wikimedia
StoryEditor

Levi's vedie ďalší súdny spor. Dôvodom je malá stužka

Odevná spoločnosť sa rozhodla viesť ďalší súdny spor.

Autorské práva na malú stužku pod zadným vreckom legendárnych džínsov chce americká spoločnosť Levi´s len pre seba. Minulý týždeň zažaloval konkurenčnú spoločnosť Vineyard Vines, ktorá zložený prúžok látky umiestnila na svoj výrobok. Malú červenú stužku začal Levi´s používať už v roku 1936 ako poznávaciu značku svojich džínsov.

Poznávacia značka

Konkurenciu teraz obviňuje, že chce profitovať z predaja nohavíc so stužkou, ktorá je ich poznávacím znamením. Podľa spoločnosti so sídlom v San Franciscu by si zákazníci mohli myslieť, že sa jedná o značku Levi´s či nohavice vytvorené v spolupráci s nimi.

„Pán Leo Christopher Lucier presadzoval, aby žiadny iný výrobca nemohol za žiadnych okolností vkladať farebnú stužku na vonkajšie našité vrecko. Pokiaľ teda nie je jeho cieľom kopírovať našu značku a zmiasť zákazníkov,“ stojí v stanovicku spoločnosti Levi´s. „Chceme okamžité zastavenie výroby, predaja a propagácie všetkých výrobkov, ktoré používajú slová alebo symboly pripomínajúce ochranné známky Levi´s.“

Nohavice podľa Levi's

Podľa serveru The Fashion Law vlastní firma Levi´s celý arzenál registrácií a ochranných známok na svoje výrobky. Týkajú sa nielen koženej etikety na boku, ale aj prešívania zadných vreciek v tvare dvoch spojených oblúkov.

Súčasný spor je tak len jeden z mnohých súdnych sporov tohto džínsového giganta. Len v tomto roku podala v Spojených štátoch táto značka sedem žalôb. V marci žalovala newyorský butik Blue In Green za predaj niekoľkých japonských džínsových značiek, ktoré mali rovnaké prvky ako spoločnosť Levi´s. Neskôr sa zas firma zo San Francisca súdila s predajcami, ktorí predávali falšované peňaženky jej značky. Na rozsudok sa stále čaká.

Kedysi obliekal zlatokopov

Zakladateľ slávnych džínsových nohavíc zomrel pred 115 rokmi. Levi Strauss bol prisťahovalec z Nemecka, ktorý sa do Spojených štátov prisťahoval za rodičmi. Zlatá horúčka ho nepriviedla k ryžovaniu zlata, ale k výrobe odevov a textílií, do ktorých začal v San Frnaciscu obliekať zlatokopov.

Zásadným pre jeho značku bol zlepšovák krajčíra Jacoba Davise, ktorý tak zvýšil odolnosť pracovných odevov. Namiesto prešívania používal na najviac namáhaných miestach kovové nity. Obchodník Strauss potom v roku 1873 získal spolu s Davisom osvedčenie patentového úradu pre dnes legendárne džínsy známe pod číslom 501.

Módne aj po rokoch

Nohavice s piatimi vreckami sa v priebehu rokov stali z tradičného pracovného odevu módnym kusom oblečenia. Modré džínsy s rovným strihom nohavíc si aj v 21.storočí zachovali malé vrecko ukryté vo väčšom prednom vrecku. To už dnes stratilo opodstatnenie, keďže pôvodne slúžila na zasunutie vreckových hodiniek na retiazke.

Príjmy spoločnosti Levi´s vlani dosiahli 4,6 miliárd dolárov, čo je v porovnaní s rokom 2015 trojpercentný nárast. Z takmer 60 percent sa na tržbách podieľajú predaje v Spojených štátoch. Firma prevádzkuje 2900 obchodov v 110 krajinách sveta, kde zamestnáva viac ako 13-tisíc ľudí.

01 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 02 - Modified: 2024-04-17 08:26:39 - Feat.: - Title: Opuch, bolesť ci pľuzgiere: Tieto znaky vám napovedia, že nosíte ZLÚ OBUV 03 - Modified: 2024-04-12 20:27:40 - Feat.: - Title: Zomrel taliansky módny návrhár Roberto Cavalli 04 - Modified: 2024-04-12 12:00:00 - Feat.: - Title: Klasické čierne šaty či kožené saká: Tieto trendy z deväťdesiatok sa opäť hlásia o slovo 05 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Klimatické kladivo na vzbúrencov. Európske štáty čaká vlna žalôb, Thunbergová sa raduje
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 00:29