StoryEditor

Padla hlavná bašta Islamského štátu, radikáli prišli o Rakku

17.10.2017, 12:12
Autor:
ČTKČTK
Ofenzíva s cieľom dobyť Rakku začala s pomocou medzinárodnej koalície vedenej Spojenými štátmi tento rok v júni.

Arabsko-kurdské milície SDF dobyli z rúk bojovníkov teroristickej organizácie Islamský štát (IS) mesto Rakka, ktoré predtým slúžilo ako hlavný bašta IS v Sýrii. Bitka o mesto si od začiatku júna vyžiadala životy 3250 ľudí, vrátane 1130 civilistov, z toho 270 detí. S odkazom na dnešné oznámenie exilovej Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR) to uviedli agentúry AFP a Reuters.

​Ofenzívu s cieľom dobyť Rakku začali milície SDF s pomocou medzinárodnej leteckej koalície vedenej Spojenými štátmi a špeciálnych pozemných jednotiek USA tento rok v júni. Širšia ofenzíva s kódovým označením Hnev Eufratu, ktorá mala za cieľ túto baštu IS dobyť, začala už vlani v novembri, keď jednotky dobyli okolité regióny v provincii.

Operácia sa dostala do finálnej fázy v nedeľu, kedy boli z mesta evakuovaní bojovníci IS s rodinami na základe dohody, v ktorej sa zaviazali umožniť odchod civilistom. Mesto tak v poslednom týždni podľa koalície opustilo asi 3500 civilistov. Nakoniec v RakKe zostalo menej ako 300 bojovníkov IS, ktorí pochádzali prevažne z cudziny a boli pripravení bojovať do posledného muža.

Kurdi vyvesili vlajku

Arabsko-kurdské milície dnes oznámili, že získali kontrolu nad nemocnicou a štadiónom, poslednými dvoma baštami IS v meste. Pri bojoch o nemocnicu prišlo podľa hovorcu SDF Mustafu Bálího o život 22 radikálov z IS. Na štadióne potom arabsko-kurdské milície našli spálené dokumenty a zbrane.

Najsilnejšia skupina z koalície SDF kurdská milícia YPG vyvesila na mieste svoju vlajku. Ďalší príslušníci SDF medzitým prechádzali mestom vo vojenských vozidlách a oslavovali výhru. Podľa miestneho veliteľa arabsko-kurdských milícií sa niekoľko bojovníkov IS ukrýva ešte v centre mesta, kde naďalej čelia ofenzíve.

Hovorca medzinárodnej leteckej koalície plukovník Ryan Dillon však zdôraznil, že mesto je plné nášľapných mín a rôznych iných výbušných zariadení, ktoré teraz bude potrebné likvidovať. Nášľapná mína podľa správ SDF zabila v pondelok troch príslušníkov milície.

Symbol ďalšieho zásadného oslabenia

Islamský štát v roku 2014 vyhlásil kalifát v častiach severného Iraku a Sýrie, ktoré dobyl. Rakka mala slúžiť ako jeho hlavné mesto a bola miestom, odkiaľ džihádisti plánovali ďalšie útoky. Teroristická organizácia v čase, keď bola najsilnejšia, tlačila peniaze, vystavovala pasy a vyhlasovala zákony.

V Rakke IS držal niekoľko občanov Západných krajín ako rukojemníkov, než ich pred zrakmi obyvateľov mesta "popravil". Hlavy nepriateľov Islamského štátu, medzi ktorými boli miestni aj rukojemníci z cudziny, potom boli vystavené na plote pri kruhovom objazde v centre Rakky.

Strata Rakky je preto symbolom ďalšieho zásadného oslabenia IS, ktorý tento rok v júli prišiel o Mósul, svoju hlavnú baštu v Iraku. Územie pod kontrolou radikálov sa ďalej zmenšuje vplyvom ofenzívy, ktorú proti IS oddelene vedie sýrska armáda podporovaná Ruskom a arabsko-kurdské milície, za ktorými stojí medzinárodná letecká koalícia na čele so Spojenými štátmi.

Aktuálna situácia v Iraku a Sýrii. Územie ovládané Islamským štátom je čiernou:

isis.liveuamap.com

01 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 02 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie 03 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 04 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 05 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 01:29