migrantiReuters
StoryEditor

Jeden lístok za 8-tisíc eur. Zámožných migrantov vozia do Európy na jachtách

19.09.2017, 14:04
Autor:
ertert
Cesta cez Stredozemné more do Európy je pre väčšinu ľudí na úteku bojom o život. Hŕstka si však plavbu užíva v relatívnom luxuse. 

Luxusná cesta do Európy priamo z nepokojných regiónov nie je v pašeráckych kruhoch veľkou novinkou. Už minulý rok skončil vo väzení 35-ročný Ukrajinec Andrej, ktorý sa pokúsil na jachte z Turecka na Sicíliu previezť 30 utečencov. Plavidlo vtedy zakotvilo neďaleko malebného historického mesta Syrakúzy. Za pašovanie bol odsúdený na rok väzenia.

V poslednej dobe sa podobné prípady množia. "Na vlastné oči som videl sýrskych doktorov, afganských právnikov a profesorov z Iraku, ako z takýchto plavidiel vystupujú," uviedol pre portál The Guardian vrchný policajný inšpektor pre migráciu Carlo Parini.

Koľko zaplatia za luxusnú cestu

Bol to on, kto stál za dolapením ukrajinského kapitána. Niektoré zámožné rodiny podľa neho za cestu z Blízkeho východu do Talianska zaplatili až 100-tisíc eur. Samotná plavba na jachte vyjde asi osem tisíc eur.

Z vyšetrovania desiatok prípadov vyplýva, že utečenci sa do Európy dostali bez akéhokoľvek zásahu zo strany pohraničnej stráže. Svedkovia vypovedali, že migranti po tom, čo požiadali o azyl na úradoch, v pokoji odišli do neďalekých reštaurácií.

Z policajných štatistík vyplýva, že na luxusných jachtách na Sicílii tento rok pricestovalo najmenej 883 utečencov. Za celý minulý rok potom 682. "V skutočnosti ich však bolo oveľa viac. Veľa jácht mieri do iných častí Talianska, napríklad do mesta Leuca. Nemôžeme monitorovať každú loď, ktorá pláva Stredozemným morom," uviedol Parini.

Vyšetrovatelia veria, že za luxusnými službami pre utečencov stoja tureckí pašeráci, ktorí spolupracujú s gangmi na Ukrajine, odkiaľ väčšinou pochádzajú kapitáni jácht. Výnimkou nebol ani Andrej. Z vlasti odišiel kvôli tomu, aby sa vyhol povinnej vojenskej službe.

"Musel som si nájsť nejakú prácu, zároveň mám kapitánske skúšky. Keď ma požiadali, aby tých ľudí previezol do Talianska, súhlasil som," prezradil. Jeho nadriadení vraj pochádzali z Turecka.

Superrýchle člny z Tuniska

Menej zámožní utečenci využívajú ďalší nový spôsob, ako sa dostať do Európy. Na západe Sicílie polícia riešila niekoľko prípadov, kedy utečenci priplávali na rýchlych motorových člnoch z Tuniska. Vylodili sa pri meste Trapani a Agrigento. Vybrali si čo najodľahlejšie pláže, aby sa vyhli pozornosti úradov.

Rýchle člny doplávajú z Tuniska až na Sicíliu za zlomok času oproti bežným utečeneckým plavidlám. Cesta stojí asi 3-tisíc eur na osobu. Pašerák si takto za jeden prevoz zarobí až 50-tisíc eur.

Na výhodnom biznise sa priživujú kriminálne živly z Tuniska i Talianska. Doteraz skončilo v súvislosti s týmto druhom pašovania ľudí vo väzení pätnásť prevádzačov.

Služby rýchlych člnov využívajú aj rodiny s deťmi. Na začiatku tohto roka pobrežná stráž pri Trapani zadržala plavidlo, na ktorom cestovalo niekoľko tuniských rodín.

Stroj mal na sebe namontované tri motory s výkonom 400 koní, ktoré sa bežne používajú na pretekárskych člnoch a dokážu vyvinúť rýchlosť až 144 kilometrov za hodinu. Tak rýchlo neplaví žiadna loď talianskej pobrežnej stráže.

Ako bežné cestovky

Hlavný žalobca mesta Agrigento Salvatore Vella, ktorý spolupracoval na vyšetrovaní celého radu prípadov pašovania ľudí, si myslí, že pašeráci ponúkajú podobné služby ako regulárne cestovné kancelárie. "Fungujú na rovnakom princípe. Ponúkajú služby v niekoľkých triedach kvality. Záleží len na tom, koľko máte peňazí," vysvetľuje.

Plavba z Afriky do Talianska je považovaná za vôbec najnebezpečnejšiu utečeneckú trasu na svete. Za posledných tri a pol roka na nej zomrelo 14 620 ľudí. Vyplýva to z novej štúdie Medzinárodnej organizácie pre migráciu.

V posledných mesiacoch počet migrantov mieriacich do Talianska klesá, aj vďaka tvrdým opatreniam vlády a líbyjskej pobrežnej stráže. Pašeráci preto hľadajú nové cesty. Rastie počet utečencov, ktorí skúšajú šťastie pri prekročení hraníc v Španielsku či v Rumunsku.

01 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 02 - Modified: 2024-04-11 08:14:28 - Feat.: - Title: Po stroskotaní lode pri pobreží Talianska zahynulo deväť migrantov, 15 je nezvestných 03 - Modified: 2024-04-10 18:00:47 - Feat.: - Title: Poľsko podľa Tuska neprijme mechanizmus Európskej únie pre relokáciu migrantov 04 - Modified: 2024-04-03 09:25:23 - Feat.: - Title: Zo Srbska cez Maďarsko. Slovensko v minulom roku evidovalo vyše jedenásťnásobný nárast nelegálnej migrácie 05 - Modified: 2024-04-01 15:59:18 - Feat.: - Title: Cyprus hlási záchranu 270 migrantov, Grécko zachytenie 74 ľudí na drevenom člne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:42