StoryEditor

Bush podá ruku Schröderovi

16.12.2004, 23:00
Americký prezident George W. Bush má po svojom znovuzvolení očividne záujem o zlepšenie transatlantických vzťahov. Vo februári má v pláne navštíviť Brusel a stretnúť sa so šéfmi štátov a vlád NATO a Európskej únie. A v rámci svojho európskeho turné by mal navštíviť krajiny, ktoré najhorlivejšie protestovali proti jeho ťaženiu v Iraku - Francúzsko a Nemecko.

"Bush chce pricestovať do Nemecka a stretnúť sa s kancelárom Gerhardom Schröderom," odcitovali včera médiá hovorcu berlínskej vlády. O termíne a mieste sa zatiaľ len rokuje, zvažuje sa však aj to, že Bush navštívi posádku amerických základní v krajine. Podľa nemeckej televíznej stanice ARD Schröder zároveň dostane pozvánku na cestu do Spojených štátov.
Bush bol prvý a posledný raz v Nemecku v máji 2002. Vtedy kancelár Schröder ešte hovoril o neobmedzenej solidarite so Spojenými štátmi. O pár mesiacov nato však začal brojiť proti americkému ťaženiu v Iraku a do Washingtonu odkázal: "Pre toto dobrodružstvo nie sme k dispozícii." Po vyhláseniach exministerky spravodlivosti Herty Däublerovej-Gmelinovej, ktorá prirovnala metódy amerického prezidenta k Hitlerovým, bola atmosféra medzi transatlantickými partnermi na bode mrazu. Prvý rozhovor po septembrových parlamentných voľbách 2002, v ktorých zvíťazil Schröder aj vďaka svojej zahraničnopolitickej agende, bol podľa televíznej stanice n-tv v novembri a trval desať minút. Na koncoročnom summite NATO sa ich kontakt obmedzil len na podanie rúk. "Odpustiť Rusku, ignorovať Nemecko, potrestať Francúzsko," povedala vraj na margo stratégie Washingtonu Bushova poradkyňa pre bezpečnosť Condoleezza Riceová. A keď sa už nemecko-americké vzťahy začali znovu vracať do normálu, objavil sa tento rok ďalší škandál - žaloba na amerického ministra obrany Donalda Rumsfelda. Nemecké združenie advokátov podalo koncom novembra v Karlsruhe žalobu na Rumsfelda a ďalších členov americkej vlády. Opierajú sa o nový zákon, ktorý vstúpil v Nemecku do platnosti v roku 2002 a umožňuje princíp "univerzálnej jurisdikcie" v otázkach ľudských práv. Advokáti obvinili vysokopostavených amerických predstaviteľov z vojnových zločinov a mučenia v irackom väzení Abú Ghraib. Prvá reakcia Pentagónu bola veľmi ostrá - hrozí ďalší negatívny dosah na vzájomné vzťahy. Rumsfeld podľa nemeckého týždenníka Focus pohrozil aj zrušením návštevy Nemecka, kde sa mal zúčastniť na prominentnej konferencii o bezpečnosti.
"Bush je pripravený vystrieť ruku. Pri niektorých Európanoch by však človek mohol mal pocit, že ich majú založené. No americký prezident sa nebude plaziť. Obe strany sa musia stretnúť v strede," odcitoval amerického štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí Glyna Daviesa rakúsky denník Die Presse.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 02:33