StoryEditor

Prezident Bush neplánuje zmenu kurzu

28.08.2003, 00:00

Americký prezident George W. Bush v noci na včera vyhlásil, žeaj napriek rastúcemu počtu obetí na strane amerických jednotiek, Washington neplánuje zmenu kurzu irackej politiky a zdôraznil, že ofenzíva vo vojne proti medzinárodnému terorizmu bude pokračovať, aj keby sa mala rozšíriť na ďalšie krajiny. Informovala o tom včera americká televízia MSNBC.
Prejavom pred výročným zhromaždením amerických veteránov v St. Louis sa pokúšal získať podporu pre medzinárodnú politiku, ktorá sa podľa najnovších prieskumov ocitá v čoraz väčšej nemilosti verejnosti. "Nesmieme nikdy zabudnúť na brutálnu povahu Saddáma Husajna," vyhlásil Bush plný emócií a dodal: "Naši vojaci objavili masové hroby, fakticky tisícky hrobov." Americký prezident zároveň priznal, že obnova Iraku si bude ešte "vyžadovať veľa času a zdrojov", pričom americké úsilie v oblasti bude pokračovať. "Ide o vzostup demokracie, ktorej sa tyrani boja a teroristi ju chcú podkopať. Ľudia, ktorí túžia po slobode a príležitosti v Iráne a na Blízkom východe nás sledujú a modlia sa za náš úspech v Iraku," zdôraznil. Prezident varoval teroristov, že zaistenie bezpečnosti USA môže znamenať, že vojenská kampaň presiahne aj hranice Iraku a Afganistanu s tým, že kľúčové teroristické bunky operujú v Pakistane, na Filipínach či rohu Afriku. "Nebudeme nečinne čakať, aby proti nám známi nepriatelia opäť udreli. Zakročíme proti nim a ich táborom či jaskyniam predtým, než zaútočia na naše mestá a zabijú ešte viac našich občanov," povedal.
Americký civilný správca Iraku Paul Bremer medzitým v Bagdade vyhlásil, že obnova krajiny si len počas najbližšieho roka vyžiada "desiatky miliárd dolárov" a najpodstatnejšia časť tejto sumy bude musieť prísť od amerických daňových poplatníkov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:46