MAFRA/Ota Bartovský
StoryEditor

Výsledok českých volieb je politické zemetrasenie, zhodujú sa nemeckí analytici

22.10.2017, 09:02
Autor:
ČTKČTK
Včerajšími parlamentnými voľbami sa zmenil stranícky systém v Česku.

České parlamentné voľby priniesli zlom, keď v nich jasne uspeli protestné strany na úkor tých tradičných, zhodujú sa analytici pôsobiaci v Nemecku.

Kvôli výraznému víťazstvu hnutia ANO podľa nich nemusí byť vôbec jednoduché zostaviť budúci vládu. To, že ju zrejme povedie Andrej Babiš, teda obvinený politik, by sa podľa nich v spolkovej republike stať nemohlo.

Zmena a zemetrasenie

"Je to obrovský prelom pre český stranícky systém," hovorí špecialista na českú politiku Kai-Olaf Lang z Nadácie pre vedu a politiku (SWP).

"Výsledok volieb je politické zemetrasenie a prelom straníckeho systému v Českej republike," podotýka v rovnakom duchu Milan Nič z Nemeckej spoločnosti pre zahraničnú politiku (DGAP).

Rekordný počet strán

Hlasovanie, po ktorom sa do Poslaneckej snemovne dostalo rekordných deväť strán, podľa neho vo výraznejšej miere potvrdzuje trend stúpajúcej fragmentácie európskych parlamentov.

"Neštandardné strany majú - podľa toho, ako sa to počíta - 50 až 60 percent," poznamenáva zase Lang s ohľadom na úspech ÁNO (29,6 percenta), Pirátov (10,8 percenta) a Slobody a priamej demokracie (10,6 percenta).

Sprcha pre štandardné strany

U komunistov je podľa neho otázka, či je možné ich označiť za štandardných. Klasické strany s jasným ideologickým profilom dostali podľa neho s výnimkou ODS poriadnu sprchu.

O debakli sa podľa Langa dá hovoriť v prípade sociálnych demokratov, ktorí získali len 7,3 percenta hlasov, zatiaľ čo ešte pred štyrmi rokmi 20,5 percenta. Za pozoruhodné má, že ani po takomto výsledku nikto z ich popredných predstaviteľov nerezignoval na svoju funkciu.

Strana, ktorá z politického spektra mizne podobne ako v Poľsku a Maďarsku, sa podľa neho teraz musí sústrediť na svoju obnovu.

Niekoľko príčin

Príčinu výsledkov, ktoré podľa neho prekvapujú vzhľadom k dobrej ekonomickej kondícii Česka, vidí Lang v súhre niekoľkých faktorov. Za jeden z nich považuje strach časti českej verejnosti, napríklad z migrácie.

"Ďalším faktorom je mnoho rokov existujúca nespokojnosť s etablovaným politickým vedením," hovorí. Túžbu českých voličov po zmene a odmietnutie súčasnej garnitúry považuje za kľúčové aj Nič.

Výrazné osobnosti

Obaja odborníci mienia, že Babiš tieto nálady dobre odhadol a bol ich aj napriek svojej niekoľkoročnej účasti vo vláde schopný využiť. Podľa Niča mu mohlo pomôcť aj to, že musel z postu ministra financií odísť, a mohol sa tak voči politickým súperom ľahšie vymedzovať.

Lang upozorňuje tiež na rozdiely vo výrazných osobnostiach Babiša a Tomia Okamuru (SPD) na jednej strane a neobľúbených či nevýrazných politikoch ako Miroslav Kalousek (TOP 09) a Bohuslav Sobotka (ČSSD) na strane druhej.

Trestne stíhaný premiér

Aj napriek jasnému víťazstvu môže Babišovi podľa Niča zostavenie novej vlády pomerne dlho trvať, pretože s ním rad politikov kvôli jeho trestnému stíhaniu odmieta spojenectvo.

To by podľa Langa u nemeckého politika bolo zásadnou prekážkou pre to, aby stál na čele vlády. "Niečo také si v krajine ako je Nemecko, nedokážem predstaviť," konštatuje. Pre verejnosť, médiá i možných koaličných partnerov by to podľa neho bola neprekročiteľná hranica.

Zahraničná politika bezo zmeny

Nemecký analytik si nemyslí, že by budúca vláda pod vedením hnutia ANO, ktoré si dokáže predstaviť napríklad v koalícii s ODS a ľudovcami, dramaticky zmenila zahraničné smerovanie Česka.

"Neverím, že napríklad voči Nemecku dôjde k nejakej veľkej negatívnej zmene," podotýka s tým, že Babiš má podniky práve aj v spolkovej republike. "Pozícia Českej republiky blízko Nemecka nebola v kampani spochybnená," konštatuje aj Nič.

Dôležité podľa neho bude, akým spôsobom Babiš - ktorý sa podľa neho príliš nezaujíma o európsku politiku - dokáže čeliť nemeckej skepse voči svojej osobe.

Tunajšie médiá ho totiž prevažne vykresľujú ako populistu a euroskeptika. Za kľúčové preto Nič považuje napríklad obsadenie postu ministra zahraničia a štátneho tajomníka pre európske záležitosti.

01 - Modified: 2024-03-06 21:27:24 - Feat.: - Title: Vzťahy Česka a Slovenska narušil Matovič, Fiala ich teraz ničí úplne, reaguje Babiš na odloženie rokovaní 02 - Modified: 2024-02-14 18:33:00 - Feat.: - Title: Rozhodnutie súdu rešpektujem, Babiša musíme porážať vo voľbách, vyhlásil český premiér 03 - Modified: 2024-02-14 17:46:24 - Feat.: - Title: Mám radosť, reagoval na oslobodzujúci rozsudok Babiš 04 - Modified: 2024-02-14 15:12:38 - Feat.: - Title: Súd opäť oslobodil Andreja Babiša v kauze Čapí hnízdo 05 - Modified: 2024-02-14 12:40:13 - Feat.: - Title: Čapí hnízdo bolo existenčne závislé od Agrofertu, povedal súdu znalec
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 15:45