému štábu.

Malo by ísť o scenár, ktorý obsahuje určité prvky hybridného boja, vyhrotenie sociálnych, náboženských a politických rozporov. Následne malo dôjsť v Bielorusku k podkopaniu štátnej moci a pokusu o zvrhnutie existujúcej moci a následné obsadenie krajiny cudzími armádami a okupácii bieloruského územia. Bielorusko sa malo potom obrátiť o pomoc na Rusko.

V čom vy vidíte hrozbu tohto cvičenia?

Ja necítim obavu z toho, že by Rusi z Bieloruska napadli Pobaltie alebo Ukrajinu, nemám strach z toho, že by Rusi niečo pod rúškom Zapadu spôsobili v Gruzínsku, ale popravde mám veľkú obavu, že Rusi z Bieloruska neodídu a môžu si vybudovať nejaké centrum s vojenskou podporou, ktoré bude zdrojom permanentnej nestability v okolitých štátoch. Myslím si, že výsledkom tohto cvičenia môže byť posilnenie pozície Ruska v Bielorusku, čo povedie k ďalšej nestabilite v celom regióne.

Koľko sa podľa oficiálnych dokumentov očakáva personálu?

Oficiálne Rusi svorne s Bielorusmi tvrdia, že ten počet by mal zostať pod hladinou trinástich tisíc, ktorú definuje viedenský dokument OBSE. Ak by túto hranicu prekročili, museli by pozvať medzinárodných pozorovateľov. Avšak Rusko v minulosti hlásilo cvičenia s rovnakým počtom, ktorých sa nakoniec zúčastnilo niekoľkonásobne viac vojakov. Existuje teda predpoklad, že pôjde o desiatky tisíc.

Podľa denníka The Guardian má ísť až o 100-tisíc vojakov. Ako je možné, že Rusi s Bielorusmi môžu organizovať takto veľké cvičenie bez účasti pozorovateľov?

Možné to bohužiaľ je a môžu to tak robiť, pretože im v tom nikto nebráni. Je to súčasť ruského správania, ktoré vyvoláva veľké obavy, pretože tu pozorujeme v posledných rokoch veľmi viditeľnú tendenciu k nerešpektovaniu medzinárodného práva a samozrejme je to súčasť tzv. maskirovky, teda zmätenia protivníkov ohľadom zloženia a zámerov reálnych operácií, čo je mimoriadne dôležitý prvok ruského spôsobu boja. V minulých rokoch práve pod zásterkou vojenského cvičenia došlo k reálnym vojenským operáciám.

Akým napríklad?

Trebárs súbežne s okupáciou Krymu Rusko vykonalo neplánované vojenské cvičenia po celom perimetry ukrajinských hraníc, alebo napríklad cvičenie Kaukaz 2008, ktoré slúžilo ako príležitosť pre Rusko, aby v oblasti nechalo veľké zoskupenia vojsk, ktoré boli ani nie dva týždne potom zapojené do invázie proti Gruzínsku.

Môžeme očakávať, že by Rusi zanechali nejaké zoskupenie vojsk v Bielorusku?

Je to jedna z tých veľkých obáv, ktoré sa vzťahujú k tomu nadchádzajúcemu cvičeniu. Samozrejme ak budete mať v Bielorusku veľké vojenské zoskupenia v rádoch desiatok tisíc vojakov, tak to samozrejme Rusku poskytuje dostatočný nástroj nátlaku na okolité štáty, ale aj na Bielorusko ako také.

V čom presne?

Súčasťou toho scenára je jedna problémová vec, že ​​tá virtuálna Vejšnoria má byť utvorená z tých severozápadných oblastí Bieloruska, ktoré sa aj od zvyšku krajiny odlišujú etnicky, jazykovo i nábožensky. To môže pripomínať aj začiatok nejakej informačnej operácie, pomocou ktorej sa do podvedomia obyvateľov púšťa signál, že na území štátu spriateleného s Ruskom existuje nejaká cudzia sila, ktorá môže mať nepriateľské úmysly voči Rusku. To potom môže Kremeľ využiť pre nejakú akciu proti domnelému nepriateľovi.

Môžu vôbec byť v tejto chvíli prítomní pozorovatelia?

Rusi to urobili šalamúnsky v tejto oblasti protichodných signálov v médiách. Niektorých pozorovateľov pozvali, ale je obmedzený ich počet a ich právomoci. Napríklad nemôžu hovoriť s vojakmi a nemôžu sa voľne pohybovať. Sú tam trochu so zviazanými rukami. Zároveň to Rusom pomáha, pretože môžu povedať, že sú transparentní.

Je to cvičenie porovnateľné s cvičením Zapad 2013?

To samozrejme ešte len uvidíme, ale v súčasnosti to vyzerá, že Zapad 2017 bude väčší, čo sa týka počtu vojakov, čo sa týka techniky a vybavenia. Avšak vidíme tendenciu v posledných rokoch k navyšovaniu veľkosti a rozsahu cvičení, ale vidíme aj kvalitatívnu zmenu tých operácií, ktoré majú nacvičovať.

Americký brigádny generál Peter Zwack vo svojom článku o ruských cvičeniach Zapad 2013 a 2017 tvrdí, že tieto cvičenia ukazujú na to, aké techniky v boji bude Rusko v nasledujúcich rokoch používať, čo sa vraj ukázalo na Kryme a v Sýrii. Čo si o tom myslíte a čo môžeme očakávať?

​To cvičenie samozrejme slúži viacerým účelom, jedna vec je precvičovanie nových prostriedkov a spôsobov boja. Videli sme na príklade Krymu a spočiatku Donbasu, než došlo k invázii, že ruské vojenské myslenie prešlo výraznou premenou za posledné roky. Napríklad aj v tom, ako prebiehala hybridná vojna na Ukrajine.

Je tu samozrejme veľa otázok a s nimi spojených obáv. Napríklad môžu cvičiť efektívne odrezanie Pobaltia prevedením rezu medzi Bieloruskom a ruskou Kaliningradskou oblasťou cez Pobaltie a Poľsko, čo keď si dáme do súvislosti s navýšením počtu vojenského personálu v Kaliningrade, tak by mohlo vytvoriť veľmi nekomfortnú situáciu pre štáty NATO. Mohli by nacvičovať tiež nekonvenčné spôsoby boja aj napadnutie vzdušnej obrany.

Môžeme očakávať i tréning informačnej a kybernetickej vojny?

Informačne psychologická vojna je samozrejme nadmieru dôležitá. A vyzerá to, že v posledných rokoch sa to Rusi naučili používať veľmi dobre. V následku takýchto akcií môže dôjsť k informačným provokáciám, ktoré potom môžu viesť k zostreniu nejakých existujúcich sociálnych štiepení a môžu mať vplyv na bezpečnostnú situáciu. A vzhľadom na to, že dôvera vo vojenské vedenie Ruska je mimoriadne nízka, tak to vyvoláva silné obavy. Ale či bude trénovaná, to vám teraz povedia len na generálnych štáboch Ruska a Bieloruska.

01 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou 02 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 03 - Modified: 2024-04-23 15:47:09 - Feat.: - Title: Azerbajdžan je k dohode s Arménskom bližšie než kedykoľvek predtým. Chce to len čas, tvrdí prezident 04 - Modified: 2024-04-23 15:10:12 - Feat.: - Title: Rusko zamietlo odvolanie amerického novinára Gershkovicha proti predĺženiu väzby, je obvinený zo špionáže 05 - Modified: 2024-04-23 14:18:41 - Feat.: - Title: Príde veľmi tvrdá a adekvátna odpoveď. Rusko varuje Európu pred odvetou za zhabané aktíva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 20:18