Útok v SomálskuReuters
StoryEditor

Najtragickejší útok, aký kedy Somálsko zažilo. Počet obetí výbuchu narástol na 231

15.10.2017, 14:33
Autor:
TASRTASR
Medzi obeťami explózie je nezávislý novinár aj štyria dobrovoľníci humanitárnej organizácie.

Najmenej 231 ľudí prišlo o život a viac ako 300 ďalších utrpelo zranenia pri sobotňajšom bombovom útoku v somálskom Mogadiše, keď samovražedný útočník aktivoval nálož v nákladnom automobile. Uviedla to dnes agentúra DPA s odvolaním sa na miestne zdravotnícke zdroje.

Riaditeľ jednej z nemocníc informoval o 221 mŕtvych, zatiaľ čo zástupcovia inej nemocnice o ďalších desiatich obetiach. Očakáva sa, že počet mŕtvych ešte stúpne, keďže zranených ošetrujú aj v iných nemocniciach.

Miestni novinári podľa AP uviedli, že medzi obeťami mohutnej explózie je aj ich kolega, nezávislý žurnalista. Zranenia zasa utrpel reportér rozhlasovej stanice Hlas Ameriky.

Agentúra AP konštatovala, že sobotňajší útok v Mogadiše sa stal najtragickejším, aký kedy Somálsko - štát ležiaci v oblasti Afrického rohu - zažilo.

Medzi obeťami sú Podľa Medzinárodného výboru Červeného kríža aj štyria dobrovoľníci humanitárnej organizácie Červený polmesiac. Niekoľkí ďalší ich kolegovia sú nezvestní.

Americký zastupiteľský úrad v Somálsku dnes odsúdil sobotňajší útok v Mogadiše a vyhlásil, že "takéto zbabelé útoky len posilňujú záväzok Spojených štátov pomáhať našim partnerom zo Somálska a Africkej únie v boji proti hrozbe terorizmu".

Úrad dodal, že americká armáda tento rok v oblasti zvýšila počet útokov s použitím bezpilotných lietadiel a v rámci boja proti islamistickým milíciám aš-Šabáb, napojeným na teroristickú sieť al-Káida, podniká aj ďalšie opatrenia.

Terčom útoku bol podľa všetkého hotel Safari ležiaci v blízkosti rušnej cesty a vyhľadávaný Somálčanmi, ktorí sa do vlasti vrátili zo zahraničia. Bezpečnostné zložky sledovali nákladné vozidlo s nastraženou výbušninou po tom, ako im začalo byť podozrivé. Atentátnik aktivoval výbušninu, keď jeho auto vošlo do križovatky, kde polícia zvyčajne zastavuje autá kvôli kontrole.

K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil, ale somálske úrady predpokladajú, že ho majú pravdepodobne na svedomí islamistické milície aš-Šabáb.

Militantná skupina napojená na teroristickú sieť al-Káida má za cieľ zvrhnúť vládu v Mogadiše a presadiť v krajine uplatňovanie prísnej interpretácie islamu. Z hlavného mesta ju vyhnali v roku 2011, avšak stále uskutočňuje časté útoky na bezpečnostné a vládne ciele, ako aj na civilistov. Aš-Šabáb sa zameriava aj na mierové jednotky Africkej únie.

Somálskom zmieta občianska vojna od roku 1991, keď ozbrojené opozičné skupiny zvrhli vojenského diktátora a prezidenta Siada Barreho.

01 - Modified: 2024-04-28 08:30:00 - Feat.: - Title: Väzeň sa pomocou lyžice prekopal cez stenu. Dieru však spravil do vedľajšej cely, napadol odsúdeného vraha 02 - Modified: 2024-04-23 18:47:38 - Feat.: - Title: Pri izraelskom údere na juhu Libanonu zomrela žena a 12-ročné dieťa. Napätie sa zvyšuje 03 - Modified: 2024-04-15 12:05:40 - Feat.: - Title: Pri útoku počas bohoslužby v Sydney utrpelo zranenia viacero osôb, polícia zadržala jedného muža 04 - Modified: 2024-04-17 06:34:52 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Na Blízkom východe opäť eskaluje napätie. Hrozí Izraelu veľký konflikt s nevyspytateľným Iránom? 05 - Modified: 2024-04-14 20:01:00 - Feat.: - Title: Izrael má po útoku Iránu pripravené útočné i obranné plány. Čaká sa na rozhodnutie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 10:37