Mafra/Michal Šula
StoryEditor

Migranti, školstvo aj zdravotníctvo. Českí lídri sa stretli v superdebate

10.10.2017, 12:27
Autor:
redred
Lídri českých parlamentných aj mimoparlamentných strán diskutovali v štúdiu iDNES.cz a MF DNES.

Z českých parlamentných strán len TOP 09 slovami prvého podpredsedu Marka Ženíška podporila v debate iDNES.cz a MF DNES školné na vysokých školách. Lídri dvanástich strán sa pred voľbami do Snemovne venovali aj migrácii, poplatkom v zdravotníctve či tomu, či má euro nahradiť českú korunu. To spolu s ODS a SPD Tomia Okamuru nechce ani šéf ANO Andrej Babiš.

Do špeciálneho štúdia v hoteli InterContinental prišlo dvanásť hostí. Dorazili predstavitelia súčasných parlamentných strán Lubomír Zaorálek (ČSSD), Andrej Babiš (ANO), Jiří Dolejš (KSČM), Marek Ženíšek (TOP 09), Jan Skopeček (ODS), Marian Jurečka (KDU-ČSL), Tomio Okamura (SPD) a Jan Farský (STAN).

Spolu s nimi aj predsedovia alebo lídri menších zoskupení, ktoré majú tiež šancu u voličov uspieť: Matěj Stropnický (Strana zelených), Ivan Bartoš (Piráti), Petr Mach (Slobodní) a Petr Robejšek (Realisti).

Nám kvóty nikto nevnúti, povedal minister zahraničia Zaorálek

"Česká republika musí robiť všetko pre to, aby zastavila ilegálnu migráciu," povedal šéf ANO Andrej Babiš v najväčšej debate pred tohtoročnými voľbami, ktorú organizujú iDNES.cz a MF DNES. "Nám kvóty nikto nevnúti," sľúbil tiež minister zahraničia a volebný líder ČSSD Lubomír Zaorálek.

"Musíme trvať na tom, že v našej krajine budeme žiť, s kým chceme žiť," povedal Skopeček z ODS. Podľa Okamuru Európa a Česká republika nie sú schopné identifikovať jednotlivých migrantov a majú sa preto podľa neho úplne uzavrieť pre islamskej migrantov.

Jurečka hovoril o potrebe ochrany vonkajšej hranice Európy a potrebe pomáhať v mieste konfliktov.

Podpredseda TOP 09 Ženíšek: Bez spoluúčasti to nepôjde

Jednoznačne za priame platby u lekára sa vyjadril prvý podpredseda TOP 09 Marek Ženíšek. "Bohužiaľ bez spoluúčasti to nepôjde," vyhlásil. Za návrat poplatkov sa vyslovil ešte Robejšek a Mach. Kategoricky to odmietla väčšina politikov v štúdiu. Dokonca aj Skopeček z ODS, ktorá poplatky zavádzala, povedal: "Nemusia to byť poplatky."

Babiš hovoril aj o tom, že české zdravotníctvo je neefektívne, a hovoril o nutnosti centrálnych nákupov.

Rušit EET by bolo ako u blbých na dvore, povedal Dolejš

Väčšina účastníkov predvolebnej diskusie bola minimálne za zásadné úpravu elektronickej evidencie tržieb. Obhajcovia boli v zásade traja - Babiš, Zaorálek a komunista Dolejš. "Príjem v pohostinstve sa zvýšil o 18 percent," povedal volebný líder sociálnej demokracie Zaorálek.

Babiš argumentoval, že kontrola tržieb je všade, a Dolejš na obhajobu projektu súčasnej vlády, aj keď v nej nesedí, poznamenal: "Rušiť to by bolo tak u blbých na dvore."

Zrušenie EET budú presadzovať TOP 09 aj ODS, ktorá by to nahradila paušálnou daňou. Jurečka aj Pirát Bartoš sa vyslovili za prehodnotenie tretej a štvrtej vlny elektronickej evidencie tržieb.

Pri diskusii o dôchodkovej reforme označil Ženíšek za chybu, že druhý dôchodkový pilier, teda prevedenie časti sociálnych odvodov do súkromných penzijných fondov, nebol povinný. Za euro sa vyslovili Ženíšek, Stropnický od Zelených, váhal Zaorálek a Jurečka. Kategoricky proti zavedeniu eura boli Babiš, Skopeček, Okamura i ostatní volební lídri.

Moderátory debaty boli šéfredaktor MF DNES Jaroslav Plesl a Vladimír Vokál z iDNES TV, ktorí sa klientov pýtali na šesť hlavných tém - od migrácie a dopravy, cez dôchodky, platy učiteľov, poplatky u lekára až po EET.

01 - Modified: 2023-01-30 11:27:52 - Feat.: - Title: Generál Pavel povstal ako Gandalf Biely. Pozri si TOP memečka o novom českom prezidentovi 02 - Modified: 2018-01-28 12:09:24 - Feat.: - Title: Reakcie svetových médií: Zeman je priateľ Ruska, aj muž, ktorý mení názory 03 - Modified: 2017-10-22 21:23:16 - Feat.: - Title: Zostavenie vlády bude pre Babiša bolestivé 04 - Modified: 2017-10-22 21:20:41 - Feat.: - Title: Česi povedali vo voľbách ANO 05 - Modified: 2017-10-17 22:00:20 - Feat.: - Title: Česi idú voliť s najnižšou nezamestnanosťou v EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 11:28