Leila Khaledová na pôde Európskeho parlamentu.Twitter.com / @SamidounPP
StoryEditor

Palestínska teroristka vystúpila v Európskom parlamente. Bola prvou ženou, ktorá uniesla lietadlo

05.10.2017, 19:30
Minulý týždeň palestínska teroristka vystúpila na akcii v Európskom parlamente ako hlavný rečník.

Leila Khaledová bola prvou ženou, ktorá uniesla lietadlo. Pri druhom pokuse v roku 1970 však bola zadržaná leteckými maršalmi, zatknutá a putovala väzenia za terorizmus. Neskôr ju Briti vymenili za rukojemníkov z ďalšieho uneseného lietadla.

Minulý týždeň palestínska teroristka vystúpila na akcii v Európskom parlamente ako hlavný rečník, aby hovorila o úlohe žien v palestínskom odboji. Minulý utorok usporiadala ľavicová skupina poslancov Európskeho parlamentu udalosť, v rámci ktorej prebiehala diskusia o úlohe žien v palestínskom ľudovom odboji.

Teroristka na pôde Európskeho parlamentu

Ako hlavný rečník vystúpila odsúdená teroristka Leila Khaledová, z ktorej sa stala jedna z hlavných tvárí hnutia za slobodnú Palestínu na prelome 60. a 70. rokov. Radikálna skupina Ľudový front pre oslobodenie Palestíny (LFOP), ktorého je Khaleová súčasťou, sa vyskytuje na zozname organizácií, ktoré EÚ považuje za teroristické.

To, že by mala na zozname figurovať, potvrdil Európsky parlament počas hlasovania začiatkom augusta tohto roku a LFOP tak na dvadsaťjeden miestnom zozname zostalo. Aj napriek tomu mohla Khaledová na pôde európskeho parlamentu vystúpiť a rozhodne nešetrila kritikou Izraela.

Situáciu v Gaze prirovnala k Osvienčimu

"Vari nevidíte podobnosť medzi holokaustom v Osvienčime a holokaustom v Gaze?" Pýtala sa rozohnene počas diskusie Khaledová. "Kým nacisti boli súdení v Norimbergu, sionisti neboli za zločiny súdení nikdy." 

"Nebude mier, kým na palestínskom území bude jediný sionista," povedala Palestínčanka. Stretnutie, na ktorom Khaleová vystúpila, usporiadali poslanci krajne ľavicovej španielskej strany Izquierdo Unida, ktorá je súčasťou poslaneckej skupiny Spojená európska ľavica / Severská zelená ľavica v rámci Európskeho parlamentu.

Kritika z Izraela

Vystúpenie Khaledovej okamžite kritizoval hovorca izraelskej misie pri EÚ Michal Weiler-Tal, ktorý uviedol, že takéto stretnutie by sa rozhodne "nemalo odohrávať v inštitúcii, ktorá propaguje demokraciu a západné hodnoty."

Na druhej strane účasť Khaledové na diskusnom paneli vrelo privítala poslankyňa radikálnej írskej strany Sinn Féin Martina Andersonová. Tá sa dokonca s palestínskou bojovníčkou / teroristky odfotila a príspevok zdieľala na sociálne siete.

"Fantastická účasť na Bruselu. Štyri ženy v palestínskom boji, Leila Khaledová sa obracia k plnej miestnosti. Nech žije medzinárodná solidarita," napísala Andersonová na Twitter.

Uniesla lietadlo

Khaledová sa stala známou tvárou teroristickej organizácie vďaka tomu, že bola prvou ženou, ktorá sa podieľala na únose lietadla. V roku 1969 so svojim tímom uniesla lietadlo spoločnosti TWA Flight 840 počas letu z Ríma do Tel Avivu, v ktorom mal byť izraelský veľvyslanec v USA Yitzhak Rabin, ten však do lietadla nenastúpil.

Boeing 707 následne pristál v Damasku, kde ho teroristi vypratali a vyhodili do vzduchu jeho predná časť. Počas útoku nebol nikto zranený. V lietadle bola tiež zhotovená ikonická fotografie, na ktoré zahalená Khaledová v kefi držia kalašnikov. Teroristka sa stala po boku Che Guevaru vzorom mnohých revolučných hnutí. Mnohým pripomínala Audrey Hepbernovou, ale budila strach.

Zmenila sa na nepoznanie

Šesť operácií jej zmenilo tvár Aby mohla v unášanie lietadiel pokračovať, musela podstúpiť šesť plastických operácií, ktorý zmenil jej tvár na nepoznanie. O rok neskôr sa tak dostala do lietadla spoločnosti El Al na let 219 z Amsterdamu do New Yorku a pokúsila sa ho uniesť.

Súbežne palestínski teroristi uniesli ďalšie 4 lietadlá. Celá akcia vošla v povedomí ako únosy lietadiel na Dawson 's Field. Khaledová však tentoraz nebola úspešná. Izraelskí leteckí maršali jej v únosu zabránili a lietadlo pristálo v Londýne, kde bola zatknutá a držaná mesiac vo väzení. Bola prepustená 1. októbra 1970 počas výmeny za rukojemníkov pri ďalšom únose lietadla.

V súčasnosti stále pôsobí v LFOP a vystupuje na mítingoch na podporu Palestíny. O jej živote bol natočený dokumentárny film Leila Khaled: únoskyňa a niekoľko amerických kapiel zložilo piesne za použitia jej mena.

01 - Modified: 2024-04-26 04:42:37 - Feat.: - Title: Izrael zvažuje dohodu s Hamasom o prepustení 20 rukojemníkov 02 - Modified: 2024-04-25 21:36:56 - Feat.: - Title: Kampusy sú otrasené. Zatýkanie propalestínskych demonštrantov na amerických univerzitách pokračuje 03 - Modified: 2024-04-25 18:50:09 - Feat.: - Title: Izrael a Egypt v piatok obnovia sprostredkované rokovania o prímerí v Gaze, rozhovory viaznu 04 - Modified: 2024-04-25 18:41:00 - Feat.: - Title: Z Rafahu ušlo pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou do 200-tisíc Palestínčanov 05 - Modified: 2024-04-25 17:29:41 - Feat.: - Title: Do Egypta od októbra utieklo z Pásma Gazy asi 100-tisíc Palestínčanov. Väčší počet Káhira odmietla
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 19:26