Reuters
StoryEditor

Útoky na diplomatov na Kube sú záhadnejšie, než sa zdalo, ukazuje vyšetrovanie FBI

14.09.2017, 17:12
Autor:
ČTKČTK
Tézu o útoku zvukových zbraní spochybňuje fakt, že niektoré obete začali javiť známky poškodenia mozgu.

Údajné akustické útoky na amerických diplomatov na Kube, ktoré viac ako dvom desiatkam ľudí poškodili sluch, majú aj ďalšie zdravotné dôsledky a zahaľuje ich čím ďalej väčšie tajomstvo. Niektoré obete podľa vyšetrovateľov z FBI majú známky poškodenia mozgu, čo by v prípade zvukového útoku nebolo pravdepodobné, napísala agentúra AP, ktorá hovorila s vyšetrovateľmi aj viacerými poškodenými.

Jednotlivé prípady sa podľa nej navyše od seba veľmi líšia. Jeden z Američanov bol napríklad nepríjemným a agresívnym hlukom vypudený zo svojej postele v havanskom hoteli. Keď sa presunul o meter vedľa, zvuk už nepočul. Ďalší ľudia popisovali, že sa doma prebudili, cítili vibrácie a počuli zvuk podobný cikádám. Iní tvrdili, že síce o žiadnom zvuku nevedia, no mali vážne poškodený sluch.

Tézu o útoku zvukových zbraní podľa vyšetrovateľov spochybňuje fakt, že niektoré obete začali javiť známky poškodenia mozgu, ako sú výpadky reči alebo pamäti. Medzi ďalšie príznaky patrila nevoľnosť, problémy s rovnováhou či bolesti hlavy. Podľa expertov možno ťažko hľadať jedinú príčinu všetkých týchto symptómov.

"Nič z toho nemá rozumné vysvetlenie," povedal AP bývalý zamestnanec CIA, ktorý pôsobil v Havane dlho predtým, než USA predvlani obnovili diplomatické styky s Kubou.

Podľa zistení agentúry je tiež s postupujúcim vyšetrovaním čoraz neistejšie, či za útokmi stojí Kuba, ktorej dvoch diplomatov USA v reakcii na prípad vypovedali.

FBI pri pátraní v miestnostiach, v ktorých k útokom údajne došlo, nenašla podľa AP žiadne zvukové zariadenia.

Incidenty sa odohrali vlani na jeseň a diplomati boli mnohokrát po veľmi krátkom pobyte v Havane nútení sa vrátiť do vlasti. Zdravotné problémy podobného charakteru nahlásilo aj niekoľko kanadských diplomatov, ktorých krajina sa k vyšetrovaniu udalostí pripojila.

Kubánske ministerstvo zahraničia uviedlo, že aj kubánske úrady začali záležitosť "prioritne a urgentne vyšetrovať", akékoľvek možné zapojenie krajiny do útokov však odmietli.

01 - Modified: 2024-04-16 07:56:27 - Feat.: - Title: Ruský generálny prokurátor pricestoval na Kubu na bilaterálne rokovania 02 - Modified: 2024-04-15 16:00:00 - Feat.: - Title: Nezvyčajné signály z Havany a Moskvy. Opäť sa objavila záhadná zbraň studenej vojny 03 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako špióni z Kuby zaskočili Američanov. Dlho ich podceňovali, teraz sčítavajú škody 04 - Modified: 2024-03-31 21:10:35 - Feat.: - Title: Kuba po roku dostala z Ruska väčšiu dodávku ropy, uviedlo ministerstvo 05 - Modified: 2024-03-25 10:30:00 - Feat.: - Title: Ako zistíš, že ťa niekto klame? Odborník na reč tela, ktorý pracoval pre FBI, prezradil niekoľko hlavných znakov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 15:46