REUTERS/Dario Pignatelli
StoryEditor

Európska únia sa začne pripravovať na druhú fázu brexitu. Zatiaľ len interne

20.10.2017, 14:44
Autor:
ČTKČTK
Lídri členských krajín dnes schválili očakávaný postup v rokovaniach o brexite.

Prezidenti a premiéri 27 krajín Európskej únie dnes rozhodli, že začnú vnútorné prípravná diskusie týchto krajín pred vyjednávaním s Britmi o budúcej podobe vzájomných vzťahov. Na twitteri to krátko po začiatku pojednávania uviedol predseda únijných summitov Donald Tusk.

Rozhodnutie padlo skôr, než pred novinárov stihla po svojom odchode z rokovacej sály predstúpiť britská premiérka Theresa Mayová, ktorá neskôr vyhlásila, že je ohľadom budúcej dohody "pozitívna a optimistická".

Pokrok nastal

Správy o tom, že rokovania sú v slepej uličke, považuje za prehnané aj sám Tusk. "Aj keď pokrok nebol dostatočný, neznamená to, že vôbec žiadny nenastal," upozornil na tlačovej konferencii na konci summitu. "Rokovania pokračujú a pristupujeme k nim pozitívne a konštruktívne", povedal.

Šéfovia štátov a vlád dvadsaťsedmičky veľmi rýchlo a teda zrejme bez väčšej diskusie potvrdili dopredu pripravené a médiám známe závery svojho stretnutia. Mayová tak v noci na dnes neuspela so snahou zmeniť ich názor, že v doterajších brexitových rokovaniach nenastal posun dostatočný na to, aby bolo možné začať s Londýnom vyjednávať aj o prechodnom období a o podobe obchodných a iných vzťahov po jari 2019, teda po britskom odchode z európskeho bloku.

Najskôr v decembri

Lídri 27 krajín dnes rozhodli, že rozhovory s Britmi musí pokračovať tak, aby k ďalšej fáze rokovaní bolo možné prikročiť čo najskôr. Pokrok zhodnotia znovu v decembri, kedy by mali dať tímu vyjednávačov Michela Barniera mandát na spustenie druhej fázy.

Barnier v tej chvíli už bude mať výsledok onej teraz začínajúcej vnútornej prípravnej diskusie, ktorá poslúži ako základ jeho mandátu pre debaty s Britmi o prechodnom období i následných vzťahoch, vrátane pre obe strany významného obchodu.

Zoberú do úvahy britské záujmy

Podľa Tuska táto vnútorná práca zohľadní návrhy, ktoré britská premiérka zverejnila vo svojom prejave v talianskej Florencii. Mayová na dnešnom brífingu novinárom povedala, že terajší summit bol významným momentom pri hodnotení doterajších diskusií a toho, ako postupovať ďalej.

Pripomenula, že na konci septembra vo Florencii ponúkla niekoľko krokov, ktoré dali rokovaniam nový impulz. "Urobila som jasný záväzok ohľadom finančnej kompenzácie a navrhla časovo obmedzené prechodné obdobie, ktoré je v záujme Británie i EÚ," povedala.

Kľúčové oblasti stagnujú

Posun rozhovorov vpred musí byť podľa Mayovej výsledkom spoločnej snahy oboch strán. Barnier a šéfovia štátov a vlád 27 členských krajín ale ani po piatich kolách brexitových rokovaní nevidia "dostatočný pokrok" v žiadnej z troch pre nich kľúčových oblastí prvej fázy rozhovorov.

Podľa Mayovej sú obe strany veľmi blízko k dohode v otázke zachovania práv občanov EÚ v Británii po jari 2019, kedy krajina únii opustí. Spoločný pohľad majú tiež na riešenie situácie ohľadom hranice medzi Írskou republikou a Severným Írskom. Britská premiérka sľúbila v tejto veci "pružný a kreatívny prístup".

Otázkou finančné vyrovnanie

Kľúčovou otázkou, v ktorej sa obe strany nezhodujú, je problematika britských finančných záväzkov. Londýn ju chce riešiť v súvislosti s budúcnosťou, EÚ trvá na dohode ešte pred tým, než sa ďalšia fáza rozhovorov otvorí. "Plné a konečné vyrovnanie bude súčasťou finálnej dohody, ktorú uzavrieme v súvislosti s budúcim partnerstvom. A myslím, že to je úplne správne a že to ide urobiť len v tomto kontexte," zopakovala dnes britský postoj Mayová.

Aj nemecká kancelárka Angela Merkelová po dnešnom summite upozornila, že finančné vyrovnanie je v súčasnosti kľúčovou vecou. Novinárom povedala, že v decembri dúfa v posun rokovania smerom k budúcnosti, bude však záležať predovšetkým na tom, ako ďaleko sa pohne britská strana.

Posledným bodom rokovania bola diskusia o presune dvoch únijných agentúr z Londýna. O veci budú ministri zodpovední za únijnú problematiku rozhodovať na konci novembra. Podľa českého premiéra Bohuslava Sobotku by aspoň jedna z agentúr by mala byť v strednej či východnej Európe. Praha má záujem hostiť Európsky orgán pre bankovníctvo (EBA), Bratislava sa snaží prilákať Európsku agentúru pre lieky (EMA).

01 - Modified: 2024-04-25 20:30:55 - Feat.: - Title: Pri európskom záťahu zadržala polícia 21 pašerákov Iračanov a Sýrčanov 02 - Modified: 2024-04-25 19:40:55 - Feat.: - Title: Nemecký parlament o rok predĺžil účasť krajiny na misii Európskej únie v Stredozemnom mori 03 - Modified: 2024-04-25 17:49:42 - Feat.: - Title: Prvá tranža bude 500 miliónov. Nástroj Únie na podporu partnerov na Balkáne má urýchliť reformy, tvrdí Bilčík 04 - Modified: 2024-04-25 16:12:32 - Feat.: - Title: Eurokomisárku Jourovú zaujímalo, aký je cieľ zmien v RTVS. Šimkovičová tvrdí, že všetko je v súlade so zákonom 05 - Modified: 2024-04-25 14:32:26 - Feat.: - Title: Ekonomická váha Európskej únie vo svete za 40 rokov klesla na polovicu, tvrdí Sulík a kritizuje Green Deal
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 04:52