Druhý zľava Ri Hong Sop, Kim Čoung-un a vpravo Hong Sung MuReuters
StoryEditor

Študovali v strednej Európe, teraz sú Kimovi jadroví vedci za hviezdy

17.09.2017, 00:00
Autor:
ahaaha
Hong Sung-mu a Ri Hong-sop sú najvyššími predstaviteľmi severokórejského jadrového programu.

V Severnej Kórei dostali množstvo vyznamenaní, v zahraničí figurujú na sankčných zoznamoch. Hong Sung-mu a Ri Hong-sop sú najvyššími predstaviteľmi severokórejského jadrového programu, ktorý v poslednej dobe k znepokojeniu celého sveta rýchlo akceleruje.

Severná Kórea 3. septembra vykonala svoj šiesty test jadrovej bomby. Podzemná explózia mala podľa posledných odhadov silu 250 kiloton TNT, bola desaťkrát až dvadsaťkrát silnejšia ako predchádzajúce testy a vyvolala zemetrasenie o sile 6,3. KĽDR oznámila, že išlo o test vodíkovej bomby.

Svetové médiá vzápätí zaplavili zábery severokórejského vodcu Kim Čong-una, ako si prezerá kovový aparát - možno novú raketovú hlavicu, možno model vodíkovej bomby.

Agentúra Reuters upozorňuje, že na fotkách po Kimovom boku stoja dvaja muži, ktorí sú pre jadrové ambície mladého diktátora úplne kľúčoví.

Ri Hong-sop vedie Severokórejský inštitút jadrových zbraní, Hong Sung-mu zastáva funkciu námestníka výboru Kórejskej strany práce pre vývoj a výrobu zbraňových systémov.

Obidvaja sú súčasťou vedeckých kádrov, ktoré majú Kimovi dodať vytúženú zbraň - medzikontinentálnu raketu schopnú niesť jadrovú hlavicu.

V lúčoch Kimovej priazne

"Zdá sa, že Hong stojí na čele rozvoja jadrového programu ako predstaviteľ strany a Ri dohliada na jadrové testy na operačnej úrovni," uviedol pre Reuters Jang Mu-džin, profesor na Univerzite severokórejských štúdií v Soule a znalec hierarchie totalitného režimu.

Presná úloha oboch mužov nie je úplne jasná. Rešerše oficiálnych médií ukazujú, že ich úloha od Kimovho nástupu k moci vzrástla.

33-ročný diktátor sa na rozdiel od svojho otca a deda, ktorí zbrojný program riadili cez sprostredkovateľov, so svojimi jadrovými technikmi a vedcami často osobne stretáva. Necháva sa s nimi fotiť na odpalisku rakiet či pri oficiálnych oslavách.

Keď vlani rozdával medaily za štvrtý test jadrovej bomby, bol Hong prvý na rade a Ri bol vyznamenaný hneď po ňom. O dva mesiace neskôr ukazovali Kimovi guľatý kovový predmet - podľa KĽDR miniaturizovanú jadrovú nálož, ktorú možno vtesnať do "nosa" rakety dlhého doletu.

Figurujú na sankčných zoznamoch OSN

Vedľa rozžiareného Kima sa objavili aj na záberoch z banketu usporiadaného na oslavu posledného jadrového testu.

"Nedávny test vodíkovej bomby je veľkým víťazstvom kórejského ľudu, ktorý bol vybojovaný za cenu krvi a uťahovania opaskov počas náročného obdobia," vyhlásil Kim a poďakoval vedcom, ktorí sa podľa neho "ujali vedenia v snahe dosiahnuť konečný cieľ", teda skompletizovania štátnej jadrové sily.

Ri a Hong figurujú na sankčných zoznamoch OSN, Spojených štátov a Južnej Kórey. Ri podľa expertov OSN zohráva "kľúčovú úlohu v jadrovom programe" a angažuje sa v produkcii plutónia na zbrojné účely.

Predtým viedol jadrový komplex v Jongbjone, kde je umiestnený prvý severokórejský jadrový reaktor a kde vzniká materiál pre atómové zbrane.

Hong v jadrovej prevádzke nachádzajúcej sa asi sto kilometrov severne od Pchjongjangu pôsobil ako hlavný inžinier.

Severokórejskí vedci cestovali aj do Československa

75-ročný vedec v mladosti študoval v strednej a východnej Európe a zrejme aj v Sovietskom zväze, do popredia sa dostal po nástupe Kim Čong-una v decembri 2011.

"Sú to vrcholní predstavitelia režimu a poslední zástupcovia generácie, ktorá študovala v starom komunistickom svete," hovorí o oboch Kimových jadrových esách odborník na severokórejské vedenie Michael Madden. Z Hongovej biografie nie je jasné, kde konkrétne v Európe študoval.

Severokórejskí vedci však za minulého režimu cestovali aj do Československa. "Za komunizmu to bolo pomerne bežné. ČSSR a NDR patrili k technicky a kapitálovo vyspelejším krajinám východného bloku. Severokórejčania mali primárne záujem o ZSSR, pretože im vždy išlo o vojenský program, " uviedol pre iDNES.cz koreanista Petr Bláha.

Zaujímavé je, že spolupráca pokračovala aj po nežnej revolúcii. "Severokórejčania po roku 1989 urobili letecký most a všetkých odviezli, ale ešte tu študovali, a to aj na ČVUT a ďalších technických školách. Mali tu kvóty v rámci medzivládnej dohody o vedeckej a technologickej spolupráci vo vzdelávaní, na ktoré mohli vysielať študentov," vysvetľuje Bláha.

České technické univerzity sa pre obyvateľov Severnej Kórey uzavreli až v roku 2006, kedy KĽDR uskutočnila svoj prvý test atómovej bomby a začala opäť testovať rakety.

01 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 11:01:37 - Feat.: - Title: Myslíte si, že viete o Európe všetko? Tento geografický kvíz vás veľmi rýchlo vyvedie z omylu 04 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 05 - Modified: 2024-04-17 09:16:27 - Feat.: - Title: Južná Kórea uskutočnila cvičenia v blízkosti hraníc s KĽDR. Je to reakcia na provokácie, vraví armáda
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 05:44