kim čong unReuters
StoryEditor

Zabite Kima. Soul cvičí komando, ktoré má vystrašiť severokórejského vodcu

15.09.2017, 17:07
Autor:
ahaaha
Ako vystrašiť Kim Čong-una, keď nemáte atómové zbrane? Južná Kórea verí, že najspoľahlivejšie je staviť na jeho obavy o život.

Keď sa o niečo podobné juhokórejská armáda pokúsila naposledy, skončilo sa to fiaskom. V januári 1968 uskutočnili tri desiatky severokórejských agentov neúspešný útok na sídlo juhokórejského prezidenta a Soul sa to rozhodol oplatiť rovnakou mincou. Tajná služba vycvičila svoj "tucet špinavcov" - jednotku 684 zloženú z kriminálnikov, ktorí sa mali preplížiť do KĽDR a podrezať Kim Ir-sena.

Lenže vzťahy medzi oboma Kóreami sa časom mierne zlepšili a vraždu zakladateľa totalitnej krajiny odpískali. Príslušníci tajnej jednotky 684 sa v roku 1971 z dosiaľ nie celkom objasnených dôvodov vzbúrili, povraždili stráže, ktoré ich držali na ostrove Silmido a uniesli autobus mieriaci do Soulu. Zastavila ich až armáda. Niektorých zastrelila, ďalší spáchali samovraždu pomocou ručných granátov. Štyria muži, ktorí prežili, boli popravení.

Teraz je idea zabijakov opäť na stole. Kim Ir-Senov vnuk po šiestich rokoch u vlády zdokonalil zbrojný program natoľko, že má k dispozícii medzikontinentálne rakety a na začiatku septembra uskutočnil doteraz najsilnejší test atómovej zbrane. Výbuch mal podľa expertov silu 250 kiloton TNT a Pchjongjang tvrdí, že išlo o vodíkovú bombu.

Juhokórejský minister obrany Song Jung-mu deň po Kimovom poslednom teste poslancom oznámil, že do konca roka bude zostavená špeciálna "dekapitačná jednotka". Jej členovia by mali podľa bezpečnostných kruhov na palube špeciálne upravených helikoptér lietať cez hranicu na komunistický sever a tam plniť špeciálne úlohy.

Ako naučiť Kima báť sa

Prečo by Soul oficiálne oznamoval plány na vraždu Kim Čong-una? Denník The New York Times píše, že cieľom jednotky nebude priamo likvidácia predstaviteľov severokórejského režimu. Soul sa skôr snaží nájsť nový prostriedok, ako donútiť Kima zamyslieť sa nad možnými dôsledkami svojho jadrového a raketového programu a prinútiť ho zasadnúť k rokovaciemu stolu.

"Atómové zbrane nemáme, takže najlepší odstrašujúci prostriedok je donútiť Kima báť sa o svoj vlastný život," povedal americkému denníku generál Šin Won-sik.

V tejto súvislosti je dôležité aj nedávne povolenie Donalda Trumpa, aby Južná Kórea mohla vyvíjať strely, ktoré unesú hlavicu ťažšiu ako 500 kilogramov a majú dolet viac ako 800 kilometrov.

​"Teraz môžeme stavať rakety schopné preniknúť do podzemných bunkrov, v ktorých sa môže skrývať Kim Čong-un," zamýšľa sa Šin Won-sik. "Je to spôsob, ako v nich vyvolať rovnaký strach, aký by vyvolala jadrová zbraň, a to aj keď ju nemáme. Severná Kórea je stredoveký systém, v ktorom má život Kim Čong-una cenu státisícov obyčajných ľudí, ktorých životy by jadrový útok ohrozil."

Soul zdokonaľuje obranu

Donald Trump síce sľubuje, že USA Jihokórejčanom v prípade útoku prídu na pomoc, nedávne testy severokórejských rakiet schopných zasiahnuť americké vnútrozemie ale v Soule vyvolávajú nepríjemné otázky. "Zasiahli by Američania do vojny na Kórejskom polostrove, ak by Seattle mohla zasiahnuť medzikontinentálna jadrová raketa?" predostiera tú najdôležitejšiu z nich vojenský analytik Park Hwee-rhak.

Juhokórejský prezident Mun Če-in preto sľubuje, že na budúci rok sa obranný rozpočet zvýši o pol percentuálneho bodu na 2,9 percenta HDP a bude činiť 38,1 miliardy dolárov. Takmer 12 miliárd dolárov by malo ísť na zbrane určené k obrane proti Severnej Kórei.

Značná časť peňazí by mala ísť na zdokonalenie výzvedných a prieskumných schopností. Ak Kim začne rozmiestňovať rakety a Soul sa rozhodne pre ich preventívnu likvidáciu, bude identifikácia cieľov úplne kľúčová.

Soul preto minulý mesiac oznámil, že do roku 2023 vyšle päť špionážnych satelitov určených na monitorovanie severokórejských zbraní, do tej doby chce využiť služby izraelských a francúzskych družíc. Budúci rok tiež chce zaradiť do služby štyri výzvedné drony RQ-4 Global Hawk.

O likvidáciu severokórejských rakiet by sa mohli postarať napríklad balistické strely krátkeho doletu Hyunmoo-2 alebo nemecké rakety vzduch-zem Taurus, ktoré sú vybavené technológiou stealth a sú určené na ničenie bunkrov. Juhokórejská armáda jednu z nich tento utorok otestovala, celkom ich hodlá nakúpiť 260.

Rozdeľ a znič

Ak by likvidácia rakiet ešte na odpalisku zlyhala, musia Juhokórejčania dúfať, že ich zastaví protiraketová obrana a letectvo. Chystajú sa preto zdokonaliť protiraketové systémy PAC-2, aby boli schopné ničiť rakety letiace aj v nižších výškach. O strely letiace vyššie by sa mal postarať americký systém THAAD a osem juhokórejských batérií systému Patriot.

Protiraketové systémy by však s najväčšou pravdepodobnosťou nedokázali zachytiť všetky severokórejské strely. Veľké obavy vyvoláva tiež Kimove delostrelectvo rozmiestnené severne od hranice, ktoré by v prípade vojny zasypalo Soul smrtiacou kanonádu. Podľa expertov by si prvý útok vyžiadal až 30 000 civilných obetí.

Juhokórejskí generáli preto tiež pripravujú plán masívnej odvety. Počíta s rozdelením Pchjongajngu do niekoľko sektorov. Ten, v ktorom by sa mal nachádzať Kim, potom nechajú vymazať z povrchu zeme. A k tomu by mali slúžiť aj nové, silnejšie rakety. Experti špekulujú, že Juhokórejčania by vďaka zrušeniu limitov na ich vývoj mohli zostrojiť raketu Hyunmoo s dvojtonovou hlavicou.

01 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 02 - Modified: 2024-04-17 09:16:27 - Feat.: - Title: Južná Kórea uskutočnila cvičenia v blízkosti hraníc s KĽDR. Je to reakcia na provokácie, vraví armáda 03 - Modified: 2024-04-17 07:05:57 - Feat.: - Title: Námestník bieloruského ministra zahraničných vecí pricestoval do KĽDR 04 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR 05 - Modified: 2024-04-13 07:21:33 - Feat.: - Title: Predstavitelia Číny a KĽDR upozornili na novú kapitolu vo vzájomných vzťahoch
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:36