Reuters
StoryEditor

Tusk predstavil podmienky na spustenie druhej fázy brexitu. Sú ešte tvrdšie než doposiaľ

16.10.2017, 23:20
Autor:
TASRTASR
Rokovania nepostupujú dostatočne rýchlo, na čo Tusk reagoval.

Predseda Európskej rady Donald Tusk poslal dnes list lídrom 27 členských krajín EÚ, ktorí sa koncom tohto týždňa stretnú v Bruseli s britskou premiérkou Theresou Mayovou, s novou pracovnou verziou týkajúcou sa brexitu. Uviedla to večer agentúra Reuters, ktorá nahliadla do Tuskovho dokumentu.

Tusk bude vo štvrtok a piatok (19.-20.10.) predsedať Európskej rade, na ktorej majú premiéri a prezidenti zaujať postoj k druhej fáze rokovaní o vystúpení Spojeného kráľovstva z Únie, zameranej na vzájomné obchodné vzťahy.

Nedostatočný pokrok

Minulý týždeň Tusk naznačil, že októbrový summit EÚ určite nedá zelenú pre začatie druhej fázy vzhľadom na nedostatočný pokrok rokovaní v prvej fáze brexitu.

Agentúra Reuters, ktorá mala k dispozícii prvú pracovnú verziu návrhov na závery summitu, upozornila, že dnešné Tuskove usmernenia stanovujú ešte prísnejšie podmienky pre spustenie druhej fázy rokovaní, čo údajne zohľadňuje postoj Francúzska a Nemecka, ktoré neuspokojil doterajší prístup britskej strany.

Druhá fáza len v prípade pokroku

Podľa nových návrhov Londýn už nemá istotu, že šéfovia vlád a štátov odobria druhú fázu rokovaní na decembrovom summite EÚ. To naznačoval Tusk ešte minulý týždeň.

Na druhej strane interné prípravné rokovania pre druhú etapu rozvodového konania, ktoré sa v každom prípade uskutočnia, umožnia rýchlejší postup v prípade, že do  decembrového summitu dôjde k badateľnému pokroku v rokovaniach a bude možné spustiť druhú fázu tohto procesu.

EÚ nechce ustúpiť

Prvou témou, z ktorej EÚ nemieni ustúpiť, sú záruky pre európskych občanov a ich príbuzných žijúcich v Británii, že aj naďalej budú podliehať právam v súlade s európskou legislatívou, vrátane administratívnych postupov, čiže jurisdikcii Súdneho dvora EÚ.

V návrhu vyhlásenia, ktoré odoslal Tusk premiérom a prezidentom, sa tiež uvádza, že "hoci Spojené kráľovstvo prisľúbilo, že dodrží finančné záväzky vyplývajúce z členstva v EÚ, doteraz to nepremietlo do pevných a konkrétnych záväzkov".

Problémová hranica

Ďalším problémom, na ktorý upozornil Tusk v liste, je pozemná hranica medzi Írskou republikou a Severným Írskom, jednou z provincií Spojeného kráľovstva. Únia vytvára tlak na Britov, aby hraničný režim zostal nezmenený v duchu Veľkopiatkovej dohody.

Na decembrovom summite EÚ premiéri a prezidenti nanovo zhodnotia pokrok v rokovaniach, aby zistili, či je postačujúci.

Ak nadobudnú toto presvedčenie, prijmú usmernenia pre rokovania o budúcich vzťahoch medzi Úniou a Spojeným kráľovstvom a prípadné podmienky pre prechodné dvojročné obdobie (2019-2021), ktoré po brexite požaduje britská strana.

01 - Modified: 2024-03-21 06:54:51 - Feat.: - Title: Summit Európskej únie je zameraný na Ukrajinu, obranu, na Blízky východ aj farmárov 02 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 03 - Modified: 2024-02-01 07:06:29 - Feat.: - Title: Začína ďalší mimoriadny európsky summit, cieľom je nájsť kompromis pre balík finančnej pomoci Ukrajine 04 - Modified: 2024-01-21 15:38:27 - Feat.: - Title: Lídri labouristov podporujú užšie vzťahy s Európskou úniou, uvažujú aj o zvrátení brexitu 05 - Modified: 2024-01-09 19:38:43 - Feat.: - Title: Blíži sa ľavicový armagedon. Farage ťahá za nitky a krajná pravica straší mocných
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 10:16