REUTERS/Maxim Shemetov
StoryEditor

Rusko má odškodniť bratov Navaľných, rozhodol Európsky súd pre ľudské práva

17.10.2017, 13:39
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Predstavitelia opozície boli ruskými súdmi odsúdení za spreneveru.

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) rozhodol, že ruská vláda musí bratom Alexejovi a Olegovi Navaľným zaplatiť kompenzáciu za porušenie ich práv v súdnom procese v kauze Yves Rocher.

Za porušenie práv a nespravodlivý proces musí ruská vláda podľa rozsudku ESĽP opozičnému politikovi Alexejovi Navaľnému zaplatiť kompenzáciu vo výške 55-tisíc eur a jeho bratovi Olegovi 20-tisíc eur.

Súd zároveň neoznačil ruský proces politickým, našiel v ňom však procesné pochybenia, uviedla agentúra Interfax. Ruské ministerstvo spravodlivosti aj tak vyjadrilo s verdiktom nespokojnosť a nevylúčilo, že sa počas trojmesačnej lehoty odvolá.

Moskva sa bráni

Podľa Moskvy k žiadnym pochybeniam počas súdu nedošlo. Rozsudok tak ešte nie je právoplatný. Advokáti bratov Navaľných sa naopak na základe rozhodnutia štrasburského súdu plánujú domáhať prehodnotenia celého prípadu a prepustenie Olega Navaľného na slobodu.

Moskovský súd v decembri 2014 za spreneveru odsúdil bratov zhodne na tri a pol roka: Alexeja podmienečne, Olega nepodmienečne. Tieto tresty ponechal ruský odvolací súd v platnosti.

Nemôže sa zúčastniť volieb

Alexej Navaľnyj bol odsúdený nna päťročnýpodmienečný trest tiež za údajné sprenevery v ruskej firme Kirovles. Hoci štrasburský súd vlani vyhovel Navaľného žalobe aj v tomto prípade a priznal mu odškodnenie, ruský súd ho v opakovanom procese znovu odsúdil k rovnakému trestu.

Opozičník považuje všetky procesy a tresty za vykonštruované - tvrdí, že sa ho tak snaží Kremeľ umlčať. Kvôli vymeranému trestu sa podľa úradov nesmie v marci 2018 zúčastniť prezidentských volieb. Navaľnyj podľa predsedníčky ústrednej volebnej komisie Elly Pamfilovové bude môcť kandidovať až po roku 2028. "Má ešte celý život pred sebou," dodala.

Ruský zákon proti bratom

Agentúra DPA v tejto súvislosti pripomenula, že ruský prezident Vladimir Putin podpísal v roku 2015 zákon, ktorý Rusku umožňuje vyhlásiť rozhodnutia ESĽP za protiústavné. 

Tento zákon dáva ruskému Ústavnému súdu právo určiť, či v žalobách vynesených proti Rusku plniť verdikty medzištátnych orgánov na ochranu práv a slobôd človeka, a to najmä ESĽP. Ústavný súd sa pri rozhodovaní ohľadom spomínaného druhu verdiktov má riadiť princípom nadradenosti ruskej ústavy rozhodnutiam medzinárodných či nadnárodných súdov.

Tento zákon bol v čase jeho podpísania Putinom vo všeobecnosti vnímaný ako nástroj, vďaka ktorému sa Rusko vyhne plateniu miliárd eur v súdnych procesoch v kauze ropnej spoločnosti Jukos. 

01 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 02 - Modified: 2024-04-19 11:15:20 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 03 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando 04 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 05 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 13:35